Tips voor het omgaan met nieuws over het klimaat

Word je onrustig van al die berichten over het klimaat? Dat is heel normaal. Het nieuws gaat de hele dag door. Soms zit er nepnieuws bij. Hoe ga je met dit alles om?

Algemene tips om met het nieuws om te gaan

Tip 1. Probeer het nieuws met mate te lezen

Als je veel nieuws leest, kun je je extra zorgen gaan maken. Spreek met jezelf af dat je op een of twee momenten per dag het nieuws volgt. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend na het opstaan het online nieuws checken en 's avonds het journaal kijken.

Tip 2. Leid jezelf af met leuke dingen

Speel een game, kijk naar een film of bel even met vrienden. Heb het ook over andere dingen dan het klimaat. Dat helpt ook.

Tip 3. Vertel je ouders of vrienden hoe je je voelt

Wie weet kunnen zij je helpen om minder vaak het nieuws te checken.

Hoe herken ik nepnieuws?

Over het onderwerp van klimaatverandering gaat heel wat nepnieuws rond, zowel over de oorzaken als over de gevolgen. Er is een aantal tips om fake news te herkennen:

  • Bepaal het doel van het nieuwsbericht. Fake news is vaak bedoeld om emoties los te maken, zoals angst of woede, waardoor je als het ware vergeet om er logisch over na te denken.
  • Staan er trucjes in het bericht waardoor je het sneller gaat geloven? Nepnieuws probeert je vaak in verwarring te brengen door bijzondere foto's of filmpjes toe te voegen. Of door namen van zogenaamde experts of persoonlijke ervaringen van mensen te noemen. Dat zijn trucjes waardoor mensen makkelijker gaan denken dat het wel waar zal zijn.
  • Controleer of het nieuwsbericht op websites van betrouwbare bronnen staat. Dit kun je doen door een paar steekwoorden van het bericht in Google te typen, of rechtstreeks bij betrouwbare bronnen te zoeken. Betrouwbare bronnen zijn bijvoorbeeld NOSRTL Nieuws en NU.nl. Bij de NOS vind je goede informatie over het klimaat voor kinderen en voor jongeren.

Bij betrouwbare nieuwsbronnen werken ervaren journalisten die goed nadenken over welk nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. Wil je beter leren hoe je nepnieuws herkent? Kijk dan op de website Isdatechtzo

Wat moet ik doen als ik nepnieuws heb ontvangen?

  • Vraag aan de persoon die het naar jou doorstuurt of hij of zij actie heeft ondernomen om erachter te komen of het echt is.
  • Stuur nepnieuws ook nooit zomaar door aan anderen. Hoe vaker mensen een bericht horen, des te makkelijker gaan ze het geloven.

Wil je meer weten over het herkennen van nepnieuws? Kijk dan eens op de website van MediaWijsheid.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren