Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?

Na een scheiding moet je als ouders een nieuwe balans vinden in de opvoeding van de kinderen. Ook al ben je als partners uit elkaar, je blijft altijd gezamenlijk ouders van de kinderen. Een stevig ouderschap na een scheiding zorgt voor een stabiele opvoedingssituatie en een veilige omgeving voor het kind.

Tips

Hoe creëer je samen zo'n stevig ouderschap nadat je uit elkaar bent gegaan? Een aantal praktische tips:

  • Probeer geen ruzie te maken waar de kinderen bij zijn. Dit zorgt voor veel stress bij hen. Ze kunnen zich verantwoordelijk voelen voor de situatie en dat kan schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.
  • Vooral jonge kinderen denken vaak dat de scheiding hun schuld is. Leg uit dat zij er niets aan kunnen doen. Vertel ook dat ze niet hoeven te kiezen tussen jullie als ouders.
  • Het is voor de ontwikkeling van kinderen heel erg belangrijk dat de kinderen met jullie allebei contact hebben en een goede band houden. Stimuleer je kind om het leuk te hebben met de andere ouder en probeer neutraal te blijven of zelfs iets positiefs te zeggen – hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.
  • De periode van scheiding is vaak erg emotioneel. Het kan dan lastig zijn om aandacht te hebben voor de gevoelens van je kinderen, terwijl zij dit juist extra nodig hebben in deze periode. Probeer negatieve emoties te bewaren tot een later moment, bijvoorbeeld als je even alleen bent of bij een vriend(in). Kinderen mogen best zien dat je weleens verdrietig bent. Maar ze moeten wel voelen dat je beschikbaar voor hen bent.
  • Probeer de vragen van de kinderen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, op een manier die past bij hun leeftijd. Dat helpt hen om de scheiding een plek te geven. Ook later in hun leven zullen ze er vragen over blijven stellen; dat hoort erbij. Dat wil niet zeggen dat kinderen altijd beschadigd uit een scheiding komen. De meeste kinderen leren er goed mee om te gaan. Als ze maar weten dat jullie er altijd voor hen zijn.

In dit filmpje van Villa Pinedo geven jongeren tips aan scheidende ouders.

Bekijk ook:

Preventieve programma's voor kinderen van gescheiden oudersElke: 'Geen vechtscheiding, want wij hadden Marieke'

Beschermende factoren

De belangrijkste positieve en beschermende factoren voor kinderen bij een scheiding zijn:

  • humor van de ouders
  • onderlinge genegenheid tussen ouders
  • interesse voor het kind
  • een positieve onderlinge communicatie.

Kinderen ontwikkelen zich ook gunstiger wanneer zij na de scheiding een positieve, ondersteunende relatie met beide ouders hebben.

Het verhaal van Martijn en Eva

Een jaar na de scheiding trokken Martijn en Eva samen in een groot huis, met ieder een eigen woonomgeving en een gezamenlijk deel voor de kinderen. Maar daarvoor moesten Martijn en Eva eerst aan de slag met de emoties rondom de scheiding.

Lees het verhaal

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders