Kind 10-12 jaar | Opgroeien met media

Kinderen veranderen snel wanneer ze in de puberteit komen. En gaan zich meer bezighouden met wat anderen van hen vinden. Media worden in deze leeftijdsfase vooral gebruikt om in contact te blijven met andere kinderen en om mee te kunnen doen met de rest. Ook wordt het meer gebruikt om een eigen identiteit te ontwikkelen. Wat je kind in het echte leven leuk vindt, zie je ook terug in het mediagebruik. Hoe je in deze fase met media omgaat, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Sociale media

Je kind vindt het steeds belangrijker om contact te onderhouden met vrienden en om nieuwe vriendschappen te sluiten. Dat kan ook online via sociale media. Kinderen vinden het leuk om alle nieuwe mogelijkheden die sociale media bieden te ontdekken.

Zo kijken ze misschien ook graag naar influencers. Soms vinden ze leuk om na te doen wat ze zien in een video, samen met vrienden of alleen. Zo oefenen ze met wie ze zouden willen zijn en wat ze leuk vinden. Ook leren ze van de reacties die ze krijgen.

Lees meer over sociale media en de ontwikkeling van de eigen identiteit in dit achtergrondartikel.

Een eigen telefoon

Veel kinderen willen in deze fase graag een eigen telefoon. Zo kunnen ze makkelijk contact houden met anderen. Het gebruik van een telefoon is voor kinderen ook een manier om erbij te horen.

Games

Een andere manier om contact te maken en te houden met andere kinderen is via games. Daarnaast biedt het ook gewoon plezier en ontspanning.

Informatie opzoeken

Kinderen gebruiken media om allerlei dingen op te zoeken. Op school leren ze hoe ze dit op een goede manier kunnen doen.

Wil je meer weten over hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

Misschien dat je kind nu liever wat vaker alleen met media bezig wil zijn. Dat is normaal op deze leeftijd. Omdat er in deze fase best wat verandert in het mediagebruik van je kind, is het goed om hierover te blijven praten. Op deze leeftijd staat je kind vaak nog open voor jouw hulp. Tegelijkertijd wil het ook al meer betrokken worden bij beslissingen.

Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Vraag naar de ervaringen van je kind in het mediagebruik. Vraag bijvoorbeeld aan het einde van de dag niet alleen: 'Hoe was het op school?' maar ook 'Hoe was het vandaag online?'
  • Wil je kind graag sociale media gebruiken? Ga op een open manier het gesprek aan en stel vragen als 'Wat weet je al over sociale media?', 'Wat doe je, of denk je te gaan doen, op sociale media?' en 'Waarom wil je het graag?'. Zo'n gesprek is ook fijn om te voeren als het gaat om andere media. Of bijvoorbeeld bij het kopen van een eigen telefoon.
  • Deel zelf ook eens wat jij met media doet. Dan vindt je kind het vaak ook leuk om zelf iets te vertellen.
  • Kijk af en toe mee met je kind om te zien met welke onderwerpen het zich bezighoudt. Heb het er samen over, maar stel ook grenzen aan het gebruik van bepaalde media die voor deze leeftijd nog niet geschikt zijn.
  • Wissel het samen kijken naar media af met zelfstandig mediagebruik. Zo geef je je kind vertrouwen.
  • Kijk samen met je kind naar veilig gebruik van media, zoals privacy-instellingen op apps en wachtwoorden.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders