Goed voor jezelf zorgen als ouder

Hoe het met je gaat heeft invloed op de opvoeding en de ontwikkeling van je kind. Het is belangrijk dat je als ouder lekker in je vel zit, lichamelijk gezond bent en tevreden bent met je leven. Dit noemen we ook wel je 'welbevinden'. Je vergroot je welbevinden door goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dit? 

Opvoeden makkelijker en leuker maken 

Als ouder wil je goed voor je kind zorgen. Dat is lastiger als jij zelf weinig energie hebt, je niet fijn voelt of veel aan je hoofd hebt. Denk maar aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als ouder moet je eerst zelf het masker opzetten, zodat jij voldoende kracht hebt om je kind te kunnen helpen. Als jij je goed voelt en ontspannen bent, is het makkelijker om aandacht te geven aan je kind. Opvoeden wordt daardoor makkelijker en leuker.   

Tips om als ouder goed voor jezelf te zorgen 

Jij hebt als ouder, en als mens, wensen en behoeften die voor jou belangrijk zijn. Die zijn voor iedereen anders. Voor de één is dat afspreken met vrienden, voor de ander sporten, of even helemaal alleen zijn.  

Misschien weet je al goed wat jouw behoeftes zijn. Misschien sta je daar niet bij stil. Het is goed als je weet waar jij van uitrust of juist energie van krijgt. Dan is het makkelijker om daar ook iets mee te doen. Stel jezelf eens de vragen: Waar haal ik energie uit? Waar geniet ik van bij het opvoeden van mijn kind en kan ik dat vaker doen?  

Besteed aandacht aan positieve gevoelens bij het ouderschap

Het ouderschap brengt zowel positieve als negatieve gevoelens met zich mee. Aandacht besteden aan positieve gevoelens kan ervoor zorgen dat jij je beter voelt. Denk aan het moment dat je kind de eerste stapjes zet, een zwemdiploma haalt of een mooie tekening voor je heeft gemaakt. Welk gevoel geeft dit je? Daarnaast heeft tijd doorbrengen met je kind en liefde en het aandacht geven ook invloed op hoe het met je gaat.    

Vraag steun van je omgeving  

Misschien heb je het gevoel dat je er soms alleen voor staat. En vind je het lastig om steun te vragen in je omgeving. Probeer dit eens te bespreken met een vriend of familielid. Er zijn ook verschillende organisaties die naar je willen luisteren. Steun voor jou als ouder heeft invloed op hoe jij in je vel zit. Om steun vragen is heel normaal en dus niks om je voor te schamen. 

Vrienden en familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hiervan gebruik als je hier behoefte aan hebt.  Als je een partner hebt, kan je afspreken dat één van jullie op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen. 

Kijk naar de dingen die goed gaan 

Ouder zijn brengt soms onzekerheden met zich mee. Misschien heb je het gevoel dat er veel van jou als ouder verwacht wordt. Deze druk kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt. Probeer dan eens te kijken naar wat goed gaat in de opvoeding. Schrijf dit op en hang het ergens op waar je het vaak ziet. Bijvoorbeeld op de koelkast. Zo zie je iedere dag dat er genoeg dingen zijn waar je trots op mag zijn. 

Bedenk wat jij belangrijk vindt in de opvoeding 

Het helpt als je weet wat jij belangrijk vindt in de opvoeding. Hoe zie jij jezelf als ouder? Wat heb jij meegekregen van jouw ouders? Wat wil jij doorgeven aan je kind? Dit soort vragen kunnen je helpen. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kan dat positief bijdragen en hoe je je voelt over jezelf.  

Maak tijd voor jezelf 

Je maakt tijd voor jezelf door taken te verdelen. Of door iemand te vragen om iets van je over te nemen. Zoals het huishouden of de zorg voor je kind. Het is belangrijk om te zorgen voor korte ontspanmomenten. Misschien lukt het je nu niet om een hobby of sport vol te houden. Kleine momenten van ontspanning zijn ook al heel waardevol. Zoals een tijdschrift lezen of een kleine wandeling maken. Je kunt ook ontspannen als je in alle rust de boodschappen kunt doen. Of even met een vriend of familielid belt. 

Als goed voor jezelf zorgen niet lukt 

Iedere ouder voelt zich weleens niet fijn. Ook zijn er momenten dat je stress hebt. Dat is normaal en hoort erbij. Te veel stress is niet goed. Misschien merk je dat het niet lukt om voor jezelf zorgen. En dat de stressmomenten te vaak voorkomen. Misschien reageer je te vaak boos tegen je kind. Of je hebt minder leuke momenten met je kind dan momenten die niet leuk zijn. Dan is het belangrijk je zorgen te bespreken. Misschien met iemand uit je omgeving. Vraag eens aan andere ouders hoe zij goed voor zichzelf zorgen. Misschien krijg je handige tips of kun jij hun inspireren.  

Maar het kan ook met een pedagogisch medewerker op de kinderopvang, een leerkracht of een medewerker van het consultatiebureau.  

Wil je liever anoniem je verhaal doen? Bel of chat dan met de Oudertelefoon.

Wil je meer lezen over het welbevinden van jou als ouder? Bekijk dan de publicatie Welbevinden van ouders.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders