VER_haal: magazine over jeugdparticipatie

Op steeds meer plekken laten jongeren hun stem horen. In landelijk en lokaal beleid, maar ook bij organisaties, in hulptrajecten, in onderzoek, bij congressen én in het e-magazine VER_haal. Behalve inspirerende interviews lees je in VER_haal namelijk ook twee jeugdcolumns en jongerenreflecties. Allemaal met als doel om de lezer te inspireren jeugdparticipatie naar het volgende niveau te tillen.

Deze editie van VER_haal richt zich op mooie lokale voorbeelden. Hoe geeft bijvoorbeeld de gemeente Utrecht vorm aan jeugdparticipatie? En wat maakt de jongerenraad van jeugdzorginstelling Pactum zo'n succes? Artikelen over deze en andere onderwerpen nemen de lezer mee in de geleerde lessen, valkuilen en praktische tips rondom jeugdparticipatie.

Jongerenredactie

Net als bij de eerste editie van VER_haal heeft de jongerenredactie de interviews voorzien van een reflectie. Maar dit jaar zijn de jongeren een stapje verder gegaan. Zij hebben meegedacht over de vormgeving en de interviews, én zij delen hun kennis en vragen in twee jeugdcolumns. Martijn Drost, communicatieadviseur bij het NJi en een van de begeleiders van de VER_haal-jongerenredactie: 'We wilden de jongeren een meer gelijkwaardige plek geven in het hele proces, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De jongerenredactie heeft VER_haal een kwalitatieve impuls gegeven, waarvoor we de jongeren enorm dankbaar zijn.'

Het belang van jeugdparticipatie

Aan het belang van jeugdparticipatie geven Lars Westra en Marc Dullaert, respectievelijk vice-voorzitter en voorzitter van het Kinderrechtencollectief, in het voorwoord van VER_haal een mooie invulling.

Ook Nikki Udo, projectleider jeugdparticipatie bij het NJi, benadrukt het belang van jeugdparticipatie. 'Thema's als klimaatverandering en de woningcrisis hebben veel invloed op het leven van kinderen en jongeren, nu en in de toekomst. De wereld van volwassenen kan daar niet omheen; we moeten de stem van jongeren hierover horen. Daar komt bij dat meedenken, meepraten en meedoen ook wat oplevert voor de ontwikkeling van de jongeren zelf. Dat komt in het e-magazine duidelijk naar voren.'

Over VER_haal

VER_haal 2023 is de twee editie van een jaarlijks terugkerend magazine over jeugdparticipatie en de inzet van ervaringsdeskundigen. Dit magazine is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen het NJi, de NJR, ExpEx, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en natuurlijk de jongerenredactie.

Lees VER_haal

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)