Aandacht voor media hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt. Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. Denk aan apps, websites, games, tv en films. Het is een taak van ouders en van iedereen die kinderen begeleidt. Het kan problemen voorkomen. Kinderen worden bijvoorbeeld online gepest, gamen te lang en te veel of kunnen nepnieuws niet onderscheiden van echt nieuws.
Uitgelicht
-
Mediaopvoeding: wat speelt er?
Wat speelt er rondom mediaopvoeding? Op deze pagina vindt je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen per thema.
-
Onderzoek over mediaopvoeding
Op deze pagina lees je over onderzoek naar mediaopvoeding en mediagebruik, zoals landelijke publiekspublicaties en monitors.
-
Cijfers over mediagebruik
ProfessionalsBeleidsmakersHoeveel kinderen en jongeren gebruiken media? En hoeveel uur per dag zijn zij daarmee bezig? De cijfers vind je op deze pagina.
-
Sociale media en identiteitsontwikkeling
Veruit de meeste jongeren zijn vandaag de dag actief op sociale media. Hoe hangt dat samen met hun identiteitsontwikkeling?