Hoe ga je om met de scheiding van je ouders?

Omgaan met de scheiding van je ouders kan moeilijk zijn voor je. Maar dit hoef je niet alleen te doen. Je kunt hierover praten met mensen die dit ook meemaken zoals je broertje of zusje. Of misschien heb je wel vrienden waarvan de ouders ook gescheiden zijn. Je kunt natuurlijk ook praten met volwassenen, zoals je mentor en natuurlijk met je ouders.

Jouw mening over de scheiding

Vraag je ouders of ze je willen blijven vertellen wat er gaat veranderen. Zo komen veranderingen minder als een verrassing én kun je ook vertellen wat jij ervan vindt. Bijvoorbeeld als het gaat over bij wie je het grootste deel van de tijd gaat wonen.

Hun ruzie is niet van jou

Hebben je ouders ruzie? Of praten ze vervelend over de ander tegen jou? Laat ze dan weten dat je niets te maken wil hebben met  hun ruzies. Dit kan moeilijk zijn om te zeggen, maar het helpt je ouders ook. Zij zullen hopelijk zien dat jij hun problemen niet kunt oplossen.

Vind je het lastig om hierover te praten? Schrijf het dan op in een brief of in een appje.

Leuke dingen mogen ook nog!

Hoe vervelend het ook is dat je ouders gaan scheiden, het hoeft niet altijd over de scheiding te gaan. Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met een vriend. Neem wat meer tijd voor je hobby of ga sporten. Want zeker als je verdrietig bent, kunnen leuke dingen  je helpen je weer even beter te voelen. Ook kan het je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten, waardoor je hier weer wat makkelijker over kunt praten.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren