Toolbox Mediaopvoeding

Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.

Kinderen van nu weten niet beter dan dat zij opgroeien met beeldschermen: thuis, op school, in de trein en op straat. Moderne media zijn bovendien gemakkelijk te bedienen, waardoor ook de allerkleinsten de tablet of smartphone ogenschijnlijk moeiteloos gebruiken.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tips voor mediagebruik

Achtergrondinformatie

 • Mediagebruik 0-2 jarigen

  Professionals

  Op deze pagina lees je wat het kenmerkende mediagebruik is voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar. Daarnaast komen de effecten op de ontwikkeling aan bod.

  Lees meer over Mediagebruik 0-2 jarigen
 • Mediagebruik 3-5 jarigen

  Professionals

  Kinderen van 3 tot en met 5 jaar maken al gebruik van verschillende soorten media. Op deze pagina lees je wat verder kenmerkend is voor hun mediagebruik.

  Lees meer over Mediagebruik 3-5 jarigen
 • Mediagebruik 6-8 jarigen

  Professionals

  Vanaf 6 jaar krijgen kinderen behoefte aan zelfstandig mediagebruik. Op deze pagina lees je meer over het mediagebruik van kinderen tussen de 6 en 8 jaar.

  Lees meer over Mediagebruik 6-8 jarigen
 • Mediagebruik 9-12 jarigen

  Professionals

  Op deze pagina vind je informatie over het mediagebruik is voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook komen de effecten op de ontwikkeling aan bod.

  Lees meer over Mediagebruik 9-12 jarigen
 • Mediagebruik 13-16 jarigen

  Professionals

  In de leeftijdsfase van 13 tot en met 16 jaar zoeken jongeren de grenzen op. Op deze pagina lees je wat dat betekent voor hun mediagebruik.

  Lees meer over Mediagebruik 13-16 jarigen
 • Mediagebruik 17-18 jarigen

  Professionals

  Gemiddeld besteden kinderen van 17 en 18 zo'n zes uur aan mediagebruik. Op deze pagina lees je wat verder kenmerkend is voor hun mediagebruik.

  Lees meer over Mediagebruik 17-18 jarigen

Over alle leeftijden

Lees ook