Met wie kan ik praten over de scheiding?

Als je ouders uit elkaar gaan verandert er van alles voor jou. Misschien voelt het alsof de wereld op zijn kop staat. Veel kinderen en jongeren voelen zich beter als ze erover praten met anderen. Het is dus een goed plan om met iemand te praten over je gevoelens, je zorgen of vragen over de toekomst. Met wie kun jij praten?

Iemand in jouw omgeving

Het kan heel fijn zijn om te praten met iemand die jou goed kent. Je ouders, broers en zussen maken net als jij de scheiding mee, dus misschien kun je er goed met hen over praten. Toch kan het ook zijn dat zij heel anders omgaan met de situatie dan jij. Is er een tante, oom, opa of oma, meester of juf bij wie je terecht kunt? Of een vriend of vriendin?

Praten met anderen met gescheiden ouders

Soms kan het juist fijn zijn om met iemand te praten die ook gescheiden ouders heeft. In Nederland zijn veel kinderen die opgroeien met gescheiden ouders In een klas met dertig leerlingen zijn er gemiddeld zes jongeren van wie de ouders niet meer samen zijn. Misschien kunnen de ervaringen van je klasgenoten je dus verder helpen.

Villa Pinedo: online of anoniem met iemand praten

Wil je liever online of anoniem met iemand anders praten? Dat kan ook, bijvoorbeeld via Villa Pinedo. Bij Villa Pinedo zijn meer dan 400 jongeren actief als vrijwilliger. Zij zijn tussen de 18 en 26 jaar en hebben ook gescheiden ouders. Ze zijn 'ervaringsdeskundigen' en zetten zich in voor kinderen met gescheiden ouders door op verschillende manieren advies te geven.

Het forum

Op de website vind je een forum, oftewel een online plaats om over een bepaald onderwerp te praten. Dit forum gaat over het leven met gescheiden ouders. Daar mag je praten, lachen, klagen of huilen of kun je een vraag stellen. Dit kan anoniem. Je dus geen persoonlijke gegevens te geven, zoals je mobiele telefoonnummer of je (email)adres. De vrijwilligers zullen je vraag dan beantwoorden, vaak vanuit hun eigen ervaring. Ook kun je vragen en antwoorden van andere kinderen en jongeren met gescheiden ouders lezen. Zo vind je er bijvoorbeeld informatie over je rechten als je ouders gaan scheiden, of vragen van anderen over hun woonsituatie, familie, of stiefouders of stiefbroertjes en -zusjes.

Een buddy

Naast het forum heeft Villa Pinedo een online Buddy programma. Via de Buddy App word je gekoppeld aan een Buddy, voor een luisterend oor, advies en antwoorden op vragen. Een Buddy is dus ook een jongere met gescheiden ouders, die een speciale training heeft gevolgd om Buddy te worden. Met diegene kun je praten over de scheiding en over hoe jij je voelt.

Andere mogelijkheden?

Je kunt ook terecht bij andere organisaties:

  • Bij de Kindertelefoon kun je over alles praten, bijvoorbeeld ook over de scheiding, stress of eenzaamheid. Bel gratis naar 0800-0432 of chat met een van de vrijwilligers.
  • Heb je vragen over jouw rechten na de scheiding? De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis juridisch advies. Tijdens spreekuren kun je met hen bellen of chatten.
  • Heb je stress, angst, paniek of somberheid? Bij MIND Korrelatie kun je gratis en anoniem advies krijgen van een professionele hulpverlener.

Blijf niet rondlopen met een probleem, maar praat erover!

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren