Baby | Opgroeien met media

Voor kinderen tussen 0 en 2 jaar voegen media nog niet heel veel toe aan de ontwikkeling. Maar omdat media overal om ons heen zijn, krijgt je kind er hoe dan ook mee te maken. Hoe je in deze fase je kind helpt omgaan met media, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Baby's reageren op geluiden, bewegingen en kleuren op de televisie of smartphone. Hoewel ze nog niet begrijpen wat er gebeurt, reageren ze wel op hun omgeving. Vanaf een half jaar gaan baby's op ontdekking uit en willen ze alles aanraken. Ook de televisie, tablet of telefoon van hun ouders.

Vanaf 6 maanden verbeteren de ogen van je baby. Ook gaan baby's rond deze leeftijd vaak zitten, waardoor ze hun omgeving op een andere manier zien. Als een kind kan kruipen en de eerste stappen zet, trekken schermen snel de aandacht. Het is voor baby's vaak leuk om op alle knopjes van de afstandsbediening te drukken. Je kind heeft interesse in beeld en geluid die de aandacht trekken en waar het op kan reageren.

Tussen de 0 en 2 jaar zijn kinderen vooral geïnteresseerd in dingen die ze met hun handen en mond kunnen voelen. Ze kijken naar apparaten en de knopjes. Misschien hebben ze zelfs al door hoe ze kunnen swipen. Met de inhoud van media kunnen ze nog niet echt iets. Maar het licht, de bewegingen en de geluiden zijn wel interessant.

Waar kan ik als ouder op letten?

Genoeg slaap, beweging en voeding zijn op deze leeftijd heel belangrijk. Het is daarom verstandig om je kind niet te veel media te laten gebruiken. Als je kind wel media gebruikt, probeer dit dan zoveel mogelijk samen te doen. Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Staat de televisie vaak aan? Ben je veel met je telefoon bezig waar je kind bij is? Probeer dit dan minder te doen. Doordat je kindje zo op ontdekking is, zijn de aanwezige schermen met lichtjes en geluidjes heel aantrekkelijk.
  • Help je kind te begrijpen wat het ziet. Benoem de dingen die in beeld zijn, zodat je kind door die woorden leert wat het is. Alleen door contact met anderen ontwikkelt je kind taalvaardigheid.
  • Wordt je kind onrustig van media? Doe het scherm dan weg, of zet het apparaat uit. Zo leert je kind dat het goed is om een apparaat opzij te leggen en iets anders te gaan doen.
  • Toon je eigen emoties, zoals blijdschap of verwondering tijdens het gebruik van media. Zo leert je kind hoe het zich kan voelen bij het zien van een filmpje.
  • Kijk regelmatig naar dezelfde dingen. Kinderen op deze leeftijd houden van herhaling. Zo geef je je kind de kans steeds meer te zien en te begrijpen,
  • Zoek naar beelden die bij de interesse van jouw kind aansluiten. Is het even helemaal gek op bouwen en vuilniswagens, zoek daar dan een filmpje over op. Het liefst iets wat echt is, zodat je kind het herkent.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders