Wat betekent de scheiding van je ouders voor je?

Wanneer je ouders gaan scheiden, dan zullen moeten ze ook kijken naar waar zij gaan wonen. Vervolgens kijken ze waar jij gaat wonen. Dit kan een spannende periode zijn. Zeker wanneer het betekent dat je naar een andere buurt of stad verhuist. Misschien ga je zelfs wel naar een andere school.

Ben je nog geen 18 jaar?

Als je nog geen 18 jaar bent, beslissen jouw ouders waar je gaat wonen of hoe vaak je welke ouder ziet. Maar jouw mening telt wel mee. Het is belangrijk dat je aan hen vertelt wat jij belangrijk vindt. Vind je praten hierover spannend? Schrijf dan een brief of stuur een appje. Je ouders maken een ouderschapsplan. Hierin schrijven ze op wat de afspraken zijn over jouw opvoeding en zorg. Het is dan fijn als jouw ouders weten wat jij belangrijk vindt.

Als de scheiding via de rechter gaat, dan vraagt de rechter kinderen vanaf 12 jaar naar hun mening. Die mening telt mee in de uiteindelijke beslissing over waar je bijvoorbeeld gaat wonen.

Ben je 18 jaar of ouder?

Als je 18 jaar wordt, ben je meerderjarig en mag je zelf bepalen waar je gaat wonen en wanneer je je ouders ziet. De afspraken die voor je achttiende gemaakt zijn, gelden dan niet meer. Wel moeten je ouders  tot je 21 jaar bent nog dingen voor jou betalen zoals eten en kleding.

Na de scheiding

Het kan zijn dat er van alles is veranderd of gaat veranderen. Het duurt altijd even voordat iedereen gewend is aan de nieuwe situatie. Neem daar de tijd voor. Misschien woon je in een nieuw huis. Heb je een stiefbroer of stiefzus? Is de relatie tussen jou en een van je ouders veranderd. Of misschien heeft een van je ouders in de tussentijd een nieuwe relatie gekregen en moet je hier aan wennen. Dat is heel normaal en voor de een went zoiets sneller dan voor de ander.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren