Hoe kan ik meepraten en meebeslissen?

Je mag van de politiek, het bedrijfsleven en de volwassenen verwachten dat ze voor jullie een goede toekomst scheppen. Daarom ondernemen ze vaak actie tegen de klimaatverandering. Gelukkig is er voor jongeren steeds meer de mogelijkheid om daarin mee te denken en mee te beslissen. Het gaat immers om jullie toekomst. Welke mogelijkheden zijn er?

Meedenken en meebeslissen

Een aantal voorbeelden van hoe je je stem kunt laten horen:

  • Bij jou thuis kun je misschien meedenken over wat je met elkaar kunt doen om de leefstijl groener te maken. Wie weet is er meer mogelijk dan je denkt.
  • Er zijn gemeenten die kinderen en jongeren een belangrijke plek geven. Voorbeelden daarvan zijn de Young Changemakers in Den Bosch en de Jongerensessies duurzaamheid in de gemeente Amsterdam.
  • De Jonge Klimaatbeweging is een samenwerking van meer dan 50 jongerenorganisaties. Door lid te worden van een van deze organisaties kun je deelnemen aan verschillende landelijke overleggen.

Ook als je het niet eens bent met alle acties en maatregelen, mag jij je stem laten horen. Respect tonen voor elkaars standpunt en naar elkaars argumenten luisteren zijn daarbij belangrijk voor de voor- en tegenstanders.

Lees ook

Tom van Yperen

Dr. Tom van Yperen

expert kwaliteit jeugdstelsel