Wat betekent de scheiding van je ouders voor je?

Wanneer je ouders gaan scheiden, dan zullen ze ook moeten kijken waar zij gaan wonen. Vervolgens kijken ze waar jij gaat wonen. Dit kan een spannende periode zijn. Zeker wanneer het betekent dat je naar een andere buurt of stad verhuist. Misschien ga je zelfs wel naar een andere school.

Ben je nog geen 18?

Als je nog geen 18 bent, beslissen jouw ouders waar je gaat wonen of hoe vaak je welke ouder ziet. Maar jouw mening telt wel mee. Het is belangrijk dat jij aan kunt geven wat jij belangrijk vindt. Vind je praten hierover spannend? Schrijf dan een brief of stuur een appje. Jouw ouders maken een ouderschapsplan. Hierin schrijven ze op wat de afspraken zijn over jouw opvoeding en zorg. Het is dan fijn als jouw ouders weten wat jij belangrijk vindt.

Als de scheiding via de rechter gaat, dan vraagt de rechter kinderen vanaf 12 jaar naar hun mening. Die mening weegt mee in de uiteindelijke beslissing.

Ben je 18 jaar of ouder?

Als je 18 wordt, ben je meerderjarig en dan mag je zelf bepalen waar je gaat wonen en wanneer je je ouders ziet. De afspraken die voor je achttiende gemaakt zijn, gelden dan niet meer. Wel moeten je ouders je nog financieel ondersteunen tot je 21 jaar bent.

Na de scheiding

Het kan zijn dat er van alles is veranderd of gaat veranderen. Het duurt altijd even voordat iedereen gewend is aan de nieuwe situatie. Neem daar de tijd voor. Misschien woon je in een nieuw huis. Heb je een stiefbroer of stiefzus? Is de relatie tussen jou en een van je ouders veranderd. Of misschien heeft een van je ouders inmiddels een nieuwe relatie en moet je hier aan wennen. Dat is heel normaal en voor de een went het sneller dan voor de ander.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren