Waar kun jij je stem laten horen?
Meepraten, meedoen en meebeslissen over zaken die jou aangaan, dat wil jij natuurlijk ook! Maar waar? Op deze pagina vind je organisaties en initiatieven waar jij je stem kunt laten horen en je ervaringen kunt delen.
Mentale gezondheid en zorg
ExpEx
Wat doen ze?
ExpEx (Experienced Experts) wil de jeugdhulp verbeteren vanuit jongeren zelf. Dit doen ze met landelijke projecten, maar ook door jongeren met ervaringskennis te trainen. Deze jongeren kunnen na de training hun ervaringen, en die van andere jongeren, op een positieve manier inzetten. Bijvoorbeeld als een ervaringsmaatje, adviseur, meedenker, voorlichter of projectontwikkelaar.
Iets voor jou?
Als je jouw ervaringskennis uit de jeugdhulp wilt inzetten, kun je bij ExpEx een training volgen. Je kunt dan een ExpEx-vrijwilliger worden.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van ExpEx. Benieuwd of bij jou in de buurt een project of activiteit van ExpEx is? Bekijk dan dit overzicht.
Levvel
Wat doen ze?
Levvel is een jeugdhulporganisatie die hulp biedt aan kinderen, jongeren en ouders. Je kunt als jongere meepraten en meedoen.
Iets voor jou?
Heb je ervaringen in de jeugdhulp? Geef dan je mening en vertel jouw ideeën om de hulp beter te maken. Je kunt je opgeven voor de jongerenraad, meedoen aan leuke activiteiten en in contact komen met andere jongeren.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van Levvel. Hier lees je ook op welke manieren je allemaal kunt meepraten en meedoen. Wil je je aanmelden voor de jongerenraad? Kijk dan onder het kopje 'Cliëntenraden'.
NJR Hoofdzaken
Wat doen ze?
NJR Hoofdzaken is een panel van 35 jongeren die hun ervaring in de ggz inzetten, om de wereld een stukje beter te maken voor jongeren met psychische klachten. Ze delen hun verhaal met zorgprofessionals, denken mee met beleidsmakers en geven gastlessen.
Iets voor jou?
Heb je ervaring met psychische klachten en wil je deze ervaring inzetten? Eén keer per jaar werft NJR een nieuwe groep jongeren en kun je je aanmelden. Houd daarvoor de sociale media van NJR in de gaten.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van NJR of via Instagram.
JongPIT
Wat doen ze?
JongPIT wil ervoor zorgen dat jongeren met een chronische aandoening of beperking volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij. JongPIT deelt bijvoorbeeld ervaringen en kennis op de website en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Ook is er een JongPIT-community.
Iets voor jou?
Op JongPIT.nl staan manieren om jouw mening en ervaringen te delen. Zo kun je bijdragen aan een betere toekomst voor jezelf én voor andere jongeren met een chronische aandoening of beperking.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website en Instagram van JongPIT. Kijk ook eens op de JongPIT Community, waar JongPIT regelmatig om je mening en ervaring vraagt.
Team GeestKracht
Wat doen ze?
Het programma GeestKracht van FNO werkt aan de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Ze doen dit voor en vooral dóór jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Een groep van vijftien tot dertig jongvolwassen zit in het panel van ervaringsdeskundigen. Dit is Team GeestKracht. Zij denken mee over oplossingen, geven advies over het programma, stellen een lobby-agenda op en voeren deze uit.
Iets voor jou?
Heb je ervaring met psychische klachten en wil je deze ervaring inzetten? Kijk dan of aansluiten bij Team Geestkracht iets voor jou is.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de op de website van Team GeestKracht.
De Vraagbaak
Wat doen ze?
De Vraagbaak is een onderzoekspanel van meer dan honderd jongeren en jongvolwassenen die ervaring hebben met mentale gezondheid, psychische kwetsbaarheden en behandeling in de jeugd- of jongvolwassenen-ggz. Een paar keer per jaar vraagt de Vraagbaak het panel om hun ervaring en advies. De resultaten delen ze met hulpverleners, beleidsmakers, onderzoekers, docenten en iedereen die het iets aangaat. Met als doel om de zorg te verbeteren voor de jongeren van nu.
Iets voor jou?
Heb jij ervaring in de jeugd- of jongvolwassenen-ggz, ben je tussen 16 en 30 jaar én wil jij jouw ervaring en ideeën delen? Meld je dan aan.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de op de website van de NJR. Wil je meedoen met De Vraagbaak? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier.
MIND Us
Wat doen ze?
MIND Us zorgt dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen. Ze werken aan een gezonde ontwikkeling van jongeren: kwetsbaar zijn, groeien, leren en ervaren. Samen met jongeren, beleidsmakers, gemeenten, ondernemers en wetenschappers denken ze na over oplossingen om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.
Iets voor jou?
Wil jij impact maken en je inzetten voor mentale gezondheid van jongeren? En wil je meedenken over oplossingen? Dan is MIND Us de plek voor jou. Je kunt je eigen idee of initiatief delen en met MIND Us in gesprek gaan.
Meer informatie en contact
Je kunt meer informatie vinden via de website van MIND Us. Dat kan met je eigen idee of initiatief, maar je kunt ook alleen laten weten dat je wilt meedenken.
Pluryn
Wat doen ze?
Pluryn is een specialistische zorgorganisatie. De cliëntenraden van Pluryn geven advies over allerlei zaken. Zo vertegenwoordigen zij de stem van de cliënten.
Iets voor jou?
Krijg jij zorg van Pluryn? Dan kun jij een bijdrage leveren aan de cliëntenraad. Dat kan bij jouw lokale locatie, maar je kunt ook bij de landelijke cliëntenraad je mening geven over de zorg.
Meer informatie en contact
Wil jij het verschil maken? Dan is de cliëntenraad iets voor jou. Meer informatie kun je lezen in de folder Heb ik inspraak? Om je aan te melden kun je mailen naar klantenbureau [at] pluryn.nl (klantenbureau[at]pluryn[dot]nl).
Entrea lindenhout
Wat doen ze?
Entrea lindenhout is een specialistische jeugdhulporganisatie. De cliëntenraad houdt de organisatie een spiegel voor, zodat ze signalen kunnen oppakken en doorgeven. De raad houdt de organisatie scherp op wat belangrijk is voor de cliënt.
Iets voor jou?
Krijg jij zorg van entrea lindenhout? En wil jij de stem van de cliënten vertegenwoordigen? Dan is de cliëntenraad iets voor jou!
Meer informatie en contact
Meer weten of lid worden? Er is plek voor nieuwe leden. Meer informatie kun je lezen in deze flyer. Wil je je gelijk aanmelden? Neem dan contact op via clientenraad [at] entrealindenhout.nl (clientenraad[at]entrealindenhout[dot]nl)
JongWijs
Wat doen ze?
JongWijs is een netwerk van jongeren met ervaring in de pleegzorg of een gezinshuis. Ze organiseren ontmoetingen en events voor jongeren. Ze laten horen wat jongeren belangrijk vinden, om zo samen de pleegzorg verbeteren.
Iets voor jou?
Heb je ervaring in de pleegzorg of een gezinshuis en ben je tussen 14 en 25 jaar oud? Sluit je dan aan bij JongWijs. Of ga een keer naar een activiteit van JongWijs. Iedereen mag meedoen. Bij JongWijs ontmoet je andere jongeren met ervaring in de pleegzorg. Ook kun je laten horen wat jij belangrijk vindt en wat beter kan in de pleegzorg.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van JongWijs. Op Instagram kun je zien wanneer JongWijs activiteiten organiseert.
Sociaaleconomische en politieke participatie
Nationale Jeugdraad (NJR)
Wat doen ze?
NJR ondersteunt jongeren uit het hele land om hun stem te laten horen. Een organisatie van, voor en door jongeren. NJR zet zich in zodat jongeren kunnen ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen, om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ook heeft NJR als doel dat de maatschappij zo wordt ingericht dat jongeren hun stempel op de wereld kunnen drukken.
Iets voor jou?
Hoe je die stempel op de maatschappij drukt is aan jou. NJR heeft verschillende panels waar je kunt meedenken, zoals over mentale gezondheid, de maatschappelijke diensttijd of jongerenparticipatie in de Europese Unie.
Meer informatie
Alle initiatieven waar je kunt meedenken vind je op de website van NJR. Blijf op de hoogte van alles wat NJR doet via Instagram.
Maatschappelijke Diensttijd (MDT)
Wat doen ze?
Doe je mee met MDT, dan doe je een MDT-traject bij jou in de buurt. Je kiest zelf waarvoor je je wilt inzetten. Je organiseert bijvoorbeeld een evenement voor kinderen in jouw wijk, helpt nieuwkomers met de Nederlandse taal of wordt het maatje van eenzame ouderen. Er is veel mogelijk. Een MDT doe je bijvoorbeeld naast je bijbaan, vakantie of school, of in je tussenjaar.
Iets voor jou?
Ben jij tussen 12 en 30 jaar en wil jij maatschappelijke impact maken? Dan is MDT iets voor jou. Een MDT duurt in totaal tussen tachtig uur en zes maanden. Met sommige MDT's ben je bijvoorbeeld één keer in de week bezig, en met andere juist vier keer in de week. Er zijn ook trajecten die korter duren.
Meer informatie
Wat je allemaal kunt doen, vind je op de website van MDT. Doe de test om erachter te komen welk MDT-project bij jou past.
The West Wing
Wat doen ze?
The West Wing is de officiële jongerendenktank van en voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De denktank adviseert het ministerie op verschillende gebieden van het Nederlandse buitenlandbeleid. The West Wing bestaat uit een geselecteerde groep van ongeveer vijftig jonge professionals en studenten met verschillende studieachtergronden. Zij zijn de stem van de jongere generatie in het buitenlandbeleid.
Iets voor jou?
Heb jij interesse in beleid? En vind je het leuk om daarover mee te praten en schrijven? Dan is The West Wing iets voor jou. Elk jaar zoekt de denktank nieuwe leden die een jaar aan de slag gaan.
Meer informatie en contact
Op de website van The West Wing vind je meer informatie over wat de denktank allemaal doet. Neem contact op via het contactformulier op de website.
YoungXperts
Wat doen ze?
YoungXperts is opgericht door wetenschappers met veel kennis over en voor jongeren. Om deze kennis niet te laten verstoffen in de kast organiseren zij brainstormsessies met jongeren. Zo delen ze wetenschappelijke kennis en dagen ze jongeren uit om mee te denken over oplossingen. De wetenschappers delen de opgehaald kennis en oplossingen met beleidsmakers zodat beleid over en voor jongeren ook echt verandert.
Iets voor jou?
Wil jij jouw ervaringskennis delen en nadenken over oplossingen voor een beter toekomst? Dan moet jij een Xpert worden.
Meer informatie en contact
Meer informatie en de aanmeldlink vind je op de website van YoungXperts. Voor interessante en nuttige feitjes volg je ze op Instagram.
SER Jongerenplatform
Wat doen ze?
De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de regering en het parlement over sociaal-economische vraagstukken. Het SER Jongerenplatform geeft gevraagd en ongevraagd advies over actuele thema's. Dat kan gaan over technologische ontwikkelingen, de toekomst van de arbeidsmarkt en het onderwijs. Het platform bestaat uit een aantal jongerenorganisaties en individuele jongeren. Wat doet de SER nu precies? Dat zie je in deze video.
Iets voor jou?
Wil jij meedenken en advies geven aan de regering over sociaal-economische vraagstukken? Dan is het SER Jongerenplatform wat voor jou.
Meer informatie en contact
Wil je meer weten over en bijdragen aan het SER Jongerenplatform? Neem dan contact op met het secretariaat van het SER Jongerenplatform via jp [at] ser.nl (jp[at]ser[dot]nl) of via (070) 34 99 591.
SNS – Raad van Toekomst
Wat doen ze?
SNS hoort bij de Volksbank. Net als ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank. Samen hebben ze een missie: bankieren met de menselijke maat. Het gaat voor hen niet alleen om het geld, maar ook om de persoonlijke aandacht. Voor jongeren is er een Raad van Toekomst. Die raad geeft advies vanuit het jongerenperspectief.
Iets voor jou?
Wil jij de stem van jongeren vertegenwoordigen binnen de financiële wereld? Dan is de Raad van Toekomst een goede plek voor jou. Om mee te doen hoef je geen kennis te hebben over financiën of bankzaken.
Meer informatie en contact
Wil je je aanmelden? Ga dan naar Kom jij in onze Raad van Toekomst? Wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met Michiel Kloosterman via michiel.kloosterman [at] sns.nl (michiel[dot]kloosterman[at]sns[dot]nl).
ToekomstDenkTank
Wat doen ze?
De ToekomstDenkTank is een initiatief van de Universiteit Utrecht om input van jongeren op te halen. In het project Becoming Adults doen verschillende wetenschappers onderzoek naar de fase van jeugd naar volwassenheid. En naar de wereld om jongeren heen. Met de input van de denktank worden nieuwe onderzoeksprojecten opgezet. Ook helpt de denktank bestaande onderzoeken en vragenlijsten te verbeteren.
Iets voor jou?
Wil jij input leveren over de uitdagingen die jongeren tegenkomen? Dan is de ToekomstDenkTank wat voor jou. Je kunt meedenken over thema's als digitalisering, voorbereiding op werk en omgaan met verschillen. Je denkt en praat mee over onderzoeksvraagstukken.
Meer informatie en contact
Wil jij meepraten? Je kunt mailen naar becomingadults [at] uu.nl (becomingadults[at]uu[dot]nl). Meer informatie vind je op de website van Becoming Adults.
Solidariteitsprojecten (Erasmus)
Wat doen ze?
Heb jij een tof idee waarmee je iets goeds doet voor een ander of voor de samenleving? Dat kan met een solidariteitsproject. Dit is een onderdeel van het European Solidarity Corps. Met vier andere jongeren tussen 18 en 30 jaar kun jij een solidariteitsproject organiseren. Je bedenkt een plan en doet een aanvraag. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, kun je jullie project werkelijkheid maken.
Iets voor jou?
Heb jij zelf ideeën over hoe je iets kunt doen voor een ander? Dan moet jij zeker een solidariteitsproject opstarten. Je kunt in je eigen woonplaats al het verschil maken.
Meer informatie en contact
Kun jij niet wachten om jouw plan in te sturen? Lees dan hoe je je kunt aanmelden. Weet je nog niet goed wat je kunt organiseren? Op de website van van het European Solidarity Corps vind je ervaringen van andere jongeren.
Klimaat en milieu
Jonge Klimaatbeweging
Wat doen ze?
De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat namens meer dan 55 jongerenorganisaties. Door in gesprek te gaan met politici en campagnes te voeren proberen ze klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. Wie anders dan jongeren moeten hierover meedenken? De besluiten van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet.
Iets voor jou?
De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit meer dan tachtig vrijwilligers. Zo kun je meedenken over campagnes, een functie in het bestuur bekleden of de financiën beheren. Is een vrijwilligersfunctie niets voor jou? Je kunt je ook aanmelden voor het Jonge Klimaatpanel. Elke twee maanden krijg je een aantal vragen en stellingen in de mail om te beantwoorden. Zo tellen jouw ideeën toch mee in het werk van de Jonge Klimaatbeweging.
Meer informatie en contact
Meer informatie vind je op de website van de Jonge Klimaatbeweging.
Jongerenmilieuraad
Wat doen ze?
De Jongerenmilieuraad zet zich in om alle jongeren in Nederland te vertegenwoordigen in het Nederlandse milieubeleid. Jongeren krijgen de kans om te werken aan het verbeteren van jongerenparticipatie op het gebied van milieu. Op het moment ligt de focus op het Nationaal Milieuprogramma: het document dat het Nederlandse milieubeleid tot 2050 zal bepalen.
Iets voor jou?
Ben je tussen 12 en 29 jaar? Dan kun hier je als vrijwilliger aan de slag. Ook heeft de Jongerenmilieuraad een eigen participatietool ontwikkeld. Zo krijg jij de kans om jouw mening te geven over verschillende stellingen rondom milieu, die direct worden meegenomen in hun beleidsadviezen.
Meer informatie en contact
Kun jij niet wachten om aan de slag te gaan? Neem contact op. Eerst meer weten over de Jongerenmilieuraad? Bekijk de website.
Milieudefensie Jong
Wat doen ze?
Milieudefensie Jong is de jongerenorganisatie van Milieudefensie en zet zich in voor een rechtvaardige en leefbare planeet. Ze organiseren protesten, schrijfavonden en laten hun stem horen in de media en politiek.
Iets voor jou?
Milieudefensie Jong organiseert verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. En jij kan overal bij helpen! Je kan je voor langere termijn inzetten bijvoorbeeld als onderdeel van het bestuur. Maar je kan ook eenmalig bij een actie helpen.
Meer informatie en contact
Wil jij je aansluiten? Dat kan via de contactpagina. Meer informatie vind je op de website van Milieudefensie Jong.
Maatschappij
CHOICE for Youth and Sexuality
Wat doen ze?
CHOICE for Youth and Sexuality zet zich in voor seksuele gezondheid en rechten. Deze jongerenorganisatie wil dat jongeren zelf vrije keuzes maken over hun partner, trouwen, seks en het krijgen van kinderen. Hiervoor is toegang tot informatie, voorlichting en gezondheidszorg noodzakelijk. Ook de inspraak van jongeren mag niet ontbreken. CHOICE werkt samen met andere jongerenorganisaties wereldwijd en laat de stem van jongeren horen.
Iets voor jou?
Als CHOICER werk je samen met jongeren van over de hele wereld. Zo maak je niet alleen een verschil in je eigen omgeving, maar draag je wereldwijd je steentje bij. Goed om te weten: de communicatie is allemaal in het Engels.
Meer informatie en contact
Meer informatie over de programma's waar je aan kunt meewerken vind je op de website van CHOICE. Wil je als vrijwilliger aan de slag voor de organisatie? Dan kun je je aanmelden op de website.
Young Impact
Wat doen ze?
Bij Young Impact bepaal jij waar je het verschil wilt maken en wie of wat je wilt helpen. Wil jij je inzetten voor het klimaat of gelijkheid, of wil je wat betekenen voor ouderen? Alles kan. Je kunt een eigen actie bedenken of aansluiten bij een bestaande actie. Zo maak je impact op jouw manier.
Iets voor jou?
Ben jij ondernemend en wil je impact maken in jouw eigen omgeving? Dan is Young Impact de plek voor jou. Volg trainingen, ga naar de evenementen waar je andere jongeren ontmoet en zet je eigen actie op.
Meer informatie en contact
Enthousiast geworden? Op de website van Young Impact kun je je gelijk aanmelden. Ook vind je meer informatie over wat de organisatie precies doet.
UNICEF jongerenpanel
Wat doen ze?
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie die wereldwijd hulp biedt aan kinderen. Ze komen op voor de rechten van ieder kind. Zij bieden hulp wanneer kinderen voeding, bescherming of scholing nodig hebben. Het jongerenpanel adviseert UNICEF over dat werk, denkt mee en organiseert projecten voor jongeren.
Iets voor jou?
Ben jij tussen 13 en 18 jaar en wil jij je inzetten voor kinderrechten? Dan is het jongerenpanel iets voor jou. Er is plek voor vijftien jongeren in het panel en ze komen één keer per maand bij elkaar op het kantoor van UNICEF in Den Haag.
Meer informatie en contact
Op de website vind je informatie over wat het jongerenpanel precies doet. Ook kun je je daar aanmelden. Voordat je aan de slag gaat, is er een selectiedag voor alle jongeren die zich hebben aangemeld.
#UseTheNews
Wat doen ze?
#UseTheNews is er om de verbinding tussen nieuws en jongeren te versterken. Ze willen jongeren een plek geven binnen de nieuwsmedia. Ook zetten ze zich in om jongeren meer bekendheid te geven over nieuws en nieuws aantrekkelijker te maken. Dit doen ze samen met jongeren, media, wetenschappers en scholen.
Iets voor jou?
Heb jij interesse in nieuws? Je kunt als jongere meedenken over het project of meepraten over nieuwsmedia. Ook kun je bijdragen aan de website in tekst, beeld of geluid.
Meer informatie en contact
Als je enthousiast bent geworden, kun je contact opnemen via team [at] usethenews.nl (team[at]usethenews[dot]nl). Ook kun je contact opnemen via het contactformulier. Meer informatie vind je op de website van UseTheNews.
Defence for Children
Wat doen ze?
Alle jongerenambassadeurs van Defence for Children hebben zelf jarenlang in onzekerheid geleefd, wachtend op een verblijfsvergunning. Nu bundelen deze jongeren hun krachten als ambassadeurs. Zij delen hun ervaringen en vertellen wat het met hen deed om geen vergunning te hebben en hoezeer ze het gevoel hadden dat hun leven in de pauzestand stond. Ze weten dat het verkrijgen van een verblijfsvergunning meer is dan een papiertje.
Iets voor jou?
Wil jij jouw kennis en ervaringen delen over het wachten op een verblijfsvergunning? Dan is het ambassadeurschap van Defence for Children iets voor jou.
Meer informatie en contact
Wil je meer weten over het ambassadeurschap? Zoek dan contact via info [at] defenceforchildren.nl (info[at]defenceforchildren[dot]nl) of vul het contactformulier in via de website.
Augeo Foundation
Wat doen ze?
Augeo Foundation wil dat kinderen veilig opgroeien. Juist kinderen die ingrijpende ervaringen meemaken, moeten zich gezien, gehoord en gesteund weten. De Jongerentaskforce wil hierbij helpen en de stem van kinderen en jongeren laten horen. Ze geven advies en delen hun eigen ervaringen.
Iets voor jou?
Heb jij ervaring met een onveilige thuissituatie? En wil jij die leren inzetten om anderen te helpen? Dan is de Jongerentaskforce iets voor jou. Je werkt vier uur per maand mee aan de missie van de Augeo Foundation.
Meer informatie en contact
Meer informatie vind je in de flyer van de Jongerentaskforce. Je kunt je aanmelden door mailen naar sara [at] augeo.nl (sara[at]augeo[dot]nl) of een appje te sturen naar 06-57573466.
SAMAH
Wat doen ze?
SAMAH zoekt samen met jongeren naar oplossingen voor dingen waar alleenstaande minderjarige asielzoekers van 12 tot en met 25 jaar tegenaan lopen. Om zo de positie van alleenstaande minderjarige asielzoekers in de Nederland te verbeteren. Ze geven bijvoorbeeld trainingen voor en door jongeren, hebben een helpdesk en een community voor jongeren.
Iets voor jou?
Ben jij alleen en ben je voor je 18e verjaardag naar Nederland gevlucht? Kijk dan of de SAMAH Community iets voor jou is. Ze organiseren activiteiten en je kunt andere jongeren ontmoeten. Ook kun je met jouw ervaring andere jongeren helpen die net in Nederland zijn gekomen. Of je kunt meepraten over thema's die voor jou belangrijk zijn.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van SAMAH. Hier staat ook een telefoonnummer, zodat jij je via WhatsApp kunt aanmelden voor de community.
TeamAlert jongerenpanel
Wat doen ze?
0 verkeersslachtoffers onder jongeren, dat is het doel van TeamAlert. Om dit te realiseren gaan ze langs op scholen en staan ze op festivals om in gesprek te gaan met jongeren. Ook bedenkt TeamAlert campagnes die zorgen voor meer bewustwording bij jongeren. Met het jongerenpanel voeren ze onderzoeken uit onder jongeren. Jongeren geven hun mening over onderwerpen als het gebruik van drugs in het verkeer, sociale media en mentale gezondheid.
Iets voor jou?
Ben jij tussen 12 en 24 jaar en wil jij de wereld een stukje veiliger maken? Meld je dan aan voor het TeamAlert jongerenpanel.
Meer informatie
Hoe het precies werkt, lees je op de website van TeamAlert.
Jongerenambassadeurs
Wat doen ze?
Als jongerenambassadeur laat je je stem horen bij een organisatie, bedrijf of overheidsinstantie die bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld impact maken bij een ministerie, dierenasiel, museum of iets totaal anders. Jij bent de jongerenexpert en zorgt ervoor dat er niet over maar mét jongeren wordt gepraat.
Iets voor jou?
Ben je tussen 12 en 30 jaar oud en wil jij maatschappelijke impact maken? Dan is dit iets voor jou. Je volgt eerst een training en daarna krijg je een jongerencoach die je vier tot zes maanden begeleidt bij een organisatie van jouw keuze.
Meer informatie en contact
Meer informatie over Jongerenambassadeurs en hoe je je kunt aanmelden vind je op de website van Jongerenambassadeurs. Of bekijk de video over hoe het traject eruit ziet.
De Rechtspraak Reporters
Wat doen ze?
De Rechtspraak Reporters is een groep actieve promotors van de Rechtspraak voor jongeren. Ze zijn tussen 17 en 27 jaar oud, vervullen een brugfunctie tussen de Rechtspraak en jongeren in Nederland en proberen zo de kloof hiertussen te verkleinen. Zij geven hun mening over het recht, rechtszaken en andere rechtsfeiten vanuit het standpunt van jongeren.
Iets voor jou?
Ben jij geïnteresseerd in rechtspraak? En wil jij in gesprek met rechters, achter de schermen kijken bij de rechtbank en bloggen over spraakmakende rechtszaken? Dan zijn de Rechtspraak Reporters iets voor jou.
Meer informatie en contact
Wil jij een reporter worden? Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Meer informatie over wat ze doen vind je op hun website en sociale media.
Onderwijs
GSA Netwerk
Wat doen ze?
Een Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een groep leerlingen of studenten die zich inzet voor een veilige omgeving op school voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit. Jij kunt zelf een GSA oprichten. De GSA kan een ontmoetingsplek zijn voor jongeren, maar ook zorgen voor meer kennis over en zichtbaarheid van de lhbtqia+-community bij jou op school.
Iets voor jou?
Wil jij dat iedereen bij jou op school zich veilig voelt om zichzelf te zijn? Richt dan een GSA op. De activiteiten staan niet vast, je kunt zelf kiezen wat bij jullie GSA past. Organiseer een activiteit, geef voorlichting of doe mee aan een van de landelijke acties.
Meer informatie en contact
Op de website van het GSA netwerk wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een GSA Netwerk opricht. Ook kun je advies vragen aan het GSA Netwerk. Met het gratis actiemateriaal kun je gelijk aan de slag.
LAKS
Wat doen ze?
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is de organisatie van en voor middelbare scholieren. Het LAKS informeert scholieren over hun rechten en plichten. Ook vertegenwoordigen ze leerlingen richtingen de media en politiek.
Iets voor jou?
Wil jij scholieren vertegenwoordigen? Dat kan. Zo kun je onderdeel worden van het LAKS-bestuur voor een jaar. Liever iets vrijblijvender? Dan kun je je aanmelden voor een commissie of een keer aansluiten bij een panel.
Meer informatie en contact
Meer informatie vind je op de LAKS-website. Daar vind je ook alle contactgegevens. Je kunt bellen, mailen of het LAKS via sociale media bereiken.
JOBmbo
Wat doen ze?
JOBmbo is een landelijke jongerenorganisatie voor en door mbo-studenten. Ze geven deze studenten een stem door hen te vertegenwoordigen richting media en politiek. Daarnaast informeren ze mbo-studenten en -studentenraden over hun rechten.
Iets voor jou?
Wil jij mbo-studenten vertegenwoordigen? Dat kan. Zo kun je voor een jaar onderdeel worden van het JOBmbo-bestuur. Liever iets vrijblijvender? Dan kun je je aanmelden voor een commissie of een keer aansluiten bij een panel.
Meer informatie en contact
Meer informatie vind je op de website van JOBmbo. Daar vind je ook alle contactgegevens. Je kunt mailen, appen of bellen met JOBmbo.
Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)
Wat doen ze?
Het Interstedelijk Studenten Overleg is een landelijke studentenorganisatie. Het ISO behartigt de algemene belangen van meer dan 800.000 studenten aan universiteiten en hogescholen.
Iets voor jou?
Elk jaar kun je een bestuursjaar doen bij het ISO. Dat jaar vertegenwoordig jij de studenten van Nederland, samen met vier andere bestuursleden.
Meer informatie en contact
Je vindt alle informatie op de ISO-website. Op de website vind je ook een e-mailadres en telefoonnummer voor als je vragen hebt.
Landelijke Studentenvakbond (LSVb)
Wat doen ze?
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is een belangenbehartiger voor alle studenten in Nederland. Ze zetten zich in voor beter en betaalbaar onderwijs, betere en betaalbare huisvesting, meer inspraak voor studenten en goede studievoorlichting en -begeleiding.
Iets voor jou?
Wil jij betekenisvol werk doen voor je medestudenten? Dan kun je aan de slag bij de LSVb. Dit kan op vrijwillige basis op allerlei manieren. Bekijk alle vacatures. Of neem contact op om meer te horen over de mogelijkheden.
Meer informatie en contact
Je vindt alle informatie op de website van de LSVb. Daar vind je ook alle contactgegevens.
Adviesraad ÉigenWijsheid
Wat doen ze?
De adviesraad ÉigenWijsheid zet zich in voor verbetering van het onderwijs. De adviesraad bestaat uit ervaringsdeskundige jongeren die zelf hebben ervaren hoe het is om vast te lopen in het onderwijs. Zo vertegenwoordigen ze thuiszittende jongeren. Op basis van hun eigen ervaringen zetten ze zich in voor leerrecht, kansengelijkheid en schoolveiligheid.
Iets voor jou?
Ben jij vastgelopen in het onderwijs en wil jij jouw ervaringen delen? Dat kan bij de adviesraad. Er is altijd ruimte voor meer jongeren die zich willen inzetten voor beter onderwijs en jeugdzorg. Dat kan structureel of voor één keer.
Meer informatie en contact
Op de website van de adviesraad vind je meer informatie. Ook lees je hoe je je kunt aansluiten en vind je alle contactgegevens.
Lokale initiatieven
De jongerenraad van jouw gemeente
Wat doen ze?
In veel gemeentes zijn er jongerenraden. Zij vertegenwoordigen de stem van jongeren in hun gemeente. Zo maken ze lokaal impact. De jongerenraad adviseert de gemeenteraad over allerlei thema's die actueel zijn in de gemeente.
Iets voor jou?
Wil jij meer inspraak hebben in jouw gemeente? Vind jij het leuk om mee te denken over beleid en advies te geven? Dan is de jongerenraad iets voor jou.
Meer informatie en contact
Zoek op de website van jouw gemeente naar de jongerenraad. Het kan zijn dat die er nog niet is, neem dan contact op. Meestal kun je contact opnemen via een algemeen e-mailadres, contactformulier of telefoonnummer. Mocht dat niet lukken, neem contact op met de wethouder die zich met jeugd bezighoudt.
Samen met de Jeugd
Wat doen ze?
Jongerennetwerk Samen met de Jeugd betrekt, begrijpt en bereikt jongeren in de regio Hart van Brabant bij het regionaal en lokaal beleid. Het netwerk bouwt met jongeren, professionals, beleidsmakers en bestuurders een brug tussen jong en oud.
Iets voor jou?
Ben je 12 tot en met 27 jaar? En wil jij meedenken, meepraten en meebeslissen over maatschappelijke onderwerpen als jeugdhulp, onderwijs, gezondheid, inclusie in jouw stad of dorp? Dan is dit iets voor jou. Je kunt eenmalig aansluiten bij activiteiten. Ook kun je voor een vaste periode aan de slag in de Jongerenwelzijnsraad.
Meer informatie en contact
Meer informatie en contactgegevens vind je op Instagram en op de website van jongerennetwerk Samen met de jeugd. Hier vind je ook in welke Brabantse gemeenten het netwerk actief is.
UUT
Wat doen ze?
UUT is de jongerendenktank en adviescommissie voor de gemeente Utrecht. De jongeren die meedoen zijn ervaringsdeskundigen: zij kennen de stad, zij weten wat werkt en wat niet. Samen gaan de jongeren in gesprek over bijvoorbeeld het beleid in de gemeente. Daarna wisselen ze kennis uit met beleidsmakers en -uitvoerders.
Iets voor jou?
Woon jij in de gemeente Utrecht en wil jij in gesprek met beleidsmakers? Dan is dit de plek voor jou.
Meer informatie en contact
UUT is een initiatief van NJR en de gemeente Utrecht. Meer informatie vind je op de website van NJR.
Jongerenambassadeurs Den Bosch
Wat doen ze?
De mening van jongeren overbrengen bij de gemeente en andere organisaties, dat is het doel van de Jongerenambassadeurs Den Bosch (JADB). Wekelijks gaan zij met allerlei vraagstukken aan de slag. De JADB geven advies over beleid dat jongeren aangaat, activeren andere jongeren om zich in te zetten en organiseren evenementen voor jongeren.
Iets voor jou?
Woon jij in Den Bosch en wil jij impact maken binnen je eigen gemeente? Dat kan bij JADB. Je geeft niet alleen advies, je krijgt ook de kans om je door trainingen verder te ontwikkelen en nieuwe skills te leren.
Meer informatie en contact
Op Jongerenambassadeurs Den Bosch vind je alle informatie die je nodig hebt.
Haagse Jongerenambassadeurs
Wat doen ze?
De Haagse Jongerenambassadeurs zijn een brug tussen de gemeente Den Haag en de Haagse jongeren. Ze ondersteunen de gemeente bij het bereiken van de Haagse jeugd en geven adviezen om het gemeentebeleid, én de uitvoering daarvan, beter af te stemmen op de wensen en behoeften van de jeugd van Den Haag.
Iets voor jou?
Woon jij in Den Haag en ben je tussen 15 en 24 jaar? Dan kun jij een Haagse Jongerenambassadeur worden. Je wordt begeleid, volgt interessante trainingen en gaat vooral ook praktisch aan de slag binnen de gemeente.
Meer informatie en contact
Op de website van de Haagse Jongerenambassadeurs vind je meer informatie over het werk van de Haagse Jongerenambassadeurs. Via info [at] haagsejongerenambassadeurs.nl (info[at]haagsejongerenambassadeurs[dot]nl) kun je contact opnemen en je aanmelden.
Jeugdwaterschap
Wat doen ze?
Het Jeugdwaterschap is de jongerendenktank voor de waterschappen. Zij vertegenwoordigen de stem van de jongeren uit de 21 Nederlandse waterschappen. Op deze manier betrekken de waterschappen jongeren bij hun werk. Veel waterschappen hebben een jeugdbestuurder die het waterschap naar jongeren toe vertegenwoordigt. Alle jeugdbestuurders bij elkaar vormen het Jeugdwaterschap.
Iets voor jou?
Wil jij iets betekenen voor de natuur in jouw waterschap? En ben je tussen 14 en 18 jaar? Dan kun jij Jeugdbestuurder worden.
Meer informatie en contact
Via de Unie van Waterschappen kun je jouw eigen waterschap vinden. Via de website van jouw eigen waterschap kun je contact opnemen en melden dat je interesse hebt om jeugdbestuurder te worden. Bij sommige waterschappen gaat daar een selectie aan vooraf. Het jeugdwaterschap laat zien wat het doet op de Instagram-pagina.
We horen graag van je
Dit overzicht wordt continu aangevuld. Ken je een initiatief of organisatie die hier ontbreekt? Laat het ons weten via r.koper [at] nji.nl (r[dot]koper[at]nji[dot]nl) en wij kijken of we dit toe kunnen voegen.
Bronnen
- Er is gebruik gemaakt van de genoemde sites van de genoemde organisaties en initiatieven.
- Dit overzicht is opgesteld in samenwerking met Jongeren als Stakeholder.
Lees ook
-
Je stem laten horen als jongere
Je stem laten horen als jongereVoor wieJongerenJe kunt op veel manieren je stem laten horen. Als je dit doet wil je natuurlijk zo veel mogelijk impact maken. Hoe doe je dat?
-
Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Hoe word ik ervaringsdeskundige?Voor wieJongerenWil je ervaringsdeskundige worden? Dan is het goed om te leren hoe je jouw ervaringskennis doorgeeft aan anderen.
-
VER_haal: magazine over jeugdparticipatie
VER_haal: magazine over jeugdparticipatieIn het e-magazine VER_haal lees je interviews, jeugdcolumns en mooie lokale voorbeelden van jeugdparticipatie.
-
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.