Ik word somber van al die berichten. Wat moet ik daarmee?

Veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering. Als je vraagt naar de gevoelens die jullie ervaren, dan noemen jullie vaak angst en somberheid. De vraag is hoezeer het jouw leven beïnvloedt. Laat je je door je zorgen bedrukken of kun je het aan? Hier vind je tips om op een gezonde manier met jouw zorgen om te gaan.

Praat erover op school, met je vader of moeder, of met andere mensen

Dan hoor je ook hoe zij het vinden. Vaak blijk jij niet de enige te zijn zie zich zorgen maakt. Het is een heel normale reactie. Maar leuk is anders. Met elkaar kun je  ideeën uitwisselen over hoe je met je zorgen kunt omgaan. Het kan ook gebeuren dat je het niet met elkaar eens bent. Bijvoorbeeld, dat je vader of moeder anders over de kwestie denken dan jij. Op de pagina Mijn ouders en ik verschillen van mening vind je hier meer over.

Kijk wat je zelf kunt bijdragen

Er ligt bij de politiek, het bedrijfsleven en de volwassenen een belangrijke verantwoordelijkheid om voor jullie een goede toekomst te scheppen. Maar het helpt ook veel als je zelf wat doet. Het is in ieder geval beter dan passief toekijken naar wat er gebeurt. Minder lang douchen, het licht niet laten branden als je de kamer verlaat, minder spullen kopen, geen verre vliegreizen maken: alle beetjes helpen. Je kunt als je meer wilt doen ook lid worden van bijvoorbeeld Jongeren Milieu Actief of van de Rangers voor natuuronderhoud. Het geeft je het goede gevoel dat je zelf bijdraagt aan een betere wereld. Wetenschappelijk onderzoek laat dat ook zien: dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar mensen gaan zich er ook prettiger door voelen.   

Doe ook dingen die je leuk vindt

Het is niet erg om je zorgen te maken, als je dat maar niet dag in, dag uit doet. Het is gezond om plezier te hebben, lekker te chillen en een tijdje niet met problemen bezig te zijn. Het is ook heel verstandig om een tijdje geen nieuws te kijken of even niet met het onderwerp bezig te zijn, als je daar somber van wordt. Dat maakt je sterk genoeg om er later wel weer mee bezig te zijn.

Lees ook

Tom van Yperen

Dr. Tom van Yperen

expert kwaliteit jeugdstelsel