Alledaagse opvoedvragen en antwoorden

Alle ouders hebben weleens vragen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Dat is normaal. Wat doe jij als je een vraag hebt over opvoeden? Vraag je andere ouders hoe zij het aanpakken? Bel je met iemand van de jeugdgezondheidszorg? Zoek je een filmpje op internet? Op deze pagina geven we tips over waar je met jouw vraag terechtkunt.

Opvoedvragen komen elke dag voor

Of je kind nu een baby, peuter, schoolgaand kind of puber is, je bent elke dag aan het opvoeden. En zo zijn er elke dag situaties waarin je je als ouder kunt afvragen hoe je die het best kunt aanpakken. Je bent niet de enige met opvoedvragen. Alledaagse opvoedvragen horen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen. Het zijn vragen die te maken hebben met de ontwikkelingsfase van je kind en de opvoedingstaken die je hierbij hebt. Ze zijn van alle tijden, alle culturen en alle gemeenschappen. Lees meer informatie op de pagina Wat is opvoeden?

Hieronder zie je de onderwerpen waar ouders de meeste vragen over hebben en links naar websites waar antwoorden op deze vragen te vinden zijn.

Ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar hebben vaak vragen over:

Ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar hebben vaak vragen over:

Ouders van kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar hebben vaak vragen over:

Ouders van pubers hebben vaak vragen over:

Praten met andere ouders

Praten geeft steun, het lucht op en het helpt goed bij het omgaan met je kinderen. Als ouder sta je er niet alleen voor. Bedenk dat ook andere ouders en opvoeders kunnen helpen bij de opvoeding van je kind.

Praten met professionals

Vragen die je hebt kun je ook stellen aan de Jeugdgezondheidsdienst (consultatiebureau en schoolarts), de pedagogisch medewerker, de leerkracht of de sporttrainer. Deze professionals denken graag met je mee. Op de pagina Ik heb een vraag over opvoeden, waar ga ik heen? vind je nog meer opvoedondersteuners.

    Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

    Hulp en advies voor ouders