Peuter | Opgroeien met media

Peuters ontdekken steeds meer van de wereld om hen heen. Ze vinden het leuk om dingen uit het echte leven op een scherm te zien. Maar zich lange tijd concentreren is nog lastig. Hoe je in deze fase omgaat met media, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Peuters vinden het leuk om dingen uit het echte leven op een scherm te zien. Ze houden van herhaling en kunnen korte, eenvoudige verhaaltjes al goed volgen. Ze zijn vaak geboeid door dieren, poppen of andere jonge kinderen. Heldere kleuren, eenvoudige teksten en een simpel verhaal helpen peuters om te begrijpen waar een filmpje over gaat.

Snelle wisselingen van beelden, plaatjes met veel details of filmpjes met veel pratende mensen of figuren kunnen juist minder interessant zijn voor peuters.  

Je kind wordt in deze leeftijd waarschijnlijk ook al wat zelfstandiger in het mediagebruik. Kinderen leren in deze leeftijd bijvoorbeeld hoe ze een simpel apparaat kunnen bedienen. Media zijn in deze leeftijd vooral geschikt om door te spelen te leren en om plezier te hebben. Denk aan leerzame televisieprogramma's of spelletjes.

Wil je meer weten over hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoelang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

Voor je peuter moet er voldoende tijd en gelegenheid zijn voor beweging en andere activiteiten. Ook slaapt je peuter waarschijnlijk nog veel. Zorg dus voor voldoende afwisseling en gebruik media zoveel mogelijk samen. Want je kind leert nog steeds het meest van dingen waarbij het meerdere zintuigen kan gebruiken. Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Zorg dat media aansluiten bij je kind. Apps, filmpjes en spelletjes met eenvoudige teksten, heldere kleuren, een simpele verhaallijn en die niet te lang duren zijn vaak het meest geschikt.
  • Kijk regelmatig naar dezelfde dingen. Kinderen op deze leeftijd houden van herhaling en daarmee geef je het de kans steeds meer te zien en te begrijpen.
  • Kijk en doe zoveel mogelijk mee. Benoem dingen die in beeld zijn en toon je eigen emoties. Zo kun je je kind helpen begrijpen wat het ziet of leren hoe het zich kan voelen.
  • Wil je op een afstandje meekijken, omdat je bijvoorbeeld even wilt koken? Dan is een filmpje dat je peuter al meerdere keren heeft gezien en jij inmiddels kent, een goede optie.

Goede media op deze leeftijd prikkelen de fantasie, wekken nieuwsgierigheid op en zetten aan tot spel en naspelen.

Meer weten over hoe je kunt bewegen met en zonder media? Bekijk dan de tien tips voor bewegen met media.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders