Vaccineren tegen corona

Hoe werkt een coronavaccin? Hoe praat ik met mijn cliënt over de vaccinatie? Op deze pagina bieden we actuele informatie voor professionals over het vaccineren tegen het coronavirus.

Welke coronaregels gelden er?

Corona maakt nog maar weinig mensen ernstig ziek. Daarom zijn er geen regels meer. Voor corona gelden nu dezelfde adviezen als voor bijvoorbeeld griep en verkoudheid. 

Vaccins en bescherming

Hoe werken de vaccins tegen het coronavirus?

De vaccins tegen het coronavirus zorgen ervoor dat het lichaam antistoffen maakt en afweer opbouwt. Als je gevaccineerd bent en je komt in aanraking met het coronavirus, dan herkent je lichaam het virus. Hierdoor word je niet of veel minder ziek.

Zijn de vaccins veilig?

Wetenschappers verwachten dat bijwerkingen op de lange termijn erg zeldzaam zullen zijn door de eisen waar vaccins aan moeten voldoen. Daarnaast worden bijwerkingen vooral kort na de vaccinatie verwacht. Dan is het vaccin namelijk bezig een reactie van het afweersysteem op te wekken. Sommige mensen hebben een paar dagen wat spierpijn of zwelling op de plek van de vaccinatie. En sommige mensen hebben een paar dagen last van hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of koorts. In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch reageren. De kans op onbekende bijwerkingen is heel klein maar niet volledig uit te sluiten.

De coronavaccins zijn op dezelfde manier ontwikkeld als andere vaccins. Alleen is dit proces veel sneller verlopen. Hier zijn verschillende redenen voor. Een daarvan is dat er veel geld is vrijgemaakt voor het onderzoek. Daarnaast hadden onderzoekers al veel kennis omdat corona lijkt op virussen waar ze eerder een vaccin voor hebben ontwikkeld. Hoe de ontwikkeling van het vaccin zorgvuldig en snel plaats kan vinden, lees je op de website van de rijksoverheid.

Ik ben zwanger of wil zwanger worden. Is een vaccinatie dan veilig?

Ja, vaccinatie is veilig. De coronavaccins hebben geen invloed op jouw vruchtbaarheid. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan. Heb je toch vragen of twijfel je? Bespreek dit dan met je huisarts.

Meer informatie over het coronavaccin en een kinderwens of zwangerschap vind je op RIVM.nl.

De vaccinatie en daarna

Is een vaccinatie verplicht?

Nee, de vaccinatie tegen het coronavirus is vrijwillig. Het is wel goed om je te realiseren dat het virus minder kans heeft om zich te verspreiden als een groot deel van Nederland zich vaccineert.

Als je nog twijfelt of vragen hebt over vaccinatie, kun je op de website Coronavaccinatie.nl meer informatie vinden.

Hoe weet ik of ik mij kan laten vaccineren?

Iedereen van 12 jaar of ouder kan een vaccinatie halen. Maak een afspraak op Coronatest.nl of kijk op Prikkenzonderafspraak.nl bij welke locatie in de buurt je zonder afspraak langs kunt gaan.

Ik heb eerder een allergische reactie gehad op een vaccin. Is het verstandig om me te laten vaccineren?

Als je eerder een ernstige allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin, kun je het beste overleggen met je huisarts of je je laat vaccineren. Dit geldt ook voor mensen die een slechte afweer hebben, door bijvoorbeeld ziekte of het gebruik van medicijnen, of wanneer je bloedverdunners gebruikt of een ziekte hebt waardoor het bloed minder goed stolt.

Kan ik nog corona krijgen na vaccinatie?

Ja, dat is mogelijk. Er is een kleine kans dat je corona krijgt als je volledig gevaccineerd bent. De vaccins beschermen namelijk niet 100 procent. Gelukkig zorgt het vaccin ervoor dat je dan wel minder ernstig ziek wordt van het virus.

Worden kinderen en jongeren ook gevaccineerd?

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich laten vaccineren. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van corona kunnen ook een coronaprik krijgen. Kinderen van 16 en 17 mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij kinderen tussen de 12 en 15 jaar moet dat volgens de wet in overleg met de ouders gebeuren. Komen zij er samen niet uit en weet het kind goed wat vaccineren inhoudt, dan mag hij volgens de wet zelf beslissen. Meer informatie over hoe je als ouder met je kind kunt praten over het coronavaccin vind je op onze pagina voor ouders. Wanneer jongeren meer willen lezen over het coronavaccin, kun je hen wijzen op de pagina Over het vaccin.

Hoe ga ik om met vragen en onzekerheden van jongeren rondom vaccineren?

  • Voorbeelden van vragen zijn: Laat ik me wel of niet vaccineren? Wil ik van de ander weten of ze wel of niet gevaccineerd zijn? Wat doe ik als mensen mij vragen of ik gevaccineerd ben?
  • Ga open het gesprek aan. Help jongeren zo nodig hun eigen afweging te maken. Dat kun je doen door vragen aan ze te stellen en ze van objectieve en brede informatie te voorzien. Bijvoorbeeld: Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van wel of niet vaccineren? Wat betekent jouw keuze voor jouw opa en oma, vrienden met kwetsbare gezinsleden of jouw leerkracht?
  • Uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen afwegingen in wel of niet vaccineren. Het is belangrijk ieders keuze te respecteren en jongeren zo nodig te helpen om verantwoordelijkheid te dragen voor de keuze die ze maken. Dat kun je doen door mee te denken over de gevolgen van hun keuze: Wat doe ik als ik klachten krijg? Ga ik wel of niet naar opa of oma als ik me niet helemaal fit voel?
  • Jongeren help je ook door zelf voorbeeldgedrag te vertonen. Je kunt uitleggen waarom jij tot het besluit bent gekomen om je wel of niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld: ik werk met kwetsbare mensen dus ik heb voor vaccinatie gekozen. Of: ik heb me bewust niet laten vaccineren en dat betekent dat ik extra voorzichtig ben als ik klachten heb.
  • Lees meer bij de informatie voor ouders over vaccinatie bijvoorbeeld bij een vraag zoals: hoe neem ik mijn kind zoveel mogelijk mee in het besluiten van wel of niet vaccineren? Als jongeren meer willen lezen over het coronavaccin, kun je hen wijzen op de pagina Over het vaccin.

Cliënten en vaccinatie

Hoe informeer ik mijn cliënten over de vaccinatie?

In de Handreiking omgaan met desinformatie van de Rijksoverheid vind je bruikbare informatie over hoe je als professional omgaat met desinformatie. In deze handreiking vind je onder andere informatie over hoe je op een goede manier het gesprek kunt aangaan met cliënten aan de hand van tips van wetenschappers, en voorbeelden van onderwerpen waar desinformatie over circuleert.  

Het RIVM heeft het speciale telefoonnummer 088-678 8900 voor professionals die vragen hebben over de vaccinatie. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Meer lezen