7 kenmerken van wijkteams

Het takenpakket van wijkteams kan per gemeente verschillen. Dat komt doordat gemeenten zelf bepalen hoe ze de hulp aan kinderen, jongeren en ouders organiseren. De gemeenten hebben landelijk wel zeven kenmerken vastgesteld van stevige lokale teams.  

7 kenmerken van een stevig lokaal team 

De VNG heeft vastgesteld waar toegang, lokale teams en integrale dienstverlening voor inwoners in kwetsbare en complexe situaties aan moeten voldoen. Dit staat in het richtinggevend kader voor het sociaal domein. Dit kader sluit aan op de afspraken in de Hervormingsagenda jeugd.

Een onderdeel hiervan is de ontwikkeling van stevige lokale teams. De vorm en de organisatie van deze teams kan per gemeente kan verschillen. Maar overal in Nederland horen onderstaande 7 kenmerken een duidelijk zichtbare plaats te krijgen:

  1. Het team past in omvang en expertise bij de vraag van de gemeente aan de teams.
  2. Het team werkt in de leefwereld van de huishoudens en gezinnen die men wil bereiken.
  3. Het team kent de formele en informele mogelijkheden van de sociale basis in een gemeente goed en werkt ermee samen, als antwoord op vragen van huishoudens en gezinnen.
  4. Het team gaat uit van de wensen en mogelijkheden van huishoudens en gezinnen en staat naast hen met raad en daad.
  5. Het team biedt zelf vrij toegankelijke hulp, ook bij zorgen over veiligheid.
  6. Het team kijkt en handelt breed en zet zo nodig ondersteuning in vanuit andere domeinen.
  7. Het team kan ondersteuning, hulp of consultatie inroepen.

Wat gebeurt er nu al in de praktijk?

De meeste wijkteams verlenen ook nu al zelf hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders. Sommige gemeenten verwijzen alleen naar hulp en ondersteuning door andere partners. Uit de meest recente peiling van Movisie onder 90 gemeenten blijkt dat 80 procent van de sociale wijkteams kortdurende ondersteuning biedt en 19 procent langdurige ondersteuning. De teams die specifiek voor Jeugd & Gezin zijn, zijn voornamelijk betrokken bij het maken van een integraal plan, het betrekken van partners en het voeren van casusregie.

Foto Thijs Tuenter

Thijs Tuenter

onderzoeker
t.tuenter [at] nji.nl