• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR

Scheiding

Wanneer ouders scheiden maken kinderen per definitie een periode van veel veranderingen mee. Wat voor gevolgen heeft dat voor de kinderen? En wat betekent dat voor de ouders, de opvoeding en het contact tussen ouders en kinderen?

Onderzoek onder recent gescheiden gezinnen

Draag bij aan nieuwe kennis over de ontwikkeling van kinderen

De Universiteit Utrecht zoekt recent gescheiden gezinnen voor een onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen nadat hun ouders uit elkaar gaan. Hoe gaan gezinsleden met elkaar om na een scheiding en op welke wijze heeft dit invloed op de ontwikkeling van kinderen? Deze informatie kan bijdragen aan betere ondersteuning voor gezinnen die te maken krijgen met een scheiding. Kinderen krijgen een beloning voor deelname en vinden het over het algemeen leuk of zelfs fijn om mee te doen aan dit soort onderzoek. U hoeft voor het onderzoek niet naar Utrecht te komen.  

Bent u korter dan 1,5 jaar uit elkaar of gaat u bijna scheiden en heeft u minstens één kind tussen de 8 en 16 jaar? Of kent u iemand anders in deze situatie die mogelijk mee zou willen doen? Meer informatie en een aanmeldformulier vindt u op: www.gezinsrelaties-na-scheiding.nl.

Wegwijzer Kind en scheiding

In Nederland worden diverse preventieve programma’s aangeboden voor kinderen die met een scheiding geconfronteerd zijn. In die programma's wordt groepsgewijs stilgestaan bij de impact van een scheiding op het gezin en manieren om hiermee om te gaan. De Wegwijzer Kind en scheiding bevat beschrijvingen en kenmerken van deze programma's en andere initiatieven waarbij kinderen uitdrukkelijk betrokken worden.

Naar de Wegwijzer

Richtlijn bij problemen kinderen

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft samen met de Universiteit Utrecht de richtlijn 'Scheiding en problemen van kinderen' ontwikkeld voor beroepskrachten in de jeugdhulp.

Vragen?

Anneke van As is contactpersoon.

Foto Anneke van As

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.