Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?

Je mag van de politiek, het bedrijfsleven en de volwassenen verwachten dat ze voor jullie een goede toekomst scheppen. Daarom ondernemen ze vaak actie tegen de klimaatverandering. Gelukkig is er voor jongeren steeds meer de mogelijkheid om daarin mee te denken en mee te beslissen. Het gaat immers om jullie toekomst. Welke mogelijkheden zijn er?

Meedenken en meebeslissen

Een aantal voorbeelden van hoe je je stem kunt laten horen:

  • Bij jou thuis of op jouw school kun je misschien meedenken over wat je met elkaar kunt doen om de leefstijl groener te maken. Wissel met elkaar ideeën uit. Wie weet is er meer mogelijk dan jullie denken.
  • Als je een baan of bijbaan zoekt, kun je op zoek gaan naar een werkomgeving die een duurzame missie heeft of die open staat voor duurzaamheid. Als je al een baan hebt, kun je samen met je werkomgeving kijken wat er mogelijk is.
  • Laat je stem horen door deze online vragenlijst in te vullen van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind. Het Comité roept kinderen en jongeren tot en met 17 jaar op om hun mening te geven over milieu en klimaatverandering. Invullen van de vragenlijst kan tot 30 juni 2022.
  • Er zijn gemeenten die kinderen en jongeren een belangrijke plek geven. Een voorbeeld is het Amsterdamse Natuur en Milieu Educatie Centrum (ANMEC). ANMEC organiseert voor en met de Amsterdamse jeugd activiteiten voor een duurzame school, thuisomgeving, buurt en opvang.
  • De Jonge Klimaatbeweging is een samenwerking van meer dan zeventig jongerenorganisaties. Door lid te worden van een van die organisaties kun je deelnemen aan verschillende landelijke overleggen.
  • De Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling van de Nationale JeugdRaad (NJR) verzamelen, samen met een werkgroep, meningen en ideeën van jongeren om tot een duurzame samenleving te komen. Die bespreken ze met politici, beleidsmakers en binnen officiële regeringsdelegaties bij internationale klimaatonderhandelingen.
  • Youth for Sustainable Travel is een organisatie van jongeren die zich inzetten om duurzaam reisgedrag te stimuleren: minder vliegen, meer varen en treinen. Doel is te bouwen aan een internationale jongerenbeweging.

Ook als je het niet eens bent met alle acties en maatregelen mag jij je stem laten horen. Respect tonen voor elkaars standpunt en naar elkaars argumenten luisteren, zijn daarbij belangrijk voor de voor- en tegenstanders.

Meer informatie

Van lokaal tot internationaal, overal doen jongeren meeNiet iedereen denkt er hetzelfde over

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren