Je stem laten horen als jongere

Je kunt op veel manier je stem laten horen. Als je dit doet wil je natuurlijk zo veel mogelijk impact maken. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina krijg je informatie en tips.

Wat wil je bereiken?

Stel jezelf eerst de vraag "wat wil ik bereiken met het laten horen van mijn stem?"

 • Wil je je mening geven over je eigen ondersteuningstraject?
  Ga dan in gesprek met de betrokken professionals.
 • Wil je invloed hebben in een organisatie, zoals je school, de sportclub of een jeugdhulporganisatie?
  Check dan of zij een jongerenraad of -panel hebben en sluit je daarbij aan.
 • Wil je meepraten en meebeslissen hoe we onze samenleving inrichten?
  Dat kan lokaal en landelijk. Veel gemeenten hebben een jongerenraad waarvoor je je kunt aanmelden. Ook zijn er jongerenorganisaties, zoals de Nationale Jeugdraad, die zich inzetten om de stem van jongeren te laten horen.

Weet jij waar je jouw stem wil laten horen? Bereid je dan goed voor op de boodschap die jij over wil brengen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

6 tips voor een sterke boodschap

 1. Bereid voor wat je wilt zeggen. Je kunt je verhaal op papier zetten of oefenen met iemand die je goed kent. Zo voorkom je dat je dingen vergeet en weet je zeker dat je belangrijkste boodschap centraal staat.
 2. Stem je boodschap af op je publiek. Bedenk van tevoren met wie je aan tafel zit en met welk doel zij aanschuiven.
 3. Zoek medestanders. Zij kunnen je ondersteunen om je verhaal te vertellen of je helpen je boodschap aan te scherpen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden of mentor. Ook andere jongeren met dezelfde ervaringen of mening kunnen jouw boodschap ondersteunen of versterken.
 4. Blijf kalm en beheerst. Zeker wanneer een onderwerp je raakt kan het lastig zijn om je gevoelens onder controle te houden. Ontspanningsoefeningen voor je een gesprek hebt kunnen je dan helpen. Wordt het je toch even teveel? Probeer dan je rust even te pakken. Neem een slokje water of vraag om een momentje rust. En weet, een beetje zenuwen hebben is helemaal niet erg!
 5. Geloof in jezelf! Jouw mening doet ertoe en mag gehoord worden. Als jij gelooft in wat je te vertellen hebt, zullen anderen beter luisteren.
 6. Luister ook goed naar de anderen. Zorg dat anderen de kans hebben om op je boodschap te reageren. En heel belangrijk, blijf ook met elkaar in gesprek als jullie het niet met elkaar eens zijn. Samenwerken is geen eenrichtingsverkeer. Soms moet je wat vaker met elkaar in gesprek om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Maak afspraken

Heb je een goed gesprek gehad? Maak dan ook afspraken over het vervolg. Plan meteen een volgend gesprek, of spreek af hoe je op de hoogte gehouden wordt van het proces en de resultaten. Spreek hierbij heel concreet af wanneer je weer iets hoort, óók als een traject even stil lijkt te liggen.  

Als er niet geluisterd wordt

Het kan gebeuren dat, hoe goed jij je stem ook laat horen, er toch niet geluisterd wordt. Dat kan heel frustrerend zijn. Besef je dat het laten horen van je stem nooit voor niets is. Ten eerste is het leerzaam en belangrijk voor jezelf om je standpunt onder woorden te kunnen brengen. Ten tweede kan het goed zijn dat je woorden toch impact maken, zonder dat je er direct iets van merkt. Laat je dus niet ontmoedigen en blijf je uitspreken!

Jouw tips om je stem te laten horen

Heb jij nog meer tips voor jongeren om hun stem te laten horen? Of wil je een leuk voorbeeld delen? Onderaan deze pagina zie je contactgegevens van een NJi'er die je kunt mailen of appen. We werken graag met je samen om deze informatie steeds beter te maken.

Alle pagina's over ervaringskennis en jeugdparticipatie

Naar het overzicht

Martijn Drost

Martijn Drost

communicatieadviseur en projectleider