Hoe ga ik als ouder om met influencers?

Kinderen en jongeren zijn veel met sociale media bezig. Instagram, YouTube, Tiktok, Snapchat, je kind is er maar druk mee. Op deze kanalen komt je kind in aanraking met influencers. Maar wat zijn influencers? En hoe ga je hier als ouder mee om? 

Wat is een influencer?

Influencer is het Engelse woord voor beïnvloeder. Een influencer beïnvloedt dus andere personen. Dit gebeurt met name op sociale media. Een influencer heeft vaak veel kennis over een bepaalde doelgroep, industrie of levensstijl. Doordat een influencer deze kennis op een aansprekende manier deelt, gaan mensen deze persoon volgen. En hoe meer volgers, hoe groter de invloed die een influencer op zijn volgers heeft.

Ben je benieuwd hoe dat influencen nou precies werkt? Kijk dan, bijvoorbeeld samen met je kind, de aflevering van de Dikke Data Show over influencers.

Waarom volgt mijn kind een influencer?

Zoals gezegd kan het zijn dat een influencer bepaalde kennis deelt die jouw kind aanspreekt. Het kan ook zijn dat vrienden en vriendinnen bepaalde personen volgen en het daar de volgende dag, of via sociale media, met elkaar over hebben. Om mee te kunnen praten is het daarom handig die persoon ook te volgen.

Invloed op gedrag

Een influencer kan, net als een popster, een idool zijn voor jouw kind. In dit artikel van de Volkskrant lees je hoe het leven als fan van een influencer eruitziet. Wat influencers zeggen, wordt snel geloofd. Dit komt mede doordat influencers veel interactie met hun volgers zoeken. Influencers proberen een vertrouwensband te creëren. Hierdoor voelen volgers zich onderdeel van een groep of een beweging. De influencer is dan het voorbeeld voor de groep.

Ook laten influencers meestal vooral de mooie kant van hun leven zien, of de meest spannende. Soms hangen influencers ideeën aan die niet kloppen, maar die ze wel vertellen alsof het de waarheid is. Daarnaast worden influencers vaak door producenten betaald om bepaalde producten te promoten. Influencers maken dus ook reclame.

Door de voorbeeldfunctie die een influencer inneemt kan het gedrag van je kind veranderen. Zo kunnen taalgebruik of bepaalde meningen overgenomen worden. Ook de manier waarop je kind zijn leven leeft kan veranderen, omdat onderdelen uit het leven van een influencer worden nagedaan.

Betrokken en geïnteresseerd

Als ouder is het goed om in gesprek te blijven over de online activiteiten van je kind. Kijk eens mee met de filmpjes die je kind kijkt en toon oprechte interesse. Weet ook dat de online wereld constant verandert. Misschien volgen ze vandaag een bepaalde influencer en wordt deze volgende week ingeruild voor iemand die meer interessante content deelt. Dit vraagt om een continue begeleiding van je kind.

Kritisch nadenken

Vanwege de voorbeeldfunctie van influencers is het goed om samen na te denken over wat influencers online doen. Leer je kind kritisch nadenken over wat het online ziet. Dit kan helpen om reclame, nepnieuws of complottheorieën te herkennen. Leg uit dat je posts die reclame bevatten meestal kan herkennen aan de hashtags #spon of #ad. En bespreek bijvoorbeeld waarom foto's op een bepaalde manier genomen worden en welke foto's bewerkt zijn en waarom. Door dit soort vragen te stellen, leren ze kritischer kijken.

Regels waar influencers zich aan moeten houden

Omdat er steeds meer influencers zijn en zij van alles delen wat gezien wordt door kinderen en jongeren, zijn er regels opgesteld. Deze regels hebben als doel kinderen en jongeren online te beschermen tegen schadelijke content. Influencers moeten bijvoorbeeld duidelijk zijn over reclame en altijd kenbaar maken wie ze zijn. Meer hierover vind je op de website van het Commissariaat voor de media.

In gesprek met andere ouders

Net als jij zullen ook andere ouders het gebruik van sociale media en daaruit voortvloeiend veranderend gedrag herkennen. Praat hierover met elkaar. Deel voorbeelden en vertel hoe je ermee omgaat.

Bekijk voor meer informatie over mediaopvoeding ook de tips over mediagebruik voor ouders.

Zoek je als ouder of opvoeder advies of hulp bij een persoonlijke situatie? Vind hier een overzicht van instanties waar je terecht kunt.

Hulp & advies voor ouders

Meer over mediaopvoeding

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders en professionals?

Bekijk het overzicht