Vaccineren tegen corona

Laatste actualisatie
Voor wie
Ouders

Iedereen vanaf 12 jaar kan een vaccinatie tegen corona krijgen. Hieronder vind je informatie over het vaccineren van jezelf en je gezin.

Welke coronaregels gelden er?

Corona maakt nog maar weinig mensen ernstig ziek. Daarom zijn er geen regels meer. Voor corona gelden nu dezelfde adviezen als voor bijvoorbeeld griep en verkoudheid. 

Kan mijn hele gezin een vaccinatie krijgen?

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich laten vaccineren. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van corona kunnen ook een coronaprik krijgen. Je kunt op veel vaccinatielocaties zonder afspraak terecht. Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl.

Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd?

Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Is je kind tussen de 12 en 15 jaar, dan moet het vaccineren in overleg met jou als ouder gebeuren. Kom je er samen met je kind niet uit en weet je kind goed wat vaccineren inhoudt? Dan mag die zelf beslissen. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

Mijn kind en ik zijn het niet eens

Het kan zijn dat je het als ouder lastig vindt als je kind een andere keuze maakt over vaccineren dan jij. Probeer je kind te steunen in zijn keuze. Praat er samen over, met respect voor elkaar. Zorg in ieder geval dat je je kind blijft ondersteunen waar nodig. Help bijvoorbeeld bij het maken van een afspraak en ga eventueel mee als de vaccinatie gezet wordt.

Realiseer je dat je kind van 12 jaar of ouder zelf mag beslissen of het zich wil laten vaccineren. Kinderen hoeven hiervoor geen verklaring mee te nemen van ouders of verzorgers. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

Mijn (ex-)partner en ik zijn het niet eens

Ook als ouders kan het voorkomen dat jullie het onderling niet eens zijn over het wel of niet vaccineren van jullie kind. Het is belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek blijven en luisteren naar elkaars argumenten. Het allerbelangrijkste is dat jullie rekening houden met de mening van jullie kind.

Als met elkaar praten (even) niet lukt

Lukt met elkaar praten over dit onderwerp even niet? Laat het dan vooral even rusten en vraag aan familie, vrienden, de leraar of jullie huisarts of zij met jullie mee kunnen denken.

Blijft praten lastig en lopen jullie gesprekken steeds uit tot hevige discussies of ruzie? Dan kan het ook een keuze zijn om hier even niet meer over te praten. Probeer dan wel de mening van de ander te respecteren en blijf in verbinding met elkaar. Je kunt ook begrip hebben voor iemands keuze zonder dat dit jouw keuze hoeft te beïnvloeden. Zo voorkom je dat dit onderwerp jullie uit elkaar drijft.

Mijn kind (12+) twijfelt over vaccinatie. Wat kan ik doen?

Geef je kind aan dat twijfelen heel normaal is. Misschien heb je dat zelf ook gedaan, of twijfel je nog steeds. Zoek samen naar begrijpelijke en betrouwbare informatie. Kijk hierbij niet alleen naar de medische kant, zoals de bijwerkingen van het vaccin, maar ook naar wat verder belangrijk is.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind opziet tegen de prik, of geen zin heeft om een afspraak te maken en naar de vaccinatielocatie te gaan. Heb het dan ook over de voors en tegens van vaccineren in het dagelijkse leven. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij twijfelt en je puber niet. Je kind mag vanaf 16 jaar zelf beslissen.

Voer de druk niet teveel op. De tijd nemen om na te denken mag, net als het veranderen van gedachten. Is jouw kind ouder dan 12 en wil het meer informatie over vaccineren? Kijk dan op de vaccinatiepagina voor jongeren.

Zoek je zelf naar informatie over coronavaccinaties? Onderaan deze pagina staat veel informatie onder de Algemene vragen over coronavaccinatie.

Ik heb een kinderwens. Is een vaccinatie dan veilig?

Op basis van de onderzoeken die er tot nu toe zijn gedaan weten we dat de coronavaccins geen invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de vorming van de placenta. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan.

Heb je toch vragen of twijfel je? Bespreek dit dan met je huisarts.

Algemene vragen over coronavaccinatie

Hoe werkt het vaccin?

Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Die antistoffen zorgen ervoor dat je niet of minder ziek wordt van corona. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

Is het vaccin veilig?

Veel mensen vragen zich af of het vaccin wel veilig is, omdat het zo snel is gemaakt. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin ongeveer tien jaar. De coronavaccins zijn op dezelfde manier ontwikkeld als andere vaccins. Alleen is dat proces veel sneller gegaan. Hier zijn verschillende redenen voor. Een daarvan is dat er veel geld is vrijgemaakt voor het onderzoek. Daarnaast hadden onderzoekers al veel kennis omdat corona lijkt op virussen waar ze eerder een vaccin voor hebben ontwikkeld. En een vaccin wordt altijd in verschillende fases gemaakt. Een aantal fases zijn nu tegelijk uitgevoerd: de vaccins werden getest op mensen, maar ook alvast gemaakt en verspreid.

De bijwerkingen

Wetenschappers verwachten dat bijwerkingen op de lange termijn zeldzaam zijn door de eisen waar vaccins aan moeten voldoen. De bijwerkingen worden vooral kort na de vaccinatie verwacht. Dan is het vaccin bezig een reactie op te wekken, zodat je lichaam het virus in de toekomst herkent. De meeste mensen hebben bijna geen last van de bijwerkingen.

Mocht je er wel last van krijgen, dan heb je waarschijnlijk last van spierpijn, zwelling en pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn of koorts. De bijwerkingen duren meestal één tot drie dagen. Meer dan 80 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgt bijvoorbeeld pijn op de plek van de prik. Ongeveer 62 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met Moderna heeft een paar dagen wat spierpijn. Soms kunnen mensen allergisch reageren.

Van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin is een ernstigere bijwerking bekend, namelijk trombose. Die bijwerking komt heel weinig voor. Van de mensen die gevaccineerd zijn met een van deze vaccins krijgt minder dan 0,01 procent te maken met deze bijwerking.

De kans op onbekende bijwerkingen is heel klein maar niet volledig uit te sluiten.

Voordat vaccins aan mensen worden gegeven, moeten ze in ieder geval voldoen aan alle kwaliteitseisen die ook gelden voor andere vaccins en geneesmiddelen. Zo ook de coronavaccins.

Kan ik nog corona krijgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, dat kan. Dat heeft te maken met de effectiviteit van een vaccin en of er nog 'mutaties' van het virus komen. Dat zijn kleine veranderingen van het virus zelf, waardoor het mogelijk minder gevoelig wordt voor de antistoffen die je opbouwt door de vaccinatie.

Neem bijvoorbeeld het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona. Dat vaccin heeft een effectiviteit van 95 procent. Dat betekent dat van de 100 mensen er 95 niet ziek worden, maar 5 mensen wel. Er blijft dus een kleine kans dat je alsnog het coronavirus krijgt. Gelukkig zorgt het vaccin ervoor dat je dan wel minder ernstig ziek wordt van het virus.

Wij willen naar het buitenland. Waar moeten we rekening mee houden?

Op Nederlandwereldwijd.nl kun je per land zien of er coronaregels gelden.

Rijksoverheid: Coronavirus vaccinatie