Baby | Opgroeien met media

Kinderen tussen 0 en 2 jaar zijn beginnende mediagebruikers. Digitale media voegen op deze leeftijd nog niet heel veel toe aan de ontwikkeling. Maar omdat media overal om ons heen zijn, krijgt je kind er hoe dan ook mee te maken. Hoe je in deze fase je kind helpt omgaan met media, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Baby's reageren tot 6 maanden op geluiden, bewegingen en kleuren op de televisie of smartphone. Hoewel ze nog niet begrijpen wat er gebeurt, reageren ze wel op hun omgeving. Vanaf een half jaar gaan baby's op ontdekking uit en willen ze alles aanraken. Ook de televisie, tablet of telefoon van hun ouders.

Vanaf 6 maanden verbeteren de ogen van je baby en gaat die vaak zitten, waardoor het de omgeving op een andere manier kan waarnemen. Wanneer het kind kan kruipen en een paar stappen zet, trekken schermen snel de aandacht en is het leuk om op alle knopjes van de afstandsbediening te drukken. Je kind heeft interesse in beeld en geluid die de waarneming prikkelen en waar het op kan reageren.

Tussen de 0 en 2 jaar zijn kinderen vooral geïnteresseerd in de apparaten die ze met hun handen en mond kunnen aftasten. Ze kijken naar het apparaat en de knopjes. Misschien hebben ze zelfs al door hoe ze kunnen swipen. De inhoud van media kunnen ze nog niet echt opnemen, maar het licht, de bewegingen en de geluiden zijn wel interessant.

Waar kan ik als ouder op letten?

Genoeg slaap, beweging en voeding zijn op deze leeftijd heel belangrijk. Het is daarom verstandig om het beeldschermgebruik beperkt te houden en de momenten waarop er wel mediagebruik is, zoveel mogelijk samen te doen. Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Staat de televisie vaak op de achtergrond aan? Ben je in het bijzijn van je kind veel met je telefoon bezig? Probeer dit dan te beperken. Doordat je kindje zo op ontdekking is, zijn de aanwezige schermen met lichtjes en geluidjes heel aantrekkelijk.
  • Help je kind te begrijpen wat het ziet. Benoem de dingen die in beeld zijn, zodat je kind die begrippen leert. Alleen door contact met anderen ontwikkelt je kind taalvaardigheid.
  • Wordt je kind onrustig? Sluit dan af. Daardoor leert je kind dat er ook een logisch moment is om een apparaat opzij te leggen en iets anders te gaan doen.
  • Toon je eigen emoties, zoals blijdschap of verwondering. Daardoor leert je kind hoe het zich kan voelen bij het zien van een filmpje.
  • Kijk regelmatig naar dezelfde dingen. Kinderen op deze leeftijd houden van herhaling en daarmee geef je het de kans steeds meer te zien en te begrijpen.
  • Zoek naar beelden die bij de interesse van jouw kind aansluiten. Is het even helemaal gek op bouwplaatsen en vuilniswagens, zoek daar dan een filmpje over op. Het liefst iets realistisch dat je kind herkent.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders