Leervormen: hoe maak ik een keuze?

Professionals geven aan dat ze hun vak pas echt goed in de vingers krijgen in de dagelijkse praktijk, simpelweg door het werk uit te voeren. Ze leren van elkaar, van ervaringen en van de interactie met kinderen, jongeren en ouders. Maar er blijven altijd vraagstukken tijdens het werk die meer vragen. Daarvoor kun je allerlei leervormen inzetten. Houd je je bezig met leren en ontwikkelen binnen een organisatie en wil je hulp bij het kiezen van de juiste leervorm? Lees dan verder.

Hoe kies ik de juiste leervorm?

Er zijn veel verschillende leervormen. Denk aan een training, intervisie, een webinar of actieonderzoek. Elke leervorm heeft een eigen functie. Je wilt dat de leervorm die je inzet, helpt bij het oplossen van het professionaliseringsvraagstuk dat er ligt. Zo kun je een training inzetten wanneer bepaalde kennis of een vaardigheid mist. Of intervisie wanneer je meer inzicht wilt krijgen in waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Of een webinar voor het opdoen van nieuwe kennis. Goed nadenken over de leervorm die je inzet, draagt bij aan het bereiken van het gewenste resultaat.

Aan de slag

Voordat je een leervorm kiest, kun je de volgende uitgangspunten voor leren bekijken. Het beschrijft de  principes die je kunt meenemen bij het inzetten van een leervorm:

Wanneer willen mensen iets leren?Wanneer is het niet zinvol om een leervorm in te zetten?Transferprobleem: kennis wordt niet goed toegepast

Welke leervorm past bij de vraag?

Als je weet welke richting je op wilt, kun je nog beter kijken naar wat nodig is. Wat hierbij kan helpen is hoe leerfuncties gecategoriseerd zijn: het laat zien dat je met het inzetten van een leervorm verschillende dingen kunt bereiken. Op basis van de categorie die het beste aansluit bij het doel, kun je een keus maken voor een leervorm. Lees er meer over bij:

Wat is mijn leervraag en welke leervorm past daarbij?

Uitwerkingen leervormen

Ook het goed organiseren van een leervorm is belangrijk voor het bereiken van het gewenste resultaat. Voor een aantal veelgebruikte leervormen vind je hieronder een beschrijving. Daarin staat voor welke vragen ze bedoeld zijn en welke randvoorwaarden belangrijk zijn. Heb je goed nagedacht welke leervorm je wilt inzetten en kun je aan de slag? Dan kun je dit meenemen wanneer je start met het organiseren van de leervorm. De uitgewerkte leervormen zijn:

SupervisieIntervisieMoreel beraadLiving labActieonderzoekCommunity of practiceProeftuinTraining

Dit zijn natuurlijk niet de enige leervormen die je kunt inzetten. Zo kunnen ook webinars, lezingen, coaching of een e-learning aansluiten bij de vraag. Belangrijk blijft om goed na te denken over de leervorm die je inzet.

foto Martine Broere

Martine Broere

senior medewerker inhoud