Zowel ouders als beroepskrachten hebben veel vragen over het mediagebruik van kinderen. Om professionals die werken met ouders te ondersteunen bij het mediawijs maken van kinderen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut de Toolbox Mediaopvoeding.
Kinderen van nu weten niet beter dan dat zij opgroeien met beeldschermen: thuis, op school, in de trein en op straat. Moderne media zijn bovendien gemakkelijk te bedienen, waardoor ook de allerkleinsten de tablet of smartphone ogenschijnlijk moeiteloos gebruiken.
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Tips voor mediagebruik
-
Tips over mediagebruik 0-2 jarigen
ProfessionalsDeze pagina biedt professionals houvast bij het beantwoorden van vragen over mediaopvoeding in gezinnen met kinderen van 0 tot en met 2 jaar.
-
Tips over mediagebruik 3-5 jarigen
ProfessionalsOp deze pagina vind je als professional tips uit de praktijk over mediaopvoeding in gezinnen met kinderen van 3 tot en met 5 jaar.
-
Tips over mediagebruik 6-8 jarigen
ProfessionalsOp deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over mediaopvoeding in gezinnen met kinderen van 6 tot en met 8 jaar.
-
Tips over mediagebruik 9-12 jarigen
ProfessionalsDeze pagina helpt je om veelvoorkomende vragen te beantwoorden over mediaopvoeding van kinderen van 9 tot en met 12 jaar.
-
Tips over mediagebruik 13-18 jarigen
ProfessionalsJongeren tussen 13 en 18 jaar oud gaan media steeds zelfstandiger gebruiken. Deze pagina biedt tips over mediaopvoeding van deze jongeren.
Achtergrondinformatie
-
Mediagebruik 0-2 jarigen
ProfessionalsOp deze pagina lees je wat het kenmerkende mediagebruik is voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar. Daarnaast komen de effecten op de ontwikkeling aan bod.
-
Mediagebruik 3-5 jarigen
ProfessionalsKinderen van 3 tot en met 5 jaar maken al gebruik van verschillende soorten media. Op deze pagina lees je wat verder kenmerkend is voor hun mediagebruik.
-
Mediagebruik 6-8 jarigen
ProfessionalsVanaf 6 jaar krijgen kinderen behoefte aan zelfstandig mediagebruik. Op deze pagina lees je meer over het mediagebruik van kinderen tussen de 6 en 8 jaar.
-
Mediagebruik 9-12 jarigen
ProfessionalsOp deze pagina vind je informatie over het mediagebruik is voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook komen de effecten op de ontwikkeling aan bod.
-
Mediagebruik 13-16 jarigen
ProfessionalsIn de leeftijdsfase van 13 tot en met 16 jaar zoeken jongeren de grenzen op. Op deze pagina lees je wat dat betekent voor hun mediagebruik.
-
Mediagebruik 17-18 jarigen
ProfessionalsGemiddeld besteden kinderen van 17 en 18 zo'n zes uur aan mediagebruik. Op deze pagina lees je wat verder kenmerkend is voor hun mediagebruik.
Over alle leeftijden
-
Polarisatie, radicalisering en extremisme
ProfessionalsKinderen komen steeds vaker in aanraking met radicalisering en extremisme. Het helpt als docenten of ouders hierover met kinderen in gesprek gaan.
-
Aansluiten bij mediaopvoeding in diverse opvoedsituaties
ProfessionalsWelke invloed heeft de gezinssituatie of achtergrond op de manier waarop een gezin met media omgaat? Op deze pagina vind je de specifieke uitdagingen.
-
Media in het gezin
ProfessionalsKinderen groeien tegenwoordig op met dagelijks gebruik van beeldschermen. Op deze pagina vind je antwoord op een aantal opvoedvragen over mediagebruik.
-
Mediagebruik kinderen met een lvb
ProfessionalsWat is kenmerkend voor het mediagebruik van kinderen met een lichte verstandelijke beperking (lvb)? Op deze pagina delen we een aantal praktijkervaringen.
Quizzen
-
Quiz: Hoe mediawijs ben jij?
OudersWe brengen steeds meer tijd door achter een beeldscherm. Test met deze quiz wat jij weet over het mediagebruik van kinderen.
-
Quiz: Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren?
ProfessionalsVeel professionals vinden dat ze niet voldoende kennis hebben over het mediagebruik van kinderen. Test jouw kennis met deze quiz.
Lees ook
-
15 vragen en antwoorden over mediaopvoeding
Op deze pagina vind je 15 vragen en antwoorden over mediaopvoeding en mediagebruik en hoe ouders kinderen hierbij kunnen begeleiden.