Vaccineren tegen corona

Hoewel steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd tegen corona of de booster hebben gehad, kan het goed zijn dat je nog twijfelt of vragen hebt. Hieronder vind je informatie over het vaccineren van jezelf en je gezin.

Kijk voor informatie in verschillende talen op Pharos.nl. Er is ook informatie over vaccineren voor kinderen en jongeren.

  Welke coronamaatregelen gelden er?

  Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

  Wordt mijn hele gezin gevaccineerd?

  Of jullie je wel of niet laten vaccineren is jullie keuze. Voor iedereen binnen je gezin van 5 jaar en ouder kun je een afspraak maken voor een vaccinatie op Rijksoverheid.nl.

  Als je nog geen vaccinatieafspraak hebt gemaakt, maar wel een vaccinatie wil, dan kun je op veel locaties ook zonder afspraak terecht. Bij het zetten van je eerste prik maak je meteen een afspraak voor de tweede. Meer informatie vind je op Prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl. En op Rijksoverheid.nl vind je alles over de volgorde van de boostervaccinatie. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft begin maart 2022 de boostervaccinatie voor jongeren van 12 t/m 17 jaar goedgekeurd. Jongeren die de booster tegen corona willen kunnen een afspraak hiervoor maken door te bellen naar 0800-7070. Of kinderen tussen de 5 en 12 jaar ook een boostervaccinatie nodig zullen gaan hebben, is niet bekend.

  Heb je vragen over het maken van een afspraak voor de boosterprik? Neem dan contact op met de GGD of je huisarts.

  Hoe beslis ik over vaccinatie van mijn kind jonger dan 12 jaar?

  Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat de coronavaccinatie ook voor kinderen veilig is. Daarom krijgen kinderen vanaf 5 jaar nu een uitnodiging voor de prik. De beslissing om dit wel of niet te doen ligt bij jou als ouder. Het nemen van deze beslissing kan lastig zijn. Het kan helpen om betrouwbare informatie op te zoeken en het er met anderen over te hebben. Lees meer bij Je kind wel of niet vaccineren tegen corona, hoe maak je deze keuze?

  Vergeet niet ook je kind ook zo veel mogelijk bij dit besluit te betrekken. Geef je kind de ruimte om vragen te stellen en zijn mening hierover te geven. Dit kan jou ook weer verder helpen in je beslissing. 

  Tip: Bekijk samen met je kind de pagina over de coronaprik. Hier vind je ook handige filmpjes over het onderwerp.

  Vaccinatie heeft bij kinderen onder de 12 jaar geen invloed op wat ze wel en niet kunnen doen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven namelijk nergens een QR-code te laten zien. Ze moeten zich wel houden aan de andere maatregelen die gelden.

  Kijk voor meer vragen en antwoorden over vaccinatie bij kinderen op RIVM.nl of lees meer over de voor- en nadelen op NOS.nl.

  Heb je twijfels? Misschien kan deze keuzehulp, gemaakt door kinderarts Mathijs Binkhorst, je helpen. Of bel met de Vaccinatie Twijfel Telefoon: 088 - 755 57 77. Zij zijn iedere dag tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar. Of bespreek jouw specifieke situatie met je huisarts. Lees hier meer over op de pagina Je kind wel of niet vaccineren tegen corona; hoe maak je deze keuze?

  Wie beslist of mijn kind wordt gevaccineerd?

  Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Is je kind tussen de 12 en 15 jaar, dan moet het vaccineren volgens de wet in overleg met jou als ouder gebeuren. Kom je er samen met je kind niet uit en weet je kind goed wat vaccineren inhoudt, dan mag hij of zij volgens de wet zelf beslissen. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

  Kinderen onder de 12 jaar hebben wel toestemming nodig van hun ouders. Toestemming van het kind zelf is in dit geval niet nodig, wel is het belangrijk dat je het gesprek aangaat met elkaar en het kind goed wordt geïnformeerd. Hoe je deze lastige beslissing maakt, lees je op deze pagina. Benieuwd hoe andere ouders deze keuze hebben gemaakt? Lees de ervaringen van drie ouders.

  Mijn kind en ik zijn het niet eens

  Het kan zijn dat je het als ouder lastig vindt als je kind een andere keuze maakt over vaccineren dan jij. Probeer je kind te steunen in zijn keuze. Praat er samen over, met respect voor elkaar. Zorg in ieder geval dat je je kind blijft ondersteunen waar nodig. Help bijvoorbeeld bij het maken van een afspraak en ga eventueel mee als de vaccinatie gezet wordt.

  Realiseer je dat je kind van 12 jaar of ouder zelf mag beslissen of het zich wil laten vaccineren. Kinderen hoeven hiervoor geen verklaring mee te nemen van ouders of verzorgers. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

  Mijn (ex-)partner en ik zijn het niet eens

  Ook als ouders kan het voorkomen dat jullie het onderling niet eens zijn over het wel of niet vaccineren van jullie kind. Het is belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek blijven en luisteren naar elkaars argumenten. Het allerbelangrijkste is dat jullie rekening houden met de mening van jullie kind.

  Als met elkaar praten (even) niet lukt

  Lukt met elkaar praten over dit onderwerp even niet? Laat het dan vooral even rusten en vraag aan familie, vrienden, de leraar of jullie huisarts of zij met jullie mee kunnen denken.

  Blijft praten lastig en lopen jullie gesprekken steeds uit tot hevige discussies of ruzie? Dan kan het ook een keuze zijn om hier even niet meer over te praten. Probeer dan wel de mening van de ander te respecteren en blijf in verbinding met elkaar. Je kunt ook begrip hebben voor iemands keuze zonder dat dit jouw keuze hoeft te beïnvloeden. Zo voorkom je dat dit onderwerp jullie uit elkaar drijft.

  Mijn kind (12+) twijfelt over vaccinatie. Wat kan ik doen?

  Geef je kind aan dat twijfelen heel normaal is. Misschien heb je dat zelf ook gedaan, of twijfel je nog steeds. Zoek samen naar begrijpelijke en betrouwbare informatie. Kijk hierbij niet alleen naar de medische kant, zoals de bijwerkingen van het vaccin, maar ook naar wat verder belangrijk is.

  Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind opziet tegen de prik, of geen zin heeft om een afspraak te maken en naar de vaccinatielocatie te gaan. Heb het dan ook over de voors en tegens van vaccineren in het dagelijkse leven. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij twijfelt en je puber niet. Je kind mag vanaf 16 jaar zelf beslissen.

  Voer de druk niet teveel op. De tijd nemen om na te denken mag, net als het veranderen van gedachten. Is jouw kind ouder dan 12 en wil het meer informatie over vaccineren? Kijk dan op de vaccinatiepagina voor jongeren.

  Zoek je zelf naar informatie over coronavaccinaties? Onderaan deze pagina staat veel informatie onder de Algemene vragen over coronavaccinatie.

  Mijn kind is jonger dan 12 jaar en wil gevaccineerd worden. Kan dit?

  Ja, dat kan. De minimale leeftijd voor een coronavaccinatie is 5 jaar. Vanaf deze leeftijd is het coronavaccin goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Kinderen onder de 12 jaar hebben wel toestemming nodig van hun ouders. Toestemming van het kind zelf is in dit geval niet nodig, wel is het belangrijk dat je het gesprek aangaat met elkaar en het kind goed wordt geïnformeerd. Hoe je deze lastige beslissing maakt, lees je op deze pagina. Benieuwd hoe andere ouders deze keuze hebben gemaakt? Lees de ervaringen van drie ouders.

  Mag mijn kind verschillende vaccinaties in korte tijd ontvangen?

  Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen volgens het RIVM. Wel zit er een wachttijd tussen de coronavaccinatie en een andere vaccinatie. Dit is voor het geval je kind last krijgt van bijwerkingen. Plan andere vaccinaties minimaal twee weken voor of één week na een andere vaccinatie. Lees meer hierover op de website van het RIVM of neem contact op met de GGD bij jou in de buurt.

  Hoe leg ik mijn kinderen uit wat vaccineren is?

  Aan jonge kinderen kun je uitleggen dat het een prik is, zoals ze misschien eerder al wel eens hebben gekregen. Luister verder vooral naar hun vragen en zorgen en stel ze gerust. Blijf eerlijk, maar zorg dat je ze niet bang maakt.

  Ik heb een kinderwens. Is een vaccinatie dan veilig?

  Op basis van de onderzoeken die er tot nu toe zijn gedaan weten we dat de coronavaccins geen invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de vorming van de placenta. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan.

  Heb je toch vragen of twijfel je? Bespreek dit dan met je huisarts.

  Onderstaande video van de Universiteit van Nederland legt uit waarom het vaccin geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

  Videobeschrijving

  Deze video van de Universiteit van Nederland legt uit waarom het vaccin geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

  Ik ben zwanger. Is een vaccinatie dan veilig?

  Als je zwanger bent, kun je je laten vaccineren met de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer.  Dit geldt voor iedere zwangere vrouw. Niet alleen voor gezonde zwangere vrouwen, maar ook zwangere vrouwen met onderliggende ziekten zoals diabetes of hart- en longziekten. Bij het bijwerkingencentrum Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Lareb) werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere vrouwen vastgesteld. Dit komt overeen met de meldingen in het buitenland.

  Er zijn ook geen aanwijzingen dat een vaccinatie schadelijk is voor je ongeboren baby. Via je placenta geef je wel antistoffen door aan je baby. Daardoor zijn pasgeboren baby's beschermd tegen verschillende ziekten. De kans is groot dat dit ook het geval is voor de antistoffen die je na het coronavaccin hebt aangemaakt. 

  Heb je toch nog vragen of zorgen over het vaccineren tijdens je zwangerschap? Of twijfel je wat de beste keuze is voor jou en je kind? Dat is heel normaal. Praat hierover met je verloskundige of huisarts. 

  Voor meer informatie kun je de informatiekaart Wel of geen prik van de KNOV, de informatiekaart coronaprik en zwangerschap van de Rijksoverheid bekijken of bekijk de video hieronder.

  Kijk voor meer vragen en antwoorden over zwangerschap en het hebben van een baby op de pagina Veelgestelde vragen van aanstaande en jonge ouders over corona.

  Videobeschrijving

  Kun je je laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent of zwanger wilt worden?

  Kan ik borstvoeding geven als ik gevaccineerd ben?

  Als je gevaccineerd bent, mag je gewoon borstvoeding geven. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en dus via borstvoeding bij het kind zou komen.

  Algemene vragen over coronavaccinatie

  Hoe werkt het vaccin?

  Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Die antistoffen zorgen ervoor dat je niet of minder ziek wordt van corona. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

  De Nationale Wetenschapsagenda legt in de video hieronder uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

  Videobeschrijving

  Deze video van De Nationale Wetenschapsagenda legt uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

  Is het vaccin veilig?

  Veel mensen vragen zich af of het vaccin wel veilig is, omdat het zo snel is gemaakt. Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin ongeveer tien jaar. De coronavaccins zijn op dezelfde manier ontwikkeld als andere vaccins. Alleen is dat proces veel sneller gegaan. Hier zijn verschillende redenen voor. Een daarvan is dat er veel geld is vrijgemaakt voor het onderzoek. Daarnaast hadden onderzoekers al veel kennis omdat corona lijkt op virussen waar ze eerder een vaccin voor hebben ontwikkeld. En een vaccin wordt altijd in verschillende fases gemaakt. Een aantal fases zijn nu tegelijk uitgevoerd: de vaccins werden getest op mensen, maar ook alvast gemaakt en verspreid.

  De bijwerkingen

  Wetenschappers verwachten dat bijwerkingen op de lange termijn zeldzaam zijn door de eisen waar vaccins aan moeten voldoen. De bijwerkingen worden vooral kort na de vaccinatie verwacht. Dan is het vaccin bezig een reactie op te wekken, zodat je lichaam het virus in de toekomst herkent. De meeste mensen hebben bijna geen last van de bijwerkingen.

  Mocht je er wel last van krijgen, dan heb je waarschijnlijk last van spierpijn, zwelling en pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn of koorts. De bijwerkingen duren meestal één tot drie dagen. Meer dan 80 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgt bijvoorbeeld pijn op de plek van de prik. Ongeveer 62 procent van de mensen die gevaccineerd zijn met Moderna heeft een paar dagen wat spierpijn. Soms kunnen mensen allergisch reageren.

  Van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin is een ernstigere bijwerking bekend, namelijk trombose. Die bijwerking komt heel weinig voor. Van de mensen die gevaccineerd zijn met een van deze vaccins krijgt minder dan 0,01 procent te maken met deze bijwerking.

  De kans op onbekende bijwerkingen is heel klein maar niet volledig uit te sluiten.

  Voordat vaccins aan mensen worden gegeven, moeten ze in ieder geval voldoen aan alle kwaliteitseisen die ook gelden voor andere vaccins en geneesmiddelen. Zo ook de coronavaccins.

  Hoe zit het met de booster?

  De boostervaccinatie is een extra vaccinatie voor de bescherming tegen het coronavirus.  Je kunt de boostervaccinatie drie maanden na je laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen. Dit kan op veel vaccinatielocaties zonder afspraak, maar je kunt ook een booster halen door een afspraak te maken.

  Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft begin maart 2022 de boostervaccinatie voor jongeren van 12 t/m 17 jaar goedgekeurd. Jongeren die de booster tegen corona willen kunnen hiervoor een afspraak maken door te bellen naar 0800-7070. Bezoek Rijksoverheid.nl voor meer informatie over de boostervaccinatie voor jongeren.

  Twijfel je of de boostervaccinatie zin heeft? Bekijk dan deze video van de Rijksoverheid.

  Kan ik nog corona krijgen als ik gevaccineerd ben?

  Ja, dat kan. Dat heeft te maken met de effectiviteit van een vaccin en of er nog 'mutaties' van het virus komen. Dat zijn kleine veranderingen van het virus zelf, waardoor het mogelijk minder gevoelig wordt voor de antistoffen die je opbouwt door de vaccinatie.

  Neem bijvoorbeeld het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona. Dat vaccin heeft een effectiviteit van 95 procent. Dat betekent dat van de 100 mensen er 95 niet ziek worden, maar 5 mensen wel. Er blijft dus een kleine kans dat je alsnog het coronavirus krijgt. Gelukkig zorgt het vaccin ervoor dat je dan wel minder ernstig ziek wordt van het virus.

  Wat is de boosterprik en waarom is die nodig?

  De boosterprik is een extra vaccinatie die bedoeld is om de beschermende werking weer een boost te geven. Lees meer over de boosterprik en wanneer je daarvoor in aanmerking komt op Rijksoverheid.nl.

  Moet ik me nog aan de regels houden als ik gevaccineerd ben?

  Ja. Jij hebt je prik gehad, maar de mensen om je heen misschien niet. Zij kunnen nog steeds ziek worden. En je kunt anderen mogelijk ook nog besmetten. Dus ook nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, blijft het advies om je bij klachten te laten testen. De kans om iemand te besmetten is wel kleiner nadat je een vaccinatie hebt gehad.

  Wij willen naar het buitenland. Waar moeten we rekening mee houden?

  Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Nederland werkt met kleurcodes per land. Kijk op Wijsopreis.nl voor de kleurcodes die nu gelden. De kleurcodes kunnen veranderen, dus houd dit goed in de gaten voor je op reis gaat. Bekijk ook welke regels er gelden in het land waar je naartoe gaat. Elk land heeft eigen regels voor het toelaten van toeristen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je in quarantaine moet.

  EU Digitaal Corona Certificaat

  Het EU Digitaal Corona Certificaat maakt het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen. Dit certificaat is een bewijs dat je gevaccineerd bent tegen corona, in de afgelopen zes maanden corona hebt gehad, of negatief getest bent op corona. Het Digitaal Corona Certificaat is beschikbaar in de CoronaCheck-app. Deze app kun je downloaden in de app-store.

  Meer over het coronavirus

  Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

  Bekijk het overzicht