Hoe ga je om met de scheiding van je ouders?

Het omgaan met de scheiding van je ouders hoef je niet alleen te doen. Je kunt hierover praten met mensen die dit ook meemaken zoals je broertje of zusje. Of misschien heb je wel vrienden waarvan de ouders ook gescheiden zijn. Je kunt natuurlijk ook praten met volwassenen, zoals je mentor en natuurlijk met je ouders.

Jouw mening over de scheiding

Vraag je ouders bijvoorbeeld of ze jou willen betrekken bij wat er gaat veranderen. Je kunt vertellen dat je wil dat jouw mening ook wordt gehoord. Bijvoorbeeld als het gaat over bij wie je het grootste deel van de tijd gaat wonen.

Hun ruzie is niet van jou

Hebben je ouders ruzie? Of praten ze vervelend over de ander tegen jou? Laat ze dan weten dat je niet betrokken wilt worden in hun ruzies. Dit kan moeilijk zijn, maar het helpt je ouders ook. Zij zullen hopelijk zien dat jij niet verantwoordelijk bent voor het oplossen van hun problemen. Vind je het lastig om hierover te praten? Schrijf het dan op in een brief of in een appje.

Leuke dingen mogen ook nog!

Hoe vervelend het ook is dat je ouders gaan scheiden, het hoeft niet altijd over de scheiding te gaan. Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met een vriend. Besteed wat extra tijd aan je hobby of ga sporten. Want  zeker als je verdrietig bent, kan plezier maken je helpen om je weer even iets beter te voelen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren