Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk op kinderen. Vaak hebben ze voor de scheiding al gemerkt dat het niet goed gaat tussen hun ouders. Soms logeert een van de ouders tijdelijk elders. Of er zijn al veranderingen in de dagelijkse structuur. Toch komt de definitieve beslissing vaak onverwachts.

De boodschap

Het is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Kies een moment en een plek waar uw kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan de kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Vertel het nieuws aan alle kinderen op het zelfde tijdstip, om misverstanden te voorkomen. Vertel dat jullie uit elkaar gaat en dit ook samen hebben besloten.

Duidelijke taal

Vertel in duidelijke taal waaróm jullie uit elkaar gaan en dat de scheiding niet hun schuld is. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel niet alleen jouw kant van het verhaal waarom je gaat scheiden. Doe dit ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen. Geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven en allebei veel van hen houden en dit ook altijd blijven doen. 

Emoties

Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Het gezin valt uit elkaar. Vaak gaat dit gepaard met behoorlijk wat emoties, zowel bij ouders als bij kinderen zelf. Kinderen kunnen bijvoorbeeld erg verdrietig zijn, of boos op een of beide ouders. Dat is heel normaal. Toon daar begrip voor. Blijf zelf, hoe moeilijk ook, rustig en steun de kinderen op emotionele momenten. Wanneer ouders scheiden maken kinderen per definitie een periode van veel veranderingen mee. Houd gezinsgewoontes daarom zoveel mogelijk in stand, zoals vaste rituelen, slapen of eten. Dit geeft zekerheid en veiligheid aan de kinderen.

Tips

Bekijk eens dit filmpje met tips voor ouders die gaan scheiden. Hoe kunnen kinderen en reageren en hoe kun je als ouder je kind steunen?

Videobeschrijving

Fiona geeft tips voor ouders die gaan scheiden. Hoe kunnen kinderen en reageren en hoe kun je als ouder je kind steunen?

 

Alle pagina's over scheiding

Naar het overzicht

Harmke Bergenhenegouwen