Mijn ouders en ik verschillen van mening. Wat nu?

Het kan zomaar gebeuren dat jij duurzamer wil leven, maar dat jouw ouders er nog niet zo mee bezig zijn, er weinig over weten, of dat je heel verschillend denkt over kwesties die het klimaat aangaan. Wat dan?

Het begint met een open deur: praat er met elkaar over. Dan komen je ouders meer over het onderwerp te weten en horen ze hoe jij erover denkt. Onderzoek laat zien dat veel ouders daardoor hun leefstijl aanpassen. Maar het kan ook gebeuren dat er verschillen in ideeën blijven bestaan. En dat mag ook. Respect voor ieders opvatting is daarbij hoofdzaak. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe ga je daar praktisch mee om? Probeer een paar afspraken te maken om elkaar tegemoet te komen, bijvoorbeeld:

  • Kijk of je met elkaar drie dingen kunt afspreken om duurzamer te leven die makkelijk haalbaar en ook betaalbaar zijn.
  • Kijk of je het met elkaar eens kunt worden over het ene jaar een vakantie in eigen land, en het andere jaar een verdere bestemming.
  • Maak met elkaar een weekmenu dat voor iedereen acceptabel is, bak verschillende burgers in een pan, of maak op sommige dagen je eigen eten.

Maar wat doe je als dit soort afspraken niet te maken zijn? Dan kan het een kwestie zijn van de meerderheid die in het gezin beslist, of wie betaalt die bepaalt. Zo gaat het in de samenleving en het bedrijfsleven vaak ook. Iemand moet de knoop doorhakken. Het enige wat je dan kunt doen, is hopen dat de tijd gaat helpen om dichter bij elkaar te komen. En als je dat wilt, kun je intussen zelf al wel veel dingen doen die bij jou passen.

Hoe ga je om met ruzie?

In sommige situaties kan er ruzie over ontstaan. Dat komt in Nederland niet zo vaak voor, omdat ouders en jongeren in ons land gewend zijn om met elkaar dingen af te spreken. Maar als het gebeurt, hoe ga je dan daarmee om? Een paar tips:

  • Accepteer dat ruziemaken een beetje bij dit soort onderwerpen hoort. We zien dit vaak bij onderwerpen die mensen flink raken en waar ze verschillend over denken. Een harde discussie kan heel nuttig zijn, het maakt duidelijk waar je staat.
  • Maar het is vooral nuttig als je ook hard naar elkaar luistert en hard met elkaar op zoek gaat naar een oplossing. Lukt dat niet, dan kan het verstandig zijn om anderen erbij te betrekken die helpen. Of als een discussie te hoog oploopt, stel dan een time-out voor. Soms is het goed het gesprekonderwerp een tijdje te vermijden. Hopelijk ontstaat er met de tijd wat meer begrip over en weer.
  • Schelden, bedreigen of pesten gaat te ver, dat is een vorm van geweld. Heb je dat wel gedaan, zeg dan sorry. Overkomt het jou, zeg dat je dat niet goed vindt en neem bijvoorbeeld een time-out.
  • Humor helpt. Grappen over elkaar maken is een goede manier om elkaar te blijven waarderen. 'Zullen we niet een vegaburger en een gewone burger in één pan bakken? Dat knettert ook lekker.' Vooral zelfspot – een grap die over jezelf gaat – doet het goed. 'Ik reis héél klimaatbewust. Ik heb namelijk precies berekend hoeveel CO2-uitstoot mijn vliegreisje naar Barcelona heeft opgeleverd. Goed hè!' 

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren