Identiteit van je kind in het pleeggezin
Je speelt als ouder een belangrijke rol in het leven van je kind. Ook als je kind tijdelijk of voor langere tijd in een pleeggezin woont. Dit gezin kan een andere routine, opvoeding, cultuur of religie hebben dan jij. Misschien vraagt jouw kind zich daardoor af wie het is en waar het thuishoort. Hoe ga je daarmee om?
Leven in twee werelden als pleegkind
Pleegouders proberen samen met jouw kind één gezin te vormen. Hierdoor vindt de dagelijkse opvoeding vooral binnen het pleeggezin plaats. Hierdoor is er soms weinig aandacht voor de achtergrond van jouw kind. Of waar jullie gezin oorspronkelijk vandaan komt. Het kan dan ook lastig zijn voor je kind om de eigen identiteit te behouden. Identiteit is je persoonlijkheid en alles wat je maakt tot wie je echt bent. Het is belangrijk dat je kind zich niet gevangen voelt tussen jou en de pleegouders. Maar dat het zich juist vrij en zonder zorgen tussen jullie kan bewegen.
Kind helpen bij identiteitsontwikkeling
Je wilt waarschijnlijk dat je kind zich goed voelt in het pleeggezin. Je kunt meerdere dingen doen om je kind hierbij te helpen:
- Praat regelmatig met je kind over wie jullie zijn en waar jullie vandaan komen.
- Moedig je kind aan om eigen interesses en hobby's te ontdekken. Hierdoor kan je kind eigen keuzes maken. Vraag bijvoorbeeld: 'Wat maakt jou, jou?'. En zeg dat het belangrijk is om jezelf te blijven, ook als je in een nieuwe omgeving woont
- Maak samen een levensboek. Schrijf hierin waarom de dingen zijn zoals ze zijn en waarom je kind in het pleeggezin woont. Hierdoor kent jouw kind jullie verhaal en achtergrond.
- Maak met toestemming foto's van jou en je kind tijdens de bezoeken, zodat het een foto van jullie gezin heeft. En maak een foto van jullie gezin en het pleeggezin samen, met daarop de ouders, broers, zussen, pleegouders, pleegbroers en pleegzussen. Dit helpt je kind om iedereen die belangrijk is in beeld te brengen.
- Bespreek met de pleegzorgbegeleider en pleegouders hoe familie en andere belangrijke mensen betrokken kunnen blijven bij het leven van je kind. Dit zorgt ervoor dat jouw kind en diens achtergrond verbonden blijven. Betrek hier bijvoorbeeld broers, zussen, opa's, oma's, neven en nichten, ooms of tantes en vrienden bij.
Samenwerken met pleegouders en pleegzorgbegeleiders
Het is voor je kind belangrijk dat jij een goede band hebt met de pleegouders. Als jullie ruzie maken of negatief over elkaar praten, heeft je kind daar last van. Het wil van de ouders houden én erbij horen in het pleeggezin. Deze samenwerking kan soms lastig zijn. Het kost tijd en geduld om de pleegouders te leren kennen en te begrijpen. Jullie moeten hier allemaal je best voor doen. Vraag eventueel de pleegzorgbegeleider om jullie te helpen bij het maken van afspraken.
Rekening houden met verschillen
Je hoopt misschien dat je kind in een pleeggezin komt met een vergelijkbare achtergrond en cultuur omdat dit vertrouwd voelt. Pleegzorgorganisaties proberen hiermee rekening te houden. Dit lukt alleen niet altijd door een tekort aan pleegouders. Het is daarom belangrijk om samen met de pleegouders en pleegzorgbegeleider te praten over jullie verschillende achtergronden. Bedenk van tevoren wat voor jullie belangrijk is als het gaat om normen, waarden en cultuur. Je kunt hierover met de pleegouders duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld over hoe je kind kan meedoen aan activiteiten die passen bij jullie cultuur of religie en tijdens belangrijke feestdagen.
Deze informatie is gebaseerd op de richtlijn Pleegzorg. Deze richtlijn helpt professionals bij goede begeleiding van gezinnen en het nemen van beslissingen.
Lees ook
-
Gedeeld opvoederschap van ouders en pleegouders
Gedeeld opvoederschap van ouders en pleegoudersDoor gedeeld opvoederschap houden ouders een belangrijke rol in het leven van hun kind. Dat is goed voor het kind en het pleeggezin.
-
Wie neemt belangrijke beslissingen over mijn kind?
Wie neemt belangrijke beslissingen over mijn kind?OudersWie heeft de zeggenschap over belangrijke zaken in de opvoeding van een kind in een pleeggezin? Dat hangt af van wie wettelijk het gezag heeft.
-
Hoe word ik betrokken bij de opvoeding van mijn kind in een pleeggezin?
Hoe word ik betrokken bij de opvoeding van mijn kind in een pleeggezin?OudersOok als je kind in een pleeggezin woont, wil je deel uitmaken van het leven van je kind. Hoe kun je meebeslissen over belangrijke zaken?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.