CAP-J vanaf 2025 niet meer beschikbaar

Het classificatiesysteem CAP-J is achterhaald en nog maar beperkt in gebruik als classificatie-instrument. Dat is gebleken uit onderzoek onder gemeenten, zorgprofessionals en onderzoekers. Voor het NJi is dat aanleiding om CAP-J met ingang van 2025 niet langer aan te bieden.

CAP-J is het Classificatiesysteem voor de Aard van Problematiek van Jeugd. In CAP-J staan beschrijvingen van verschillende soorten problemen waarmee kinderen, jongeren en gezinnen kunnen kampen. Bijvoorbeeld stemmingsproblemen, aandachtsproblemen of verwaarlozing.

Hoewel CAP-J volgens gebruikers mooie beschrijvingen geeft voor onderzoek naar problemen van kinderen en gezinnen, neemt het gebruik af. Dat merkt ook Praktikon, dat trainingen voor het werken met CAP-J verzorgde. In overleg met het NJi heeft Praktikon besloten vanaf 2025 geen CAP-J-trainingen meer aan te bieden.

De komende maanden treft het NJi voorbereidingen voor de zorgvuldige overdracht van de kennis uit de probleembeschrijvingen in CAP-J naar andere NJi-pagina's.

De kennis uit CAP-J blijft onder andere beschikbaar bij:

Definitie van gedragsproblemenIdentiteitsontwikkelingAngstWat is hechting?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ike van der Schoor. Ook geven we antwoord op vragen van gebruikers over CAP-J.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)