Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?

Televisieprogramma's, games, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Maar er zijn ook risico's. Denk aan nepnieuws of ongewenste verspreiding van foto's. Praat hierover met je kind.

Benut de kansen

Het gebruik van sociale media kan bijdragen aan de algemene ontwikkeling van jongeren, bijvoorbeeld doordat het de betrokkenheid voor de politiek of maatschappelijke thema's vergroot. Ze gaan hierdoor nadenken over hun eigen leefwereld en leren hoe ze zich hiertoe willen verhouden. Daarnaast benutten jongeren sociale media ook voor het maken van huiswerk en het samenwerken aan schoolopdrachten.

Online is een aanvulling op offline

Sociale media helpen jongeren zichzelf aan de buitenwereld te presenteren, met hun identiteit te experimenteren en sociale relaties aan te knopen.

Kinderen leren over hun interesses

Via media kunnen jongeren meer over leren over een hobby, bijvoorbeeld door het kijken van instructiefilmpjes of informatie te lezen. Dit inspireert jongeren om nog verder te kunnen uitblinken in hun favoriete bezigheid. Daarnaast fantaseren jongeren veel over hun eigen toekomst, waarbij zij sport- en muziekidolen of vloggers als voorbeeld nemen.

Praat over risico's

Sommige kinderen zoeken risico's bewust op. Bijvoorbeeld om te experimenteren, voor de spanning of als grap. Andere kinderen komen onbedoeld in een vervelende situatie terecht. Praat met je kind over online ervaringen.
Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Praat over online privacy en nepnieuws. Praat ook over gevoelens die kinderen krijgen door sociale media.

Tips om je kind te leren omgaan met media

  • Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website bouwen, een app ontwikkelen of een filmpje maken. Het stimuleert hun creativiteit en probleemoplossend vermogen.
  • Zit niet bovenop je kind als het met sociale media bezig is. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren dat ze ruimte hebben om zelf op onderzoek uit te gaan.
  • Leer je kind momenten van mediagebruik bewust te kiezen. Bijvoorbeeld te bedenken wanneer het een serie wil kijken, in plaats van automatisch de tv aan te zetten. Veelvuldig mediagebruik zonder echte aandacht kan een achtergrondruis worden die kinderen moeilijk kunnen missen.
  • Vertel je kind dat het in vervelende situaties bij je terecht kan. Ook kan het kind zelf direct hulp inschakelen via Meldknop.nl.
  • Stel je open op tijdens een¬†gesprek met je kind over mediagebruik. Stel vragen vanuit nieuwsgierigheid en niet met een verwijtende houding. Geef het kind de ruimte en tijd om zelf na te denken.
  • Lees meer over challenges.
  • Lees meer over nieuws en nepnieuws op sociale media.
  • Bekijk de uitleg van Steffie.nl over online flirten en wat je kunt doen als je een ongewenst bericht over seks krijgt.

Wat maakt gamen zo aantrekkelijk en hoe kun je je kind begeleiden bij verantwoordelijk gamen? Bekijk onderstaande video.

Videobeschrijving

Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. In deze video leggen we uit wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen. Ook vertellen Louise en Coen, samen met hun kinderen Matthijs en Thomas, hoe zij dit als gezin aanpakken.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders