Televisieprogramma's, games, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Maar er zijn ook risico's. Denk aan nepnieuws of ongewenste verspreiding van foto's. Praat hierover met je kind.
Benut de kansen
Het gebruik van sociale media kan bijdragen aan de algemene ontwikkeling van jongeren. Bijvoorbeeld doordat het hun interesse in politiek of maatschappelijke thema's vergroot. Ze gaan hierdoor nadenken over hun leefwereld en hun eigen rol daarin. Daarnaast gebruiken jongeren sociale media ook om huiswerk te maken en samen te werken aan schoolopdrachten.
Online is een aanvulling op offline
Het online leven van jongeren ondersteunt hun offline leven. Sociale media helpen jongeren zichzelf aan de buitenwereld te presenteren, met hun identiteit te experimenteren en sociale relaties aan te knopen.
Kinderen leren over hun interesses
Via media kunnen jongeren meer over leren over een hobby, bijvoorbeeld door instructiefilmpjes te bekijken en informatie te lezen. Dit inspireert jongeren om nog verder te kunnen uitblinken in hun favoriete bezigheid. Daarnaast fantaseren jongeren veel over hun eigen toekomst, waarbij zij sport- en muziekidolen of vloggers als voorbeeld nemen.
Praat over risico's
Sommige kinderen zoeken risico's bewust op. Bijvoorbeeld om te experimenteren, voor de spanning of als grap. Andere kinderen komen onbedoeld in een vervelende situatie terecht. Praat met je kind over online ervaringen.
Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Praat over online privacy en nepnieuws. Praat ook over gevoelens die kinderen krijgen door sociale media.
Tips om je kind te leren omgaan met media
- Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website bouwen, een app ontwikkelen of een filmpje maken. Het stimuleert hun creativiteit om problemen op te lossen.
- Zit niet bovenop je kind als het met sociale media bezig is. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren dat ze ruimte hebben om zelf op onderzoek uit te gaan.
- Leer je kind momenten van mediagebruik bewust te kiezen. Bijvoorbeeld te bedenken wanneer het een serie wil kijken, in plaats van automatisch de tv aan te zetten. Veelvuldig mediagebruik zonder echte aandacht kan een achtergrondruis worden die kinderen moeilijk kunnen missen.
- Vertel je kind dat het in vervelende situaties bij je terecht kan. Ook kan het kind zelf direct hulp inschakelen via Meldknop.nl.
- Stel je open op tijdens een gesprek met je kind over mediagebruik. Stel vragen vanuit nieuwsgierigheid en maak je kind geen verwijten. Geef het kind de ruimte en tijd om zelf na te denken.
- Lees meer over welke apps, websites, games en series geschikt zijn voor jouw kind.
- Lees meer over nepnieuws en complottheorieën.
- Bekijk de uitleg van Steffie.nl over online flirten en wat je kunt doen als je een ongewenst bericht over seks krijgt.
Wat maakt gamen zo aantrekkelijk en hoe kun je je kind begeleiden bij verantwoordelijk gamen? In onderstaande video vertellen Louise en Coen hoe zij het aanpakken.
Video bekijken? Dan vragen we je eerst toestemming te geven voor het plaatsen van marketingcookies door derden. Of bekijk de video via https://youtu.be/5KqOJHWUTnA
Videobeschrijving
Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. In deze video leggen we uit wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen. Ook vertellen Louise en Coen, samen met hun kinderen Matthijs en Thomas, hoe zij dit als gezin aanpakken.
Lees ook
-
Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?
Hoeveel beeldschermtijd mag mijn kind?Voor wieOudersAls ouder kun je zelf bepalen hoeveel schermtijd je kind krijgt. Lees tips over hoe je dat doet.
-
Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?
Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?Voor wieOudersHet is belangrijk dat apps, websites, games en series passen bij de ontwikkeling van je kind. Zo hebben ze een positief effect.
-
Hoe help ik mijn kind verantwoord media te gebruiken?
Hoe help ik mijn kind verantwoord media te gebruiken?Voor wieOudersHet is belangrijk om je kind te begeleiden bij mediagebruik. Zorg ervoor dat mediagebruik bestaat naast andere activiteiten als school en sport.
-
Respectvol online gedrag stimuleren
Respectvol online gedrag stimulerenVoor wieOudersOok online moeten kinderen leren verantwoorde keuzes maken en respectvol gedrag te tonen. Hoe kun je je kind hierbij helpen?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.