Hoe word ik betrokken bij de opvoeding van mijn kind in een pleeggezin?
Als je kind in een ander gezin gaat wonen, is dat een grote en moeilijke stap voor jullie allebei. Je wilt weten hoe het met je kind gaat, want je bent en blijft de ouder. Ook als je geen gezag meer hebt. Hoe kun je dan blijven meebeslissen over belangrijke zaken?
Zorgteam rond je kind
Samen met de hulpverleners en pleegouders vorm jij het zorgteam rond je kind. Als een kind oud genoeg is, doet het zelf ook mee. In het zorgteam maken jullie afspraken over de doelen van de pleegzorg en ieders rol en taken. Ook worden afspraken gemaakt over praktische zaken zoals school, kleding, de kapper of een huisartsbezoek. Je kunt tijdens deze bijeenkomsten vragen stellen en vertellen wat jij graag wilt.
Het zorgteam bepaalt samen hoe vaak jullie overleggen en hoe het contact verloopt. Beslissingen worden altijd in overleg met jou genomen. Ook je kind mag zeggen wat het belangrijk vindt. Je hebt ook het recht om te weten welke beslissingen de hulpverleners overwegen. Ben je het ergens niet mee eens? De hulpverleners zullen altijd rekening proberen te houden met jouw bezwaren.
Samen kinderen opvoeden
Gedeeld opvoederschap betekent dat je samenwerkt met pleegouders om je kind op te voeden als het tijdelijk niet thuis woont. Samen beslissen is daarbij belangrijk, zodat je een grote rol blijft spelen in het leven van je kind. Dit zorgt voor een stabiele en fijne omgeving. En het helpt bij een mogelijke terugkeer naar huis. Ook is het goed voor de band tussen ouder en kind. Een goede samenwerking kost soms tijd, maar is belangrijk voor iedereen. Je hulpverlener kijkt regelmatig hoe de samenwerking tussen jou, je kind, de pleegouders en de rest van het zorgteam gaat. Zijn er problemen? Dan doet de hulpverlener zijn best om deze met jou op te lossen.
Lees meer over gedeeld opvoederschapLees de vijf belangrijke regels voor samenwerking
Deze informatie is gebaseerd op de richtlijn Pleegzorg. Deze richtlijn helpt professionals bij goede begeleiding van gezinnen en het nemen van beslissingen. De volgende pagina voor pleegouders is ook gebaseerd op de richtlijn:
Lees ook
-
Identiteit van je kind in het pleeggezin
Identiteit van je kind in het pleeggezinOudersAls je kind in een pleeggezin woont, kan het zich door de andere regels en gebruiken afvragen wie het is en waar het thuishoort. Hoe ga je daarmee om?
-
Wie neemt belangrijke beslissingen over mijn kind?
Wie neemt belangrijke beslissingen over mijn kind?OudersWie heeft de zeggenschap over belangrijke zaken in de opvoeding van een kind in een pleeggezin? Dat hangt af van wie wettelijk het gezag heeft.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.