Hoe ga ik als ouder om met influencers?
Op sociale media komt je kind in aanraking met influencers. Maar wat zijn influencers? En hoe ga je hier als ouder mee om?
Wat is een influencer?
Influencer is het Engelse woord voor beïnvloeder. Een influencer heeft dus invloed op andere mensen. Dit gebeurt vooral op sociale media. Doordat een influencer bepaalde kennis op een interessante manier deelt, gaan mensen deze persoon volgen.
Ben je benieuwd hoe dat influencen nou precies werkt? Kijk dan, bijvoorbeeld samen met je kind, de aflevering van de Dikke Data Show over influencers.
Waarom volgt mijn kind een influencer?
Een influencer deelt dingen die interessant zijn voor jouw kind. Dat kan gaan over hun leven, producten of andere ervaringen. Het kan zijn dat vrienden bepaalde personen volgen en het daar met elkaar over hebben. Om mee te kunnen praten volgen kinderen dan dezelfde persoon.
Welke invloed hebben influencers op mijn kind?
Een influencer kan, net als een artiest of sporter, een idool zijn voor jouw kind. Doordat ze rond de middelbare school gaan ontdekken wie ze zijn, zoeken ze naar voorbeelden. Influencers kunnen zo'n voorbeeld zijn.
Dit komt bijvoorbeeld doordat influencers veel contact met hun volgers zoeken. En hun leven delen met hun volgers. Hierdoor voelen volgers zich onderdeel van een groep of een beweging. De influencer is dan het voorbeeld voor de groep. De voorbeeldfunctie die een influencer heeft, kan invloed hebben op het gedrag van je kind. Die kan dan bijvoorbeeld taalgebruik of bepaalde meningen overnemen.
Wat kan ik als ouder doen?
- Bekijk af en toe wat je kind online ziet. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je een keertje mee mag kijken.
- Stel open vragen en laat je kind zoveel mogelijk praten. Vraag bijvoorbeeld wat ze er leuk aan vinden. Luister daarbij naar hun redenen. Je kind voelt zich dan serieus genomen.
- Leer samen kritisch kijken. Leg bijvoorbeeld uit dat je posts die reclame bevatten meestal kan herkennen aan de hashtags #spon of #ad. En bespreek bijvoorbeeld waarom foto's op een bepaalde manier genomen worden en welke foto's bewerkt zijn en waarom. Door dit soort vragen te stellen, leert je kind kritischer te kijken.
In gesprek met andere ouders
Net als jij zullen ook andere ouders het gebruik van sociale media en het veranderende gedrag dat daaruit voortkomt, herkennen. Probeer hierover te praten met elkaar. Deel voorbeelden en vertel hoe je ermee omgaat.
Bekijk voor meer informatie over mediaopvoeding ook de tips over mediagebruik voor ouders.
Lees ook
-
Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?
Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?Voor wieOudersHet is belangrijk dat apps, websites, games en series passen bij de ontwikkeling van je kind. Zo hebben ze een positief effect.
-
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Voor wieOudersGames, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar er zijn ook risico's. Praat hierover met je kind.
-
Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?
Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?Voor wieOudersOp deze pagina vind je adviezen, tips en overwegingen om te leren omgaan met schermtijd in het gezin.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.