Erkende interventies bij middelenmisbruik

Voor het voorkomen of verminderen van middelengebruik bestaan in Nederland verschillende erkende interventies.

Voorkomen van middelengebruik

De erkende interventies die middelengebruik willen voorkomen worden vaak op school ingezet. Zij zijn meestal gericht op de jongere zelf, maar ouders worden regelmatig betrokken. Daarnaast zijn er preventieve interventies die zich richten op de omgeving van kinderen en jongeren. Zij beïnvloeden bijvoorbeeld ouders of horecapersoneel om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren minder in aanraking komen met middelen.

Verminderen van middelengebruik

Er zijn verschillende erkende interventies voor risicojongeren of jongeren die al (problematisch) middelen gebruiken. De meeste interventies richten zich op de jongere zelf, maar er zijn ook interventies die zich richten op de omgeving van de jongere.

De hieronder genoemde interventies zijn beschreven in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Deze interventies zijn door een onafhankelijke erkenningscommissie minimaal erkend als goed onderbouwd.

 • Be wise, think twice

  Professionals
  Beleidsmakers

  Het lesprogramma Be wise think twice maakt leerlingen bewust van de risico’s van alcohol en drugs en biedt docenten handvatten voor signalering van mogelijk problematisch gebruik.

  Lees meer over Be wise, think twice
 • Adviesgesprek Alcohol Jongeren

  Professionals
  Beleidsmakers

  Adviesgesprek Alcohol Jongeren is bedoeld om met jongeren en hun ouders in gesprek te gaan over de risico’s van alcoholgebruik.

  Lees meer over Adviesgesprek Alcohol Jongeren
 • Take it personal!

  Professionals
  Beleidsmakers

  De interventie Take it personal is een training voor jongeren van 14-30 jaar met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken. Lees hier meer.

  Lees meer over Take it personal!
 • Stopstone

  Professionals
  Beleidsmakers

  De interventie Stopstone is een zelfhulp-app voor jongeren die willen stoppen met roken, of die al zijn gestopt en dat willen volhouden. Lees hier meer.

  Lees meer over Stopstone
 • Samen Slagen

  Professionals
  Beleidsmakers

  De interventie Samen Slagen heeft als doel het terugdringen van middelengebruik onder leerlingen tussen 12-18 jaar. Bekijk deze pagina voor meer informatie.

  Lees meer over Samen Slagen
 • ROC Aanvalsplan

  Professionals
  Beleidsmakers

  Het ROC Aanvalsplan is een integrale interventie en heeft als doel het terugdringen van middelengebruik onder studenten van het ROC. Lees hier meer.

  Lees meer over ROC Aanvalsplan
 • Wiet-Check

  Professionals
  Beleidsmakers

  Bij de Wiet-Check wordt in 2 één-op-één sessies informatie verzameld over het cannabisgebruik van de jongere om dit gebruik te verminderen. Lees hier meer.

  Lees meer over Wiet-Check
 • Moti-4

  Professionals
  Beleidsmakers

  Moti-4 is een laagdrempelig traject van gesprekken voor jongeren van 14 tot en met 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen.

  Lees meer over Moti-4
 • Open en Alert

  Professionals
  Beleidsmakers

  Open en Alert voorkomt of vermindert problematisch middelengebruik bij jongeren en jongvolwassenen. Lees hier meer over de goed onderbouwde interventie

  Lees meer over Open en Alert
 • Multisysteem Therapie (MST)

  Professionals
  Beleidsmakers

  Multi Systeem Therapie (MST) is voor jongeren met ernstige gedragsproblemen bij wie plaatsing dreigt in de jeugdzorg. Lees meer over deze interventie.

  Lees meer over Multisysteem Therapie (MST)
 • Brains4use

  Professionals
  Beleidsmakers

  Brains4use is voor jongeren in een inrichting om de kans op delict- & risicovol gedrag te verminderen. De interventie is erkend als goed onderbouwd, lees meer.

  Lees meer over Brains4use
 • Alcohol Alert

  Professionals
  Beleidsmakers

  Alcohol Alert voorkomt dat adolescenten gaan bingedrinken of probeert hen te laten stoppen. De interventie is erkend als goed onderbouwd. Lees meer.

  Lees meer over Alcohol Alert

Lees ook

Marjolein Wiegman

Marjolein Wiegman

inhoudsmedewerker en projectleider