Hoe steun ik mijn kind bij goede keuzes voor de toekomst? 6 Tips

Jongeren die een positief beeld van de toekomst hebben, zitten vaak beter in hun vel. Ook zijn ze gemotiveerder, omdat ze een doel hebben om naartoe te werken. Maar voor veel jongeren is het nog lastig om een duidelijk beeld te hebben van hun toekomst. Ze kunnen de toekomst vaak niet goed overzien omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Op deze pagina lees je hoe je je kind het beste kunt ondersteunen bij het maken van goede keuzes voor de toekomst.

Nog geen duidelijk idee over de toekomst

Veel jongeren hebben nog geen duidelijk idee van hun toekomst. Het is voor voor hen vaak nog moeilijk vooruit te kijken en te plannen. Jongeren richten zich hierdoor vaak meer op korte termijndoelen en het vervullen van hun directe behoeften. Wel ontwikkelen ze steeds meer hun cognitieve vaardigheden. En die helpen hen weer om na te denken over hun toekomst. Vooral als ze zelf iets belangrijk vinden, kunnen ze beter nadenken over de lange termijn. 

Keuzestress bij jongeren

Voor jongeren voelt het soms alsof ze nu alles al moeten weten en kunnen. En of ze nu al moeten kiezen wat ze de rest van hun leven gaan doen. Jongeren hebben nog weinig levenservaring en vaak nog geen idee hoe het leven kan verlopen. Het is voor hen goed om te weten dat, hoewel de keuzes die ze maken invloed hebben, er altijd weer dingen kunnen veranderen. Zo wisselen mensen vaak van beroep, of gaan ze iets heel anders doen dan waar ze voor opgeleid zijn.

Ik heb mixed feelings over de toekomst. Het kan goed gaan, of het kan heel slecht gaan. Bijvoorbeeld dat je je opleiding toch niet leuk vind. Dan heb je gewoon vier jaar verspild.

Zelfinzicht

Jongeren leren zichzelf steeds beter kennen. Ze hebben eigen ideeën over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Langzaam ontdekken jongeren wat bij hen past, waar ze goed in zijn en wat ze lastig vinden. Dit gebeurt door zich te vergelijken met anderen. En door hoe anderen op hen reageren in verschillende situaties. Wanneer jongeren praten over wat zij graag doen en welke kwaliteiten en vaardigheden ze hebben, leren ze zichzelf steeds beter kennen. Dit helpt om betere keuzes te maken en geeft ze meer houvast. Jongeren worden dus steeds zelfstandiger, maar daar hebben ze nog steeds hulp en steun van volwassenen bij nodig. 

Realistische doelen

Veel jongeren denken bij de toekomst vooral aan opleiding en werk. Of rijk en beroemd worden. Door de invloed van influencers op sociale media lijkt dat vaak het belangrijkste in het leven. Uit onderzoek weten we dat mensen zich vooral goed voelen als zij goede sociale contacten hebben. En blijer zijn als zij hun werk nuttig vinden. Sociale contacten en een baan kunnen jongeren daarom helpen om realistische doelen te hebben. 

Ga gewoon met ons in gesprek over hoe gaat het op school. Vraag of er iets is waar je in kunt ondersteunen. Dus niet dat je ons gaat pushen, maar meer met ons samen gaan zitten en gaan kijken.

6 tips: Wat kun je als ouder doen?

Hieronder lees je 6 tips over hoe je je kind het beste kunt ondersteunen bij het maken van goede keuzes voor de toekomst.

1. Praat met je kind over de toekomst

Praat met je kind over wat het belangrijk vindt. En dan niet alleen over een opleiding of werk. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind de vrije tijd in de toekomst zou willen inrichten en met wie. Als je kind een beter beeld heeft van wat het wil en echt belangrijk vindt, helpt dat om goede keuzes te maken. 

2. Help je kind zichzelf te leren kennen 

Het kan zijn dat je kind nog geen goed beeld heeft van wat het kan. Of weinig vertrouwen heeft in zichzelf. Daardoor kan het zich onzeker voelen. Of het laat zich sneller tegenhouden iets te proberen. Denk met je kind na wat het leuk vindt om te doen en belangrijk vindt. Wat zijn sterke punten? Wat kost moeite en wat heeft je kind hier al in geleerd? Niet alleen op het gebied van opleiding en werk, maar ook met familie, vrienden en in de vrije tijd. Laat merken dat je in je kind gelooft. 

3. Vertel wat anderen doen en hebben gedaan

Veel jongeren hebben geen idee wat het werk is van mensen die ze kennen. Bijvoorbeeld familieleden of bekenden uit de buurt. Ook weten ze vaak niet hoe iemand in een baan terechtgekomen is. Vertel je kind over hun opleiding en eerdere banen. Wanneer jongeren meer weten over hoe een loopbaan verloopt, zien ze vaak dat het niet erg is om verschillende richtingen en mogelijkheden te verkennen. Het maakt hen minder bang om verkeerde keuzes te maken.

4. Vertel over je eigen ervaringen, ook als het lastig was

Je kind ziet vaak alleen het resultaat, bijvoorbeeld dat je een gezin, baan of koopwoning hebt. Het weet niet hoe je hier bent gekomen en welke tegenslagen je hebt gehad. Veel ouders hebben in hun jeugd ook wel eens dingen gedaan waar ze niet trots op zijn. Bijvoorbeeld domme keuzes maken, onzeker zijn of gevaarlijke dingen uitproberen. Vertel dat dit niet je hele leven hoeft te bepalen. Vertel over je eigen ervaringen. De goede en de slechte. En hoe je problemen hebt opgelost. 

Door je eigen ervaringen te delen, laat je zien dat het normaal is om problemen tegen te komen en onzeker te zijn. Dit kan je kind inspireren en aanmoedigen om vol te houden. Bijvoorbeeld als het zelf met moeilijkheden te maken krijgt. Ook zal je kind sneller met jou bespreken waar het tegenaan loopt en onzeker over is.   

5. Help je kind bij het stellen van realistische doelen 

Doelen die heel groot of niet haalbaar zijn, kunnen je kind moedeloos maken. Als je met je kind praat over hoe het de toekomst ziet, is het goed om daarbij doelen te verzinnen. Zoals een goede vervolgopleiding, een bijbaan zoeken of iets groots kopen. Zet de mogelijkheden op een rijtje en bedenk samen welke stappen er nodig zijn om iets te bereiken. Wat zijn de voor en nadelen van verschillende opties? Wat is haalbaar? Stuur je kind niet te veel in de richting die jij wilt, maar vraag wat het wil en enthousiast van wordt. 

6. Help je kind op weg als er stress is

Jongeren kunnen veel stress krijgen als zij niet kunnen overzien wat ze moeten doen. Waar te beginnen, hoe een mail te schrijven, wie te vragen? Er is veel informatie en dat kan nogal veel zijn. Door de stress kan het moeilijk zijn voor je kind om vooruit te denken en een plan te maken. Probeer er samen achter te komen waar hun stress vandaan komt. Hierdoor begrijpen jongeren beter wat er aan de hand is. En kun je samen nadenken over mogelijke oplossingen. Help je kind daarbij de eerste stappen te zetten.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Coriena de Heer van Universiteit Utrecht.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders