Hoe ga je om met je gevoelens als je ouders scheiden?

Als je ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn, kan dat veel gevoelens bij je losmaken. Wat voor gevoelens je ook hebt, ze mogen er allemaal zijn. Stop ze niet weg omdat je je ouders er niet mee lastig wilt vallen. Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even wil praten. Zo blijf je niet alleen met je gevoelens zitten.

Praat met anderen over de scheiding

Het is fijn als je iemand in vertrouwen kunt nemen, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat kan een leraar, tante of een van je ouders zijn. Iemand bij wie jij je op je gemak voelt. Probeer met vrienden en andere belangrijke personen in contact te blijven. Als zij weten hoe het met je gaat, dan kunnen jullie het er ook af en toe over hebben.

Kijk wat er goed gaat

Het kan zijn dat je droevige gedachten en gevoelens hebt. Soms kan het helpen om elke dag iets op te schrijven wat die dag leuk, mooi, grappig of gezellig was. Misschien heb je lekker gevoetbald, gelachen met je broertje of zusje of een lekkere dag op school gehad. Door dit voor jezelf op te schrijven creëer je positieve gedachten in een tijd die moeilijk voor je kan zijn.

Extra hulp als je ouders scheiden

Wil je even praten of juist de ervaringen van andere kinderen en jongeren horen?
Je kunt bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432 of met hen chatten op Kindertelefoon.nl. De vrijwilligers van De Kindertelefoon spreken veel kinderen van wie hun ouders gaan scheiden. Dus zij zullen goed begrijpen als jij het even moeilijk vindt.

Je kunt ook kijken op  het forum van VillaPinedo.nl. Hier kun je jouw ervaring delen, maar natuurlijk ook die van andere kinderen en jongeren lezen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren