Instrumenten die helpen bij ondersteuning bij scheiding
Na een scheiding ontstaat er een nieuwe gezinssituatie. Het kind gaat bijvoorbeeld bij zijn ouders en eventuele stiefouders wonen. Het kan voor professionals van belang zijn om kenmerken van deze nieuwe gezinssituatie in beeld te brengen: bijvoorbeeld de opvoeding, de onderlinge relaties in het gezin of de gezinsbelasting. Hiervoor zijn verschillende instrumenten beschikbaar.
Om de opvoeding in een gezin in kaart te brengen, kan bijvoorbeeld de 'Schaal voor Ouderlijk Gedrag' (SOG) worden afgenomen. Een instrument dat de onderlinge relaties in een gezin meet, is de 'Familie Relatie Test' (FRT). Ook zijn er instrumenten die zich richten op de gezinsbelasting, zoals de 'Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedingssituatie' (NVOS) en de 'Vragenlijst voor Gezinsproblemen' (VGP).
De genoemde instrumenten richten zich echter niet specifiek op gescheiden gezinnen. Zij kunnen dus wel de gezinssituatie bij de ouders in kaart brengen, maar meestal niet de dynamiek tussen beiden.
- Professionals
Familie Relatie Test (FRT)
De test is een snelle en kindvriendelijke methode om te zien hoe een kind de relatie met de andere gezinsleden waarneemt.
- Professionals
Gezinsvragenlijst (GVL)
Vragenlijst om kwaliteit van gezins- en opvoedingsomstandigheden te bepalen bij gezinnen met kinderen van 4 tot en met 18 jaar.
- Professionals
Ouder-Kind Interactie Vragenlijst-Revised (OKIV-R)
De OKIV-R is een vragenlijst waarmee de kwaliteit van de ouder-kindrelatie in kaart wordt gebracht.
Screening en Evaluatie bij Scheidingshulp (SCRES)
De SCRES brengt in kaart hoe kinderen en ouders een scheidingssituatie ervaren.
- Professionals
Taxatielijst voor Ouderfunctioneren (TVO)
De Taxatielijst voor Ouderfunctioneren (TVO) verschaft jeugdhulpverleners inzicht in de kwaliteit van het functioneren van de ouder(s) die hulp zoeken.