Kleuter | Opgroeien met media

Kleuters zijn ontzettend nieuwsgierig en willen graag leren. Ook van en door media. Mediagebruik is in deze leeftijdsfase vooral interessant om van te leren en plezier te hebben. Hoe je in deze fase omgaat met media, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Kleuters vinden het leuk om filmpjes en tv-programma's te kijken die aansluiten bij hun wereld en interesses. Ze herkennen zichzelf in personages en genieten van herkenbare situaties. Ze betrekken veel van wat ze zien en meemaken op zichzelf.

Ze hebben nog moeite om informatie goed en op tijd te begrijpen. Media die niet te snel gaan, vinden ze leuker. Ze houden van herhaling en spelen spelletjes daarom graag opnieuw om ze beter onder de knie te krijgen. Kleuters vinden het leuk om dingen uit te proberen en leren de verschillende media steeds beter bedienen door te experimenteren.

Kinderen willen graag zelfstandig media gebruiken. De bewegingen van je kleuter zijn nog niet altijd zo precies, maar je kind swipet en klikt net zo lang tot iets lukt. Door uit te proberen, leert je kleuter de verschillende media steeds beter te bedienen. Denk aan digitale kleurplaten, avonturenspelletjes of het versturen van emoji's naar oma.

Kinderen kiezen afhankelijk van hun interesse en zin hun eigen tempo om te leren. De ene kleuter is dol op knoppen en apparaten. De andere kleuter laat liever jou een filmpje aanzetten wat het rustig gaat zitten kijken.

Wil je meer weten over hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

Kleuters kunnen zich al wat langer concentreren dan peuters. Daarnaast zijn ze erg nieuwsgierig. De media die ze gebruiken mogen dus niet te simpel zijn, maar ook niet te moeilijk. Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Kijk en doe zoveel mogelijk mee. Mediagebruik is in deze leeftijd namelijk een belangrijke sociale activiteit. Kinderen oefenen het delen van gedachten en gevoelens. Daarnaast kun je door mee te kijken en te luisteren aansluiten op wat je kind op dat moment interesseert.
  • Beoordeel of media vermakelijk én leerzaam zijn. Deze zijn ideaal voor kleuters. Herkenbare figuren en verhalen helpen kleuters om emoties en het omgaan met andere kinderen te begrijpen. Daarnaast houden ze van humor, overdreven acterende personages en kleurrijke omgevingen.
  • Let goed op de reacties van je kind. Kleuters hebben een grote fantasie. Dat maakt dat het helemaal kan opgaan in bewegend beeld. Door beschikbaar te zijn om te troosten of gerust te stellen, leert je kind omgaan met deze momenten.
  • Maak afspraken. Mediagebruik wordt in deze leeftijd een onderhandeling. Je kind heeft namelijk meer een eigen wil dan eerst. Stel regels op over wanneer en hoe lang je kind media mag gebruiken.
  • Probeer media niet in te zetten als straf of als beloning. Dit kan ervoor zorgen dat je kind juist stiekem media gaat gebruiken.
  • Zorg voor afwisseling. Bedenk wanneer het scherm een extra waarde heeft. Als je kleuter net in de speeltuin is geweest, is het misschien toe aan een wat rustigere activiteit binnen. En misschien kan je kind even zelf zijn favoriete spelletje spelen zodat jij je handen vrij hebt om even iets anders te doen.
  • Geef zelf het goede voorbeeld in je eigen schermtijd. Kleuters leren door mensen in hun omgeving na te doen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders