• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Actueel

Nieuws van het NJi

Wilt u wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van onze activiteiten en producten en het laatste nieuws over de jeugdsector? Neemt u dan een gratis abonnement op Nieuwsbrief Jeugd.

Oproep: denkkader caseload wijkteammedewerker

Het programma Integraal Werken in de Wijk (IWW) zoekt drie tot vier gemeenten die mee willen denken over wat men in grote lijnen van de caseload van een wijkteammedewerker kan verwachten.

‘Praten met ouders maakt hulpverlening effectiever’

Op het Platform Integrale Specialistische Jeugdhulp verzamelt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) samen met Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie goede voorbeelden uit de praktijk. Een daarvan is Vroeg Erbij van Integrale Vroeghulp Groningen. Het belangrijkste advies van dit expertiseteam: praat met ouders in plaats van over ouders.

Nederlandse gemeenten experimenteren met IJslandse aanpak middelengebruik

IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa voor wat betreft drank, sigaretten en drugs. Om het gebruik terug te dringen, introduceerden de IJslanders in 1998 een nieuwe aanpak, die inmiddels bekend staat als het IJslandse Preventiemodel. Nu gebruiken ze het minste van alle jongeren in Europa en scoren ze ook goed op andere gezondheidsterreinen zoals sport. Hoe heeft IJsland dat gedaan, en vooral: wat kunnen Nederlandse gemeenten daarvan leren? Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) zijn een leertraject gestart waarbij de komende drie jaar samen met zes gemeenten de aanpak nader wordt verkend én toegepast in Nederland.

'Jeugdparticipatie is meer dan een adviesje ophalen'

'Jeugdparticipatie is meer dan jongeren even om hun mening vragen. Dan wordt het al gauw symboliek.' Dat zegt Caroline Vink, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut, in reactie op de deze week verschenen internationale kinderrechtenranglijst van KidsRights. Op vrijwel alle gebieden zijn de kinderrechten in Nederland goed geregeld, met als uitzondering jeugdparticipatie, blijkt uit de ranglijst. Het is ook niet eenvoudig om jeugdparticipatie structureel in te bedden, stelt Vink. 'Echte participatie vraagt om een dialoog en is betekenisvol. Het moet kinderen en jongeren ook wat opleveren.'

Versterken positie ouder en kind in jeugdbescherming

Het Nederlands Jeugdinstituut onderschrijft de ambitie van het actieplan 'Verbetering feitenonderzoek in de jeugdbeschermingsketen' om de kwaliteit van het feitenonderzoek en de positie van kinderen en ouders in de jeugdbescherming te verbeteren. Het gaat met name om de onderbouwing van beschermingsmaatregelen, zoals een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing, die de overheid kan treffen als een kind thuis in zijn ontwikkeling bedreigd wordt. Deze maatregelen hebben een grote impact op het leven van het kind en zijn ouders en vragen om zorgvuldige besluitvorming.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.