Deze toolbox geeft een overzicht van praktische hulpmiddelen voor wijkteammedewerkers. De tools helpen bij het ondersteunen van kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders. Hoe herken je bijvoorbeeld of bepaalde problemen spelen? En hoe ga je daarover in gesprek? De tools zijn gratis te downloaden en te gebruiken.
-
Veilig opgroeien: tools voor wijkteams
Veilig opgroeien
ProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker merken of de situatie in een gezin voor kinderen onveilig is. En hoe ga je daarover in gesprek?
-
Licht verstandelijke beperking: tools voor wijkteams
Licht verstandelijke beperking
ProfessionalsWelke materialen kunnen je als wijkteammedewerker helpen om te praten met iemand met een licht verstandelijke beperking (lvb)?
-
Samenwerken met het gezin: tools voor wijkteams
Samenwerken met het gezin
ProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker samenwerken met het gezin als er problemen spelen? Waar let je op bij je eigen houding?
-
Culturele diversiteit: tools voor wijkteams
Culturele diversiteit
ProfessionalsHoe kun je een beeld krijgen van de leefwereld en de culturele achtergrond van kinderen, jongeren en opvoeders?
-
Seksualiteit en gender: tools voor wijkteams
Seksualiteit en gender
ProfessionalsHoe praat je als wijkteammedewerker met jongeren over seksuele diversiteit en genderidentiteit? En wat helpt ouders bij een gesprek?
-
Gedrag en emoties: tools voor wijkteams
Gedrag en emoties
ProfessionalsHoe kun je vroegtijdig posttraumatische stress signaleren? Hoe kun je kinderen of ouders stimuleren om gedrag te veranderen?
-
Eigen kracht en netwerk: tools voor wijkteams
Eigen kracht en netwerk
ProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker de eigen kracht van gezinnen benutten? En hoe betrek je hun sociale netwerk?
-
Opvoedingsondersteuning: tools voor wijkteams
Opvoedingsondersteuning
ProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker ouders bij de opvoeding ondersteunen? En de kinderen steunen als er gezinsproblemen zijn?
-
Juridische informatie: tools voor wijkteams
Juridische informatie
ProfessionalsHoe ga je als wijkteammedewerker zorgvuldig om met de privacy van gezinnen? Welke informatie kun je wel en niet uitwisselen met anderen?


De toolbox Wijkteams werken met jeugd is een samenwerking van het Nederlands Jeugd Instituut, Movisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB, VanMontfoort en PI Research.
