Toolbox Wijkteams werken met jeugd
Deze toolbox geeft een overzicht van praktische hulpmiddelen voor wijkteammedewerkers. De tools helpen bij het ondersteunen van kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders. Hoe herken je bijvoorbeeld of bepaalde problemen spelen? En hoe ga je daarover in gesprek? Let wel, de werking van de tools in de praktijk is altijd afhankelijk van goed vakmanschap van de wijkteamprofessional die ze toepast.
De tools zijn gratis te downloaden en te gebruiken.
-
Veilig opgroeien: tools voor wijkteams
Veilig opgroeienProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker merken of de situatie in een gezin voor kinderen onveilig is. En hoe ga je daarover in gesprek?
-
Licht verstandelijke beperking: tools voor wijkteams
Licht verstandelijke beperkingProfessionalsWelke materialen kunnen je als wijkteammedewerker helpen om te praten met iemand met een licht verstandelijke beperking (lvb)?
-
Samenwerken met het gezin: tools voor wijkteams
Samenwerken met het gezinProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker samenwerken met het gezin als er problemen spelen? Waar let je op bij je eigen houding?
-
Culturele diversiteit: tools voor wijkteams
Culturele diversiteitProfessionalsHoe kun je een beeld krijgen van de leefwereld en de culturele achtergrond van kinderen, jongeren en opvoeders?
-
Seksualiteit en gender: tools voor wijkteams
Seksualiteit en genderProfessionalsHoe praat je als wijkteammedewerker met jongeren over seksuele diversiteit en genderidentiteit? En wat helpt ouders bij een gesprek?
-
Gedrag en emoties: tools voor wijkteams
Gedrag en emotiesProfessionalsHoe kun je vroegtijdig posttraumatische stress signaleren? Hoe kun je kinderen of ouders stimuleren om gedrag te veranderen?
-
Eigen kracht en netwerk: tools voor wijkteams
Eigen kracht en netwerkProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker de eigen kracht van gezinnen benutten? En hoe betrek je hun sociale netwerk?
-
Opvoedingsondersteuning: tools voor wijkteams
OpvoedingsondersteuningProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker ouders bij de opvoeding ondersteunen? En de kinderen steunen als er gezinsproblemen zijn?
-
Juridische informatie: tools voor wijkteams
Juridische informatieProfessionalsHoe ga je als wijkteammedewerker zorgvuldig om met de privacy van gezinnen? Welke informatie kun je wel en niet uitwisselen met anderen?
Uitgelicht
-
Brainwiki over psychische klachten
Op Brainwiki.nl vinden jongeren én hun omgeving betrouwbare informatie over psychische klachten. Je vindt er wat je kunt doen als jij, een vriend of een familielid psychische problemen heeft. En hoe lotgenoten zich voelen.
-
Vierkolommenmodel voor analyse netwerk van het gezin
Wie uit het netwerk van het gezin kan helpen bij een specifieke hulpvraag of aan een bepaald doel? Het vierkolommenmodel van PI Research is een gespreksinstructie voor het gestructureerd bespreken en analyseren van het sociale netwerk.
Over de toolbox

De toolbox Wijkteams werken met jeugd is een samenwerking van het Nederlands Jeugd Instituut, Movisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB, VanMontfoort en PI Research.
Je eigen tool indienen? Vul dan dit aanmeldformulier in. Of de tool wordt opgenomen in de toolbox, bepalen we aan de hand van deze criteria.
