Vaccineren tegen corona

Hoewel steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd tegen corona, kan het goed zijn dat je nog twijfelt of vragen hebt. Hieronder vind je informatie over het vaccineren van jezelf en je gezin. Voor meer informatie over corona kun je terecht op de coronapagina voor ouders.

Kijk voor begrijpelijke informatie over vaccineren in verschillende talen op Pharos.nl.

Welke coronamaatregelen gelden er nu?

In ieder geval gelden de algemene basisregels. Daarnaast zijn er momenteel specifieke coronamaatregelen die bijvoorbeeld gaan over bezoek thuis, publiek bij sport, openingstijden en groepsgrootte.

Wordt mijn hele gezin gevaccineerd?

Of jullie je wel of niet laten vaccineren is jullie keuze. Iedereen binnen je gezin van 12 jaar en ouder, kan een afspraak maken voor een vaccinatie op coronatest.nl

Als je nog geen vaccinatieafspraak hebt gemaakt, maar wel een vaccinatie wil, dan kun je op veel locaties ook zonder afspraak terecht. Bij het zetten van je eerste prik maak je meteen een afspraak voor de tweede. Meer informatie vind je op prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl.

Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd?

Kinderen van 16 en 17 mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij 12- tot 15-jarigen moet dat volgens de wet in overleg met de ouders gebeuren. Kom je er samen met je kind niet uit en weet je kind goed wat vaccineren inhoudt, dan mag hij volgens de wet zelf beslissen. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

Mijn kind en ik zijn het niet eens

Het kan zijn dat je het als ouder lastig vindt als je kind een andere keuze maakt over wel of niet vaccineren dan jij. Probeer je kind te steunen in zijn keuze. Praat er samen over met respect voor elkaar. Zorg in ieder geval dat je je kind blijft ondersteunen waar nodig, help bijvoorbeeld bij het maken van een afspraak en ga eventueel mee als de vaccinatie gezet wordt.

Mijn (ex-)partner en ik zijn het niet eens

Ook als ouders kan het voorkomen dat jullie het onderling niet eens zijn over het wel of niet vaccineren van jullie kind. Het is belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek blijven en luisteren naar elkaars argumenten. Het allerbelangrijkste is dat jullie rekening houden met de mening van jullie kind.

Als met elkaar praten (even) niet lukt

Lukt met elkaar praten over dit onderwerp even niet? Laat het dan vooral even rusten en vraag aan familie, vrienden, de leraar of jullie huisarts of zij met jullie mee kunnen denken.

Blijft praten lastig en lopen jullie gesprekken steeds uit tot hevige discussies of ruzie? Dan kan het ook een keuze zijn om hier even niet meer over te praten. Probeer dan wel de mening van de ander te respecteren en blijf in verbinding met elkaar. Je kunt ook begrip hebben voor iemands keuze zonder dat dit jouw keuze hoeft te beïnvloeden. Zo voorkom je dat dit onderwerp jullie uit elkaar drijft.

Mijn kind twijfelt over vaccinatie. Wat kan ik doen?

Geef je kind aan dat twijfelen heel normaal is. Misschien heb je dat zelf ook gedaan, of twijfel je nog steeds. Zoek daarom samen naar begrijpelijke en betrouwbare informatie. Kijk hierbij ook niet alleen naar de medische kant, zoals de bijwerkingen van het vaccin, maar ook naar wat verder belangrijk is.

Het kan zijn dat je kind bijvoorbeeld opziet tegen de prik, of geen zin heeft om een afspraak te maken en naar de vaccinatielocatie te gaan. Heb het dan ook over de voors en tegens van vaccineren in het dagelijkse leven. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij twijfelt en je puber niet. Dan gelden deze overwegingen ook. Je kind mag vanaf 16 jaar zelf beslissen.

Voer de druk niet teveel op. De tijd nemen om na te denken mag, net als het veranderen van gedachten. Wil jouw kind meer informatie over vaccineren? Kijk dan op de vaccinatiepagina voor jongeren en jongvolwassenen.

Zoek je zelf naar informatie over coronavaccinaties? Onderaan deze pagina staat veel informatie onder de Algemene vragen over coronavaccinatie.

Mijn kind is 11 jaar of jonger en wil het vaccin. Kan dat?

Nee, dat kan niet. De minimale leeftijd voor een coronavaccinatie is 12 jaar. Vanaf deze leeftijd is het coronavaccin goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).De Gezondheidsraad is bezig met een advies over vaccinaties bij kinderen onder de 12 jaar.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind toch al een vaccinatie zou willen. Misschien gaat het al naar de middelbare school of is het angstig. Ga hierover in gesprek met je kind. Mogelijk kan de pagina Praten met kinderen over corona je hierbij helpen.

Hoe leg ik mijn kinderen uit wat vaccineren is?

Aan jonge kinderen kun je uitleggen dat het een prik is, zoals ze misschien zelf ook wel eens hebben gekregen. Luister verder vooral naar hun vragen en zorgen en stel ze gerust. Blijf eerlijk, maar zorg dat je ze niet bang maakt. Benieuwd hoe je verder het best kunt praten met je kind over het coronavirus? Lees dan verder op onze pagina praten met kinderen over corona.

Ik heb een kinderwens. Is een vaccinatie dan veilig?

Op basis van de onderzoeken die er tot nu toe zijn gedaan weten we dat de coronavaccins geen invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de vorming van de placenta. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan.

Heb je toch vragen of twijfel je? Bespreek dit dan met je huisarts.

Onderstaande video van de Universiteit van Nederland legt uit waarom het vaccin geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Videobeschrijving

Deze video van de Universiteit van Nederland legt uit waarom het vaccin geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Ik ben zwanger. Is een vaccinatie dan veilig?

Als je zwanger bent, kun je je laten vaccineren met de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer. In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 130.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat een vaccinatie schadelijk is voor je ongeboren baby. Via je placenta geef je wel antistoffen door aan je baby. Daardoor zijn pasgeboren baby’s beschermd tegen verschillende ziekten. De kans is groot dat dit ook het geval is voor de antistoffen die je na het coronavaccin hebt aangemaakt. 

Heb je toch nog vragen of zorgen over het vaccineren tijdens je zwangerschap? Of twijfel je wat de beste keuze is voor jou en je kind? Dat is heel normaal. Praat hierover met je verloskundige of huisarts.

Voor meer informatie kun je de informatiekaart coronaprik en zwangerschap bekijken of bekijk de video hieronder. En kijk voor meer vragen en antwoorden over zwangerschap en het hebben van een baby op de pagina Veelgestelde vragen van aanstaande en jonge ouders over corona.

Videobeschrijving

Kun je je laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent of zwanger wilt worden?

Kan ik borstvoeding geven als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, mag je gewoon borstvoeding geven. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en dus via borstvoeding bij het kind zou komen.

Algemene vragen over coronavaccinatie

Hoe werkt het vaccin?

Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Die antistoffen zorgen ervoor dat je niet of minder ziek wordt van corona. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

De Nationale Wetenschapsagenda legt in de video hieronder uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Videobeschrijving

Deze video van De Nationale Wetenschapsagenda legt uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Is het vaccin veilig?

Veel mensen vragen zich af of het vaccin wel veilig is, omdat het zo snel is gemaakt. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin ongeveer tien jaar. De coronavaccins zijn op dezelfde manier ontwikkeld als andere vaccins. Alleen is dat proces veel sneller gegaan. Hier zijn verschillende redenen voor. Een daarvan is dat er veel geld is vrijgemaakt voor het onderzoek. Daarnaast hadden onderzoekers al veel kennis omdat corona lijkt op virussen waar ze eerder een vaccin voor hebben ontwikkeld. En een vaccin wordt altijd in verschillende fases gemaakt. Een aantal fases zijn nu tegelijk uitgevoerd: de vaccins werden getest op mensen, maar ook alvast gemaakt en verspreid.

De bijwerkingen

Wetenschappers verwachten dat bijwerkingen op de lange termijn zeldzaam zijn door de eisen waar vaccins aan moeten voldoen. De bijwerkingen worden vooral kort na de vaccinatie verwacht. Dan is het vaccin bezig een reactie op te wekken, zodat je lichaam het virus in de toekomst herkent. De meeste mensen hebben bijna geen last van de bijwerkingen.

Mocht je er wel last van krijgen, dan heb je waarschijnlijk last van spierpijn, zwelling en pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn of koorts. De bijwerkingen duren meestal één tot drie dagen. Meer dan 80 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgt bijvoorbeeld pijn op de plek van de prik. Ongeveer 62 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met Moderna heeft een paar dagen wat spierpijn. Soms kunnen mensen allergisch reageren.

Van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin is een ernstigere bijwerking bekend, namelijk trombose. Die bijwerking komt heel weinig voor. Van de mensen die gevaccineerd zijn met een van deze vaccins krijgt minder dan 0,01 procent te maken met deze bijwerking.

De kans op onbekende bijwerkingen is heel klein maar niet volledig uit te sluiten.

Voordat vaccins aan mensen worden gegeven, moeten ze in ieder geval voldoen aan alle kwaliteitseisen die ook gelden voor andere vaccins en geneesmiddelen. Zo ook de coronavaccins.

Kan ik nog corona krijgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, dat kan. Dat heeft te maken met de effectiviteit van een vaccin en of er nog 'mutaties' van het virus komen. Dat zijn kleine veranderingen van het virus zelf, waardoor het mogelijk minder gevoelig wordt voor de antistoffen die je opbouwt door de vaccinatie.

Neem bijvoorbeeld het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona. Dat vaccin heeft een effectiviteit van 95 procent. Dat betekent dat van de 100 mensen er 95 niet ziek worden, maar 5 mensen wel. Er blijft dus een kleine kans dat je alsnog het coronavirus krijgt. Gelukkig zorgt het vaccin ervoor dat je dan wel minder ernstig ziek wordt van het virus.

Wat is de boosterprik en waarom is die nodig?

De boosterprik is een extra vaccinatie die bedoeld is om de beschermende werking weer een boost te geven. Mensen van 80 jaar en ouder, mensen die in een zorginstelling wonen, en mensen die in de zorg werken komen nu in aanmerking voor een boosterprik. Vanaf december worden ook mensen met het downsyndroom uitgenodigd voor deze prik. Daarna zullen ook anderen worden uitgenodigd. Lees meer over de boosterprik op Rijksoverheid.nl.

Moet ik me nog aan de regels houden als ik gevaccineerd ben?

Ja. Jij hebt je prik gehad, maar de mensen om je heen misschien niet. Zij kunnen nog steeds ziek worden. En je kunt anderen mogelijk ook nog besmetten. Dus ook nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, blijft het advies om je bij klachten te laten testen. De kans om iemand te besmetten is wel kleiner nadat je een vaccinatie hebt gehad.

Wij willen naar het buitenland. Waar moeten we rekening mee houden?

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Nederland werkt met kleurcodes per land. Kijk op Wijsopreis.nl voor de kleurcodes die nu gelden. De kleurcodes kunnen veranderen, dus houd dit goed in de gaten voor je op reis gaat. Bekijk ook welke regels er gelden in het land waar je naartoe gaat. Elk land heeft eigen regels voor het toelaten van toeristen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je in quarantaine moet.

EU Digitaal Corona Certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen. Dit certificaat is een bewijs dat je volledig gevaccineerd bent tegen corona, in de afgelopen zes maanden corona hebt gehad, of negatief getest bent op corona. Het Digitaal Corona Certificaat is beschikbaar in de CoronaCheck-app. Deze app kun je downloaden in de app-store.

Meer informatie

Alle pagina's voor ouders over het coronavirus

Naar het overzicht

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.