Puber | Opgroeien met media

In de puberteit richt je kind zich steeds meer op leeftijdsgenoten. Met elkaar maken ze gebruik van sociale media. Je kind vergelijkt zichzelf met anderen in een zoektocht naar wie het is en wat het wil. Ook raakt je kind steeds meer gesteld op diens privacy. Steeds meer alleen doen hoort daarbij, maar jouw mening blijven ze belangrijk vinden. Hoe je in deze fase betrokken kan blijven bij het mediagebruik van je puber lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Sociale media

Door sociale media hebben pubers makkelijk contact met anderen. Het speelt een rol in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het zelfbeeld. Pubers vinden het leuk om te doen en besteden er veel tijd aan. Sommigen volgen vooral. Anderen zijn actief en posten veel. De reacties die pubers elkaar geven, werkt als feedback over de identiteit die ze de buitenwereld laten zien.

Via sociale media kun je iemand volgen die je in het echte leven niet kent. Een influencer is erg actief op sociale media en houdt zich met een onderwerp bezig. Zoals sport, make-up of een game. Pubers vinden het leuk naar anderen te kijken die bezig zijn met wat zij ook interessant vinden. Via influencers leren ze iets over wie ze wel en niet willen zijn. En wat daarbij hoort. Pubers kunnen ook zelf influencers worden. Bijvoorbeeld door filmpjes te posten en volgers te verzamelen.

Lees meer over sociale media en identiteitsontwikkeling.

Online vriendschappen

Sociale media, maar ook dingen als videobellen, bieden de kans in contact te komen met mensen die je niet snel fysiek tegenkomt. Via sociale media kunnen pubers elkaar leren kennen en ontstaan er online vriendschappen. Soms wordt er ook geflirt.

Games

Veel pubers gamen graag. Het lijkt misschien op iets wat ze alleen doen, maar ze maken vaak veel contact met anderen via games. Voor pubers biedt het ontspanning en ontlading. En is het ook een manier om anderen te leren kennen.

Series en films

Pubers vinden series en films vaak leuker dan tv-programma's. Met anderen dezelfde series volgen of naar de bioscoop gaan wordt steeds leuker. Ze willen zelf meer gaan bepalen wat ze kijken en wanneer ze dat doen. Vaak vinden ze het leuk spannende en enge dingen te kijken die populair zijn. Het past bij pubers om daarin de grenzen op te zoeken.

Muziek

Muziek is voor veel pubers belangrijk. Het helpt om te ontspannen en gedachten een plek te geven. Het is ook een manier om zich te uiten. Via hun favoriete band of artiest ontwikkelen ze hun eigen stijl waarmee ze zich onderscheiden van anderen. Of juist ergens bij willen horen.

Waar kan ik als ouder op letten?

Het is niet gek als je je zorgen maakt over de schermtijd van je puber. In deze leeftijdsfase gaan kinderen media een stuk meer gebruiken. Het belangrijkste is dat je het als ouder met je kind over mediagebruik blijft hebben. En samen zorgt voor een goede afwisseling tussen online en offline. Het volgende helpt daarbij.

In contact blijven

Vraag je kind af en toe naar online ervaringen. En deel ook wat je zelf meemaakt. Stel voor af en toe samen iets te doen en toon interesse. Zo leer je waar je kind zich online mee bezig houdt.

Afspraken maken

Praat open met je kind over mediagebruik en maak samen afspraken. Door in gesprek te gaan met je kind, kom je erachter wat je kind belangrijk vindt. Betrek je kind dus, maar geef ook duidelijk aan wat jij zelf belangrijk vindt. En waar de grenzen liggen. Afspraken over wanneer andere dingen voorrang krijgen op mediagebruik zijn minstens zo belangrijk. En vaak makkelijker om je aan te houden dan afspraken over schermtijd. Bijvoorbeeld: tijdens het avondeten leggen we allemaal onze telefoon in de kast.

Het goede voorbeeld geven

Denk na over je eigen mediagebruik. Hoe jij zelf een goede balans houdt, en wat je kind van jou ziet. Probeer afspraken die je maakt zoveel mogelijk voor heel het gezin te laten gelden. Lees meer bij Voorbeeldfunctie van jou als ouder.

Veilig mediagebruik

Bespreek met je kind het belang van privacy-instellingen, wachtwoorden en het delen van gegevens. Praat daarnaast met elkaar over hoe je je online gedraagt. En wat te doen als je te maken krijgt met ongewenste content zoals naaktfoto's of online pestgedrag. Begin bijvoorbeeld met je kind de vraag te stellen of het online wel eens iets is tegengekomen wat het liever niet had gezien.

De balans bewaken

Let op de afwisseling tussen mediagebruik en andere activiteiten. Maar ook binnen verschillende activiteiten met media. De volgende vragen kunnen je helpen bepalen hoe de balans van je kind is:

  • Spreekt je kind naast online ook vrienden offline?
  • Beweegt je kind regelmatig?
  • Komt je kind regelmatig buiten?
  • Gebruikt je kind vooral media alleen, of ook samen met anderen?
  • Gebruikt je kind media vooral passief, zoals door te scrollen en filmpjes te kijken? Of ook actief door bijvoorbeeld te gamen of samen met anderen een app te gebruiken?

Lees meer bij Hoe help ik mijn kind verantwoord media te gebruiken?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders