Puber | Opgroeien met media

In de puberteit richt je kind zich steeds meer op leeftijdsgenoten. Samen gebruiken ze sociale media. Je kind vergelijkt zichzelf met anderen, op zoek naar zichzelf en wat het wil. Ook vindt je kind de eigen privacy steeds belangrijker. Steeds meer alleen doen, hoort daarbij. Maar jouw mening blijven ze belangrijk vinden.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Sociale media

Door sociale media hebben pubers makkelijk contact met anderen. Het speelt een rol in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het zelfbeeld. Pubers vinden sociale media leuk. Ze besteden er veel tijd aan. Sommigen volgen vooral anderen. Anderen zijn actief en posten veel. De reacties die pubers elkaar geven, werkt als feedback over wat ze van zichzelf aan de buitenwereld laten zien.

Via sociale media kun je iemand volgen die je in het echte leven niet kent. Zoals influencers. Deze mensen zijn erg actief op sociale media en houden zich vaak met één onderwerp bezig. Zoals sport, make-up of een game. Pubers vinden het leuk naar anderen te kijken die bezig zijn met wat zij ook interessant vinden. Via influencers leren ze iets over wie ze wel en niet willen zijn. En wat daarbij hoort. Pubers kunnen ook zelf influencer worden. Bijvoorbeeld door filmpjes te posten en volgers te verzamelen.

Lees meer over sociale media en identiteitsontwikkeling.

Online vriendschappen

Met sociale media kun je in contact komen met mensen die je niet snel in het echt tegenkomt. Dat kan bijvoorbeeld ook met videobellen. Via sociale media kunnen pubers elkaar leren kennen. Er kunnen online vriendschappen ontstaan. Soms wordt er geflirt.

Games

Veel pubers gamen graag. Het lijkt misschien alsof ze het alleen doen. Maar via games maken ze vaak veel contact met anderen. Voor pubers zorgen games voor ontspanning. Ook is het een manier om anderen te leren kennen.

Series en films

Pubers vinden series en films vaak leuker dan tv-programma's. Het wordt steeds leuker om met anderen dezelfde series te volgen. Of om samen naar de bioscoop gaan. Pubers willen zelf meer gaan bepalen wat ze kijken en wanneer ze dat doen. Vaak vinden ze het leuk om spannende en enge dingen te kijken die populair zijn. Het past bij pubers om daarin de grenzen op te zoeken.

Muziek

Muziek is voor veel pubers belangrijk. Het helpt om te ontspannen. Ook kan het helpen om hun gedachten een plek te geven. Het is ook een manier om zich te uiten. Via hun favoriete band of artiest ontwikkelen ze hun eigen stijl waarmee ze zich onderscheiden van anderen. Of ze luisteren muziek om ergens bij te horen.

Waar kan ik als ouder op letten?

Het is niet gek als je je zorgen maakt over de schermtijd van je puber. In deze leeftijdsfase gaan kinderen media meer gebruiken. Het belangrijkste is dat je als ouder met je kind blijft praten over mediagebruik . En dat je samen zorgt voor een goede afwisseling tussen online en offline. Het volgende helpt daarbij:

In contact blijven

Vraag je kind af en toe wat het online meemaakt. En vertel ook wat je zelf meemaakt. Stel voor om af en toe samen iets te doen en toon interesse. Zo leer je waar je kind zich online mee bezighoudt.

Afspraken maken

Praat open met je kind over mediagebruik en maak samen afspraken. Door in gesprek te gaan met je kind, kom je erachter wat je kind belangrijk vindt. Betrek je kind dus, maar geef ook duidelijk aan wat jij zelf belangrijk vindt. En waar de grenzen liggen. Afspraken over wanneer andere dingen voorrang krijgen op mediagebruik zijn even belangrijk. En vaak makkelijker om je aan te houden dan afspraken over schermtijd. Bijvoorbeeld: tijdens het avondeten leggen we allemaal onze telefoon in de kast.

Het goede voorbeeld geven

Denk na over je eigen mediagebruik. Hoe jij zelf een goede balans houdt, en wat je kind van jou ziet. Probeer afspraken die je maakt zoveel mogelijk voor het hele gezin te laten gelden. Lees meer bij Voorbeeldfunctie van jou als ouder.

Veilig mediagebruik

Bespreek met je kind het belang van privacy-instellingen, wachtwoorden en het delen van gegevens. Praat ook over hoe je je online gedraagt. En wat je kunt doen als je te maken krijgt met ongewenste content. Zoals naaktfoto's of online pestgedrag. Vraag je kind bijvoorbeeld of het online wel eens iets is tegengekomen wat het liever niet had gezien.

De balans bewaken

Let op de afwisseling tussen mediagebruik en andere activiteiten. En let ook op de balans tussen verschillende dingen die je kind doet met media. De volgende vragen kunnen je helpen:

  • Spreekt je kind vrienden naast online ook offline?
  • Beweegt je kind regelmatig?
  • Komt je kind regelmatig buiten?
  • Gebruikt je kind vooral media alleen, of ook samen met anderen?
  • Gebruikt je kind media vooral passief, zoals scrollen en filmpjes kijken? Of ook actief door bijvoorbeeld te gamen of samen met anderen een app te gebruiken?

Lees meer bij Hoe help ik mijn kind verantwoord media te gebruiken?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders