IGJ houdt toezicht op ombouw JeugdzorgPlus
Door de af- en ombouw van JeugdzorgPlus zijn er steeds minder verblijfplekken voor jongeren met complexe problemen die zonder behandeling een risico vormen voor zichzelf of anderen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil weten of deze jongeren nog steeds tijdig passende hulp en onderwijs van voldoende kwaliteit krijgen en start daarom met het Toezicht Ombouw JeugdzorgPlus.
In 2022 maakten jeugdhulpaanbieders afspraken om de plaatsen in JeugdzorgPlus af te bouwen en het aanbod om te bouwen naar intensieve ambulante interventies en kleinschalige voorzieningen. Het doel is nul gesloten plaatsingen in 2030.
Passende hulp
Het toezicht houdt in dat de IGJ kijkt naar de alternatieven die jongeren krijgen aangeboden en naar de factoren die een rol spelen als het niet lukt om hen de juiste hulp te bieden. Ook bekijkt de inspectie de toepassing van vrijheidbeperkende maatregelen in een open en gesloten setting en het samenplaatsen van jongeren met en zonder een gesloten machtiging.
Voor het toezicht wordt onder meer gesproken met jongeren die in JeugdzorgPlus-instellingen verblijven, ouders, verwijzers en bestuurders van instellingen. Het toezicht loopt tot eind van het jaar. Dan verschijnt er een rapport over de bevindingen van de inspectie. Mocht er eerder aanleiding toe zijn, dan rapporteert de IGJ tussentijds.
Jongeren mogen geen schade oplopen
Volgens Els Mourits van het NJi is het belangrijk dat de inspectie de om- en afbouw van gesloten jeugdzorg nauwgezet volgt. 'Het gaat om de meest kwetsbare jongeren, die geen schade mogen oplopen in dit traject. Het is een proces dat er uiteindelijk toe moet leiden dat er eerder en beter passende hulp komt voor jongeren en hun ouders. Thuis als het kan, kleinschalig als verblijf noodzakelijk is. Met het Leernetwerk Kleinschalig Verblijf ondersteunt het NJi de medewerkers die deze ambitie gaan verwezenlijken.'
Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Lees ook
-
Instroom in JeugdzorgPlus verminderen
Instroom in JeugdzorgPlus verminderenVoor wieProfessionalsAls jeugdbeschermer kun je voorkomen dat jongeren in JeugdzorgPlus terechtkomen. Hoe doe je dat?
-
Kijk op JeugdzorgPlus
Kijk op JeugdzorgPlusProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie geeft een overzicht van resultaten en aanbevelingen van tien jaar onderzoek naar JeugdzorgPlus, een vorm van intensieve jeugdhulp.
-
Minder vrijheidsbeperkende maatregelen in de gesloten jeugdhulp: waarom en hoe?
Minder vrijheidsbeperkende maatregelen in de gesloten jeugdhulp: waarom en hoe?Voor wieProfessionalsInstellingen werken aan het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Waarom doen ze dat en wat zijn de alternatieven?
-
Welke alternatieven zijn er voor JeugdzorgPlus?
Welke alternatieven zijn er voor JeugdzorgPlus?Voor wieBeleidsmakersDe JeugdzorgPlus in Nederland wordt afgebouwd. Welke alternatieven zijn er voor een gesloten plaatsing?