Matching pleegkinderen en pleeggezinnen

Een goede match tussen een pleegkind en pleeggezin is heel belangrijk voor een fijne plek en een succesvolle pleegzorg. Hoe zorg je voor een goede match?

Matching pleegkinderen en pleeggezinnen

Een goede match tussen een pleegkind en pleeggezin is heel belangrijk voor een fijne plek en een succesvolle pleegzorg. Hoe zorg je voor een goede match?  

Factoren van een goede match

Een goede match is afhankelijk van de interactie tussen een aantal factoren:

  • Wat het pleegkind nodig heeft en welke hulp het vraagt.
  • De opvoedingskwaliteit en het opvoedingsklimaat van de pleegouders.
  • Hoe ouders omgaan met de uithuisplaatsing van hun kind en hoe zij hier tegenaan kijken. 

Methodisch matchen

Matchen in pleegzorg vraagt maatwerk. Er is geen vaste formule die elke match succesvol maakt. Wel zijn er duidelijke adviezen die je helpen om het matchingsproces zo goed mogelijk te doen. Deze adviezen staan in het handboek Methodisch Matchen, dat is gebaseerd op theoretische en praktische kennis, en is getest in de praktijk.

Methodisch matchen gaat uit van deze uitgangspunten:

  • Goede informatie verzamelen en delen is een voorwaarde voor een goede match.
  • Het doel van de match is een stabiele en onvoorwaardelijke opvoedrelatie.
  • De opvoedings- en ontwikkelingsbehoeften van het pleegkind staan centraal.
  • Ouders krijgen een rol die past bij wat ze kunnen en wat hun kind nodig heeft.
  • Bij het matchen is er aandacht voor de hechting van het kind en de samenwerking tussen iedereen die betrokkenen is.
  • Als de match niet perfect is, helpt hulp op maat om het risico op problemen te verminderen.

Het Handboek Methodisch Matchen helpt je stap voor stap. Het geeft veel achtergrondinformatie en is handig om jaarlijks door te nemen. Daarnaast is er een Tool Methodisch Matchen die is gemaakt op basis van het handboek. Deze tool kun je gebruiken tijdens het maken van een match.

Stem van het kind bij matching

Het is belangrijk dat het kind mee mag praten over waar het komt te wonen. Het kind is onderdeel van het zorgteam. Vraag daarom wat het kind wil en wat het belangrijk vindt. Kinderen vanaf 8 jaar hebben het recht gehoord te worden. Dit betekent dat ze hun mening mogen geven over wat er met hen gebeurt. Vanaf 12 jaar hebben kinderen het recht om mee te beslissen over zaken die hen aangaan. Luister altijd naar hun mening, gevoelens en ideeën ongeacht hun leeftijd.

Houd er rekening mee dat het soms voor kinderen lastig is om hun mening te geven. Vooral als er ook ouders en andere mensen bij zijn. Praat daarom voor het gesprek met het kind over wat belangrijk is en wat zij willen inbrengen. Probeer ook vanaf het begin iemand te zoeken die kind kan helpen bij het overbrengen van diens mening.

Review en factsheet

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Een uitgebreide samenvatting daarvan kun je lezen in de review Selectie, voorbereiding en matching in pleegzorg: wat werkt? De factsheet Selectie, voorbereiding en matching in pleegzorg: wat werkt? geeft een praktische vertaling van deze kennis voor de beroepspraktijk.

Lees ook

foto Martine Broere

Martine Broere

senior inhoudsdeskundige Vakmanschap en professionalisering
m.broere [at] nji.nl