Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?

Als ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Dat is een mooie, maar veeleisende taak. Gelukkig hoef je het opvoeden niet alleen te doen. Andere mensen kunnen je ondersteunen. Denk aan familieleden, vrienden, buren, de pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf, de leerkracht of sportcoach. Zij maken allemaal deel uit van de opvoedomgeving van je kind.

Praten met anderen

Veel ouders vinden het fijn om met iemand in hun omgeving te praten over de opvoeding. Vrienden, familieleden en andere ouders kunnen tips, adviezen en inspiratie geven. Op bijvoorbeeld het schoolplein leer je andere ouders kennen. Waarschijnlijk lopen jullie tegen dezelfde dingen aan en hebben jullie dezelfde alledaagse opvoedvragen. Het is fijn om ervaringen te delen.

Niet alleen mensen die dicht bij je staan kunnen je ondersteunen bij de opvoeding. Ook een pedagogisch medewerker of leerkracht speelt een belangrijke rol. Hij of zij ziet jouw kind bijna dagelijks.

Lees ook de pagina Samen opvoeden, praat erover

Emotionele steun

Je staat er als ouder dus niet alleen voor. Het is fijn om af en toe met iemand te praten. Bijvoorbeeld wanneer je met je handen in het haar zit of gewoon even je hart wilt luchten. Of wanneer je iets bijzonders hebt meegemaakt met je kind. Misschien heb je vrienden of familieleden die jou steun kunnen geven als je dat nodig hebt. In sommige gemeenten worden oudermiddagen georganiseerd. Wil je weten wat er in jouw gemeente georganiseerd wordt? Je vindt instanties in je buurt door op Opvoeden.nl/cjg je gemeente in te vullen.
Heb je iemand anders nodig die naar je luistert? Je kunt altijd contact zoeken met bijvoorbeeld de pedagogisch medewerker of leerkracht van je kind. En er zijn nog meer organisaties die een luisterend oor bieden.

Praktische steun

Door de drukte van alledag vraag je je vast weleens af hoe je kind op tijd op school komt én jij op tijd op je werk bent. En je bent misschien ook weleens toe aan een avondje voor jezelf. Bedenk dan hoe je in je omgeving praktische steun kunt krijgen. Misschien kunnen je ouders, je buren of een vriend een keer op je kind passen, zodat jij even kunt opladen. Een andere keer neem jij het kind van de buren weer eens mee uit school. Een kinderopvang of buitenschoolse opvang kan ook lucht geven.

Inspiratie

Behalve dat anderen je kunnen helpen bij je zorgen in de opvoeding, kunnen ze je ook inspiratie geven voor gezellige dingen. Wanneer je bijvoorbeeld leuke activiteiten in de buurt zoekt, kun je andere ouders om tips vragen. Knutselideeën kun je bijvoorbeeld aan een pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf vragen. Of vraag in de bibliotheek om voorleestips.

Afkijken mag

Opvoeden is ook zelf het goede voorbeeld geven. Kinderen imiteren gedrag dat ze om zich heen zien. Ze eten niet alleen hun groente op omdat jij dat ook doet, maar ze zwaaien ook naar oma omdat jij laat zien dat dat aardig is. Andere ouders of opvoeders kunnen voor jou een voorbeeld zijn. Je ziet bijvoorbeeld op het schoolplein hoe een leerkracht een kind aanspreekt op storend gedrag. Op de kinderopvang zie je hoe de pedagogisch medewerker liedjes zingt met de kinderen. Je kunt veel leren van kijken en luisteren naar andere opvoeders. Je kiest zelf wat je kunt gebruiken in de opvoeding van jouw kind. Zo krijg je nieuwe opvoedinspiratie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders