Mag ik meebeslissen of er een pleegkind bij ons komt wonen?

Als jouw ouders graag een pleeggezin willen worden, is het belangrijk om daar samen over te praten. Er zullen dan dingen thuis veranderen. Het is goed om erover te praten voordat er een beslissing wordt genomen.

Een grote stap

Er zullen thuis dingen veranderen als er een pleegkind bij jullie komt wonen. Je ouders zorgen dan niet meer alleen voor jou, maar geven ook tijd en aandacht aan je pleegbroer of -zus. Dat zal zeker in het begin wennen zijn. Het is daarom goed dat jouw ouders weten wat jouw vragen, zorgen en wensen zijn, voordat er een beslissing wordt genomen.

Misschien besluiten ze uiteindelijk om toch geen pleeggezin te worden. Of misschien kunnen ze rekening houden met jouw wensen en behoeften als jullie wél een pleeggezin willen worden. Zo wil je misschien graag dat je ouders ook leuke dingen met jou blijven doen zonder je pleegbroer of -zus erbij.

Niet alleen voor jou en je ouders is dit een grote stap, maar zeker ook voor het pleegkind: het pleegkind wil graag in een gezin terechtkomen waar het zich welkom en prettig voelt. Pleegzorgorganisaties kijken daarom goed welk pleeggezin past bij een pleegkind.

Wat gebeurt er na onze aanmelding?

Als jouw gezin heeft besloten dat jullie graag een pleegkind willen opvangen, komen hulpverleners van de pleegzorgorganisatie bij jullie op bezoek. Ze willen graag weten waarom jullie een pleeggezin willen worden. De hulpverleners praten met je ouders, maar het is ook goed als jij je ouders of de hulpverleners vertelt wat jij belangrijk vindt. Zo vind je het misschien leuk als je pleegbroer of -zus ongeveer even oud is als jij, of juist niet. Het zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn om aan alle wensen van jou en je ouders te voldoen. Maar de hulpverleners kunnen wel proberen zo veel mogelijk rekening te houden met wat jij en je ouders graag willen.

Hoelang blijft een pleegkind bij ons?

Als het pleegkind uiteindelijk bij jullie komt wonen, kan dit tijdelijk zijn of voor een lange tijd. Als het tijdelijk is, kijken hulpverleners of je pleegbroer of -zus op een gegeven moment weer thuis kan gaan wonen. De hulpverleners of de rechter besluiten dan of en wanneer je pleegbroer of -zus weer naar huis kan.

Het kan ook zijn dat zij beslissen dat het beter is als je pleegbroer of -zus ergens anders gaat wonen. Bijvoorbeeld bij een ander pleeggezin of in een leefgroep met andere kinderen.

Mag ik contact houden als het pleegkind weggaat?

Als jullie een goede band hebben, is het voor jou natuurlijk verdrietig als je pleegbroer of –zus weer weggaat. En ook lastig, omdat je daarover niet kon meebeslissen. Als je graag wilt weten hoe het verder gaat met je pleegbroer of -zus, is het goed om dat te zeggen tegen je ouders en de hulpverlener. De hulpverlener kan dan kijken of je nog contact kunt opnemen met je vroegere pleegbroer of -zus. En als dat niet kan, kunnen jij en je ouders misschien via de hulpverlener horen hoe het gaat met je pleegbroer of -zus nu die ergens anders woont.

Vertel wat voor jou belangrijk is

Het krijgen van een pleegbroer of -zus is niet zomaar iets. Daarom is het goed dat je vertelt wat voor jou belangrijk is. Niet alleen bij de keuze om een pleeggezin te worden, maar ook daarna: als jullie een pleeggezin zijn, of als je pleegbroer of -zus ergens anders gaat wonen. Praat daarom over dingen die jou bezighouden met je ouders, een oudere broer of zus, de hulpverlener van de pleegzorgorganisatie of met iemand anders, zoals een docent op school. Als anderen weten wat jij ervan vindt, kunnen jullie het er samen over hebben. En kan er ook rekening worden gehouden met jou.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren