Kind 6-10 jaar | Opgroeien met media

Kinderen ontwikkelen zich in deze fase volop. Ze leren op school lezen, schrijven en rekenen. Ze kunnen langer hun aandacht ergens bij houden dan kleuters. Maar ze vinden het ook nog steeds leuk om actief bezig te zijn.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Kinderen leren in deze leeftijd lezen, schrijven en rekenen op school. Daarvoor gebruiken ze ook vaker computers en tablets. Ze kunnen zelf lezen wat er op het scherm staat. En ze leren het toetsenbord gebruiken. Kinderen vinden zich nu oud genoeg om zelf te beslissen wat ze willen doen met media.

Je kind vindt het in deze leeftijd waarschijnlijk vooral leuk om zelf dingen te doen met media. Het wil bijvoorbeeld minder filmpjes kijken, en meer spelletjes spelen. Je kind kan namelijk steeds logischer nadenken. Daardoor is het heel leuk om eigen werelden te bouwen. Of om dingen te verzamelen. Dit kan vaak in games.

Kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen wat langer hun aandacht ergens bijhouden dan kleuters. Ze kunnen al naar wat langere programma's of video's kijken. Je kind beseft al beter dat niet alles echt is wat het ziet bij media. Maar kinderen kunnen het nog wel moeilijk vinden om het verschil te zien tussen realiteit en fantasie. Daardoor kan het voor kinderen tot een jaar of 8 moeilijk zijn om zich los te maken van de beelden die ze zien. Je kind kan van sommige beelden heel blij worden, maar ook ontzettend verdrietig.

Je kind kijkt waarschijnlijk graag naar media met een duidelijke held en slechterik. Maar ook bijvoorbeeld naar video's waarin teams het tegen elkaar opnemen. Denk aan school A tegen school B. Dat komt onder andere doordat kinderen zich sociaal beginnen te ontwikkelen. Je kind gaat ook leren hoe het is om bij een groep te horen. Zulke media kijken kinderen graag alleen of met leeftijdgenootjes, om het daarna zelf na te spelen. Je kind oefent zo bijvoorbeeld hoe het is om zelf heel sterk te zijn.

Wil je weten hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

Je kind wordt zelfstandiger. Misschien is je kind het niet eens met jouw regels voor mediagebruik. Dat hoort erbij. Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Laat je kind zelf media gebruiken, maar blijf wel in de buurt. Je kunt dan af en toe langs lopen, meekijken en luisteren. Dat geeft je informatie: waar heeft je kind jouw uitleg of hulp bij nodig?
  • Is je kind bezig met school op de computer? Help je kind dan met het herkennen van belangrijke informatie. Bijvoorbeeld door te benoemen wat de vraag is. Of waar je kind naar moet zoeken.
  • Gebruik media ook samen. Mediagebruik is in deze leeftijd een hele goede sociale activiteit om samen met je kind plezier te hebben.
  • Stimuleer het samen gebruiken van apparaten. Je kind kan bijvoorbeeld van een broer, zus of vriend leren hoe het een nieuw level in een spelletje haalt. Ook leert je kind wat delen is als het samen met een ander achter een scherm zit.
  • Maak afspraken. Laat je kind hier ook over meedenken. Maak samen regels over wanneer en hoe lang je kind media mag gebruiken.

Het volgen van het nieuws begint ook in deze leeftijdsfase. Kinderen kunnen het nieuws heel erg op zichzelf betrekken. Lees hierover Hoe praat je met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders