Over leren en ontwikkelen

Jeugdprofessionals weten dat leren en ontwikkelen een belangrijk en blijvend onderdeel is van hun professionele loopbaan. Met een initiële opleiding is een professional niet uitgeleerd. Veel professionals geven aan dat het vak pas echt geleerd wordt in de praktijk.

Je moet je blijven ontwikkelen, anders loop je achter op een gegeven moment.

Het échte leren van het vak in de praktijk komt met name door de complexiteit van het werk en de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. In de praktijk doe je bijvoorbeeld zelf ervaring op over wat werkt en wat niet werkt en daarmee dus over het toepassen van wat je eerder geleerd hebt.

Verdiepend leren

Verdiepend leren in het dagelijkse werk gaat niet per se over inhoudelijke kennis van bepaalde doelgroepen of problematieken, maar juist over stilstaan bij vragen als:

  • Wat doe ik als ik het niet weet?
  • Wat heb ik nodig om mijn werk goed te kunnen doen, en met plezier en voldoening?
  • Wanneer ik niet krijg waar ik behoefte aan heb, wat doe ik dan?
  • Wat hebben we nodig om goed te kunnen samenwerken?
  • Hoe leren we van elkaar?
  • Wat zegt dit over mij, mijn overtuigingen en mijn waarden?
  • Hoe staat dit in relatie tot de organisatie waarbinnen ik werk?

Verdiepend leren gaat over persoonlijk leiderschap, het kennen van kwaliteiten én valkuilen, en het streven naar persoonlijke groei. Dit lerende proces vindt plaats op de werkvloer en is geïntegreerd in het dagelijkse werk. Dat betekent echter niet dat het vanzelf gaat of geen specifieke aandacht vraagt.

Pas op het moment dat je gaat beginnen en dingen kunt toepassen, merk je dat je ergens wat aan hebt, of juist niet.

Het vraagt juist tijd, ruimte en motivatie van professionals en organisaties om hierover met elkaar in gesprek te gaan en te reflecteren om samen die lerende beweging te maken. Een professional staat niet op zichzelf, maar beweegt altijd binnen de context van de organisatie. De organisatiecultuur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een veilige omgeving om professionals in staat te stellen om te blijven leren en ontwikkelen.

Lees meer over Lerende organisaties en Reflectie.

Lees ook

Geen foto van de persoon aanwezig

Martine Broere

senior medewerker inhoud