Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?

Je mag van de politiek, het bedrijfsleven en volwassenen verwachten dat ze zorgen voor een goede toekomst voor jongeren. Daarom ondernemen ze vaak actie tegen de klimaatverandering. Gelukkig kunnen jongeren daar steeds meer in meedenken en meebeslissen. Het gaat namelijk om jullie toekomst. Welke mogelijkheden zijn er?

Meedenken en meebeslissen

Een aantal voorbeelden van hoe je je stem kunt laten horen:

  • Bij jou thuis of op jouw school kun je misschien meedenken over wat je samen kunt doen voor een groenere leefstijl. Bespreek elkaars ideeën. Wie weet is er meer mogelijk dan jullie denken.
  • Als je een baan of bijbaan zoekt, kun je op zoek gaan naar een werkomgeving die duurzame plannen heeft. Of die open staat voor duurzaamheid. Als je al een baan hebt, kun je samen met je werkomgeving kijken wat er mogelijk is.
  • Er zijn gemeenten die kinderen en jongeren een belangrijke plek geven. Een voorbeeld is het Amsterdamse Natuur en Milieu Educatie Centrum (ANMEC). ANMEC organiseert voor en met de Amsterdamse jeugd activiteiten voor een duurzame school, thuisomgeving, buurt en opvang.
  • De Jonge Klimaatbeweging is een samenwerking van meer dan zeventig jongerenorganisaties. Door lid te worden van een van die organisaties kun je deelnemen aan verschillende landelijke overleggen.
  • De Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling van de Nationale JeugdRaad (NJR) verzamelen, samen met een werkgroep, meningen en ideeën van jongeren om tot een duurzame samenleving te komen. Die bespreken ze met politici, beleidsmakers en regeringen bij internationale klimaatonderhandelingen.
  • Youth for Sustainable Travel is een organisatie van jongeren die zich inzet om duurzaam reisgedrag te stimuleren: minder vliegen, meer varen en treinen. Doel is te bouwen aan een internationale jongerenbeweging.

Ook als je het niet eens bent met alle acties en maatregelen mag jij je stem laten horen. Respect tonen voor elkaars standpunt en naar elkaars argumenten luisteren, zijn daarbij belangrijk voor de voor- en tegenstanders.

Meer informatie

Van lokaal tot internationaal, overal doen jongeren meeNiet iedereen denkt er hetzelfde over

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren