Wat als ik dat klimaatgedoe maar niks vind?

We schatten dat zo'n 20 procent van de jongeren alle zorgen over het klimaat overdreven vindt. Als jij het daar mee eens bent, weet dan dat je van mening mag verschillen. Respect voor elkaars opvatting is belangrijk. Wat betekent dit concreet voor jou?

Er vinden op veel plaatsen discussies plaats over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Laat daarin je stem horen. Goed luisteren en met elkaar proberen oplossingen te vinden, is daarbij een hoofdregel. Het kan ook zijn dat je er niet met elkaar uitkomt. Dan zullen er knopen moeten worden doorgehakt. 

Veel wetenschappers en de meerderheid van de bevolking zijn het erover eens dat de klimaatcrisis een serieuze bedreiging is. Omdat zij zich wel zorgen maken, zijn er al maatregelen genomen en komen er steeds allerlei maatregelen bij. Dat doen vrijwel alle landen in de wereld, Nederland dus ook. Toch mag je ook laten horen dat je het er niet mee eens bent. De maatregelen betekenen dus niet dat je er niks over mag zeggen. 

Als jij je leefstijl niet wilt aanpassen, dan is dat jouw goed recht. Niemand kan je dwingen een vegaburger te eten. Maar sommige producten, zoals benzineauto's of apparaten op aardgas, zullen in de toekomst wel moeilijker te krijgen zijn of duurder in het gebruik worden als gevolg van de maatregelen. 

Meer informatie

Niet iedereen denkt er hetzelfde over

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren