Volgens veel wetenschappers heeft klimaatverandering grote gevolgen voor de toekomst. De meeste landen zien de ernst in van de klimaatverandering. Daarom nemen ze maatregelen om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt ook voor Nederland. Jongeren leven dan ook in een tijd waarin er veel gaat veranderen: het klimaat, de manier waarop Nederland is ingericht en de manier van leven.
De gevolgen van klimaatverandering
De gevolgen van klimaatverandering zijn volgens wetenschappers steeds meer te merken. Omdat jongeren langer op deze planeet zullen zijn dan ouderen, hebben zij langer last van de gevolgen. Sommige jongeren klagen daarom landen die veel CO2 uitstoten aan bij de rechter. Zo willen ze hen dwingen maatregelen te nemen. Er ligt al een uitspraak van de Hoge Raad die zegt dat het oneerlijk is dat de jongeren meer gevolgen gaan ervaren dan de ouderen. Ook het Comité van Kinderrechten van de Verenigde Naties deed eenzelfde soort uitspraak.
Aanpak van het klimaatprobleem
Veel landen werken aan de aanpak van het klimaatprobleem. Zo wordt er wel gesproken over de grootste verbouwing van Nederland: gebouwen isoleren, andere energiebronnen gebruiken, steden anders inrichten en het vervoer van personen en spullen beperken. Jongeren krijgen hier een groot deel van hun leven mee te maken.
Een andere leefstijl
Verre reizen maken, elke dag vlees op je bord, veel kleding en spullen kopen: zo leven veel mensen nu. Iedereen zal eraan moeten wennen dat deze dingen minder vanzelfsprekend worden. Onderzoek laat zien dat jongeren dit best nodig vinden, maar ook moeilijk. Dat is logisch, want jongeren en hun ouders zijn niet anders gewend dan zo te leven. Volgens de meerderheid van de Nederlandse bevolking zal iedereen met elkaar een groenere leefstijl moeten uitvinden, ook jongeren. Dat gebeurt al veel, maar het is wel behoorlijk wennen.
Meer informatie
- Schooltv 13-18 jaar: Wat is klimaatverandering?
- Op de site van het World Economic Forum vind je inspirerende ideeën en informatie over bijvoorbeeld het duurzaam maken van steden: How can we make cities more sustainable? Een van die ideeën is het bouwen van verticale bossen in steden. Wist je dat in Utrecht zo'n bos van meer dan zeventig meter hoog wordt gebouwd?
- Wil je minder dierlijk voedsel gaan eten? Zoek bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum naar informatie over vegetarisch of veganistisch eten.
- Luister ook de aflevering over klimaat van de podcast De Jeugdkantine. Waarin de presentatoren en gasten in gesprek gaan over klimaatverandering en de gevolgen voor jongeren.
Lees ook
-
Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?
Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?Voor wieJongerenVeel jongeren maken zich grote zorgen over klimaatverandering. Op deze pagina vind je tips om met jouw zorgen om te gaan.
-
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?
Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?Voor wieJongerenGelukkig is er voor jongeren steeds meer mogelijk om mee te denken en beslissen over klimaatverandering. Wat is er mogelijk?
-
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaat
Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaatVoor wieJongerenWord je onrustig van alle berichten over het klimaat? Dat is normaal. Soms zie je nepnieuws. Hoe ga je hiermee om?
-
Wat als ik dat klimaatgedoe maar niks vind?
Wat als ik dat klimaatgedoe maar niks vind?Voor wieJongerenSommige jongeren vinden alle zorgen over het klimaat overdreven. Respect voor elkaars opvatting is dan belangrijk.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.