Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk op kinderen. Vaak hebben ze voor de scheiding al gemerkt dat het niet goed gaat tussen hun ouders. Soms logeert een van de ouders tijdelijk ergens anders. Of er zijn al veranderingen in de dagelijkse structuur. Toch komt de definitieve beslissing vaak onverwachts.

Vertel samen over de scheiding

Het is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Kies een moment en een plek waar je kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan de kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Vertel het nieuws aan alle kinderen tegelijk, om misverstanden te voorkomen. Vertel dat jullie uit elkaar gaat en dit ook samen hebben besloten.

Leg uit waarom jullie scheiden

Vertel in duidelijke taal waaróm jullie uit elkaar gaan. Vertel ook dat de scheiding niet de schuld is van jullie kinderen. Betrek de kinderen niet in het eventuele verschil van mening. Realiseer je daarbij dat kinderen soms logisch kunnen begrijpen dat jullie uit elkaar gaan, maar emotioneel nog niet. Houd de boodschap eenvoudig en probeer niet jouw eigen kant van het verhaal te vertellen. Ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen. Geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven en allebei veel van hen houden en dit ook altijd blijven doen.

Toon begrip voor emoties

Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Het gezin zoals ze het kennen zal veranderen. Vaak gaat dit gepaard met behoorlijk wat emoties, zowel bij ouders als bij kinderen zelf. Kinderen kunnen bijvoorbeeld erg verdrietig zijn, of boos op een of beide ouders. Dat is heel normaal. Toon daar begrip voor. Blijf zelf, hoe moeilijk ook, rustig en steun de kinderen op emotionele momenten. Wanneer ouders scheiden maken alle gezinsleden per definitie een periode van veel aanpassen en wennen mee. Houd gezinsgewoontes daarom zoveel mogelijk in stand, zoals vaste rituelen, slapen of eten. Dit geeft zekerheid en veiligheid aan de kinderen.

Tips

Bekijk de informatie van Villa Pinedo voor ouders.

Bekijk dit filmpje met tips voor ouders die gaan scheiden. Hoe kunnen kinderen reageren en hoe kun je als ouder je kind steunen?

Videobeschrijving

Fiona geeft tips voor ouders die gaan scheiden. Hoe kunnen kinderen en reageren en hoe kun je als ouder je kind steunen?

 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders