Hoe het met je gaat, heeft invloed op de opvoeding van je kind. Het heeft ook invloed op hoe goed je kunt inspelen op wat jouw kind nodig heeft. Hoe het met je gaat noemen we ook wel 'jouw welbevinden'. Jouw welbevinden als ouder hangt af van verschillende factoren, zoals je zelfvertrouwen en de steun die je krijgt uit je omgeving. Op sommige van deze dingen heb je invloed, op andere niet. Hoe ben je als ouder bewust bezig met je eigen welbevinden?
Praten met anderen
Je staat er als ouder niet alleen voor. Andere mensen kunnen je steunen bij de opvoeding en het invullen van je rol als ouder. Als het even niet zo goed met je gaat, praat daar dan over met anderen. Bijvoorbeeld met een vriend of familielid. Maar ook de verpleegkundige op het consultatiebureau, de leerkracht op school of de voetbalcoach zijn er voor tips of een luisterend oor. En ook als het wel goed gaat, is het fijn om dat te delen met anderen. Naast dat het belangrijk is dat het goed gaat met je kind, is het ook belangrijk dat het goed gaat met jou.
De puzzelstukken van jouw welbevinden
Iedere ouder heeft vragen en loopt tegen dingen aan die moeilijk zijn, dat is heel normaal. Niet alleen het gedrag van je kind of je vaardigheden als opvoeder spelen hierbij een rol. Hoe jij je voelt heeft ook invloed op hoe je hiermee om kunt gaan.
In de afbeelding hieronder zie je vijf puzzelstukken. Ieder puzzelstuk heeft invloed op de hele puzzel van jouw welbevinden. Als je je bewust bent van deze onderdelen, dan kun je als ouder beter begrijpen waar het aan ligt als het even niet lukt. Of juist waardoor het heel erg goed gaat.

In de publicatie Welbevinden van ouders leggen we ieder stukje uitgebreid uit.
Wat kun je zelf doen?
Alle onderdelen uit de puzzel spelen dus een rol in hoe het met jou als ouder gaat. Je hebt niet op alles invloed. Soms gebeuren er dingen waardoor het even minder gaat, ook dat hoort erbij. Maar hoe zorg je ervoor dat je bewust bezig bent met de dingen waar je wel invloed op hebt? Hieronder een paar voorbeelden:
- Stel jezelf eens de vraag: Waar haal ik energie uit? Waar geniet ik van bij het opvoeden van mijn kind?
- Misschien heb je het gevoel dat je er soms alleen voor staat. En vind je het lastig om steun te vragen in je omgeving. Bespreek dit eens met een vriend of familielid. Er zijn ook verschillende organisaties die naar je willen luisteren. Steun voor jou als ouder heeft invloed op hoe jij in je vel zit. Om steun vragen is heel normaal en dus niks om je voor te schamen.
- Ouder zijn brengt ook onzekerheden met zich mee. Misschien heb je het gevoel dat er veel van jou als ouder verwacht wordt. Deze druk kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt. Probeer dan eens te kijken naar wat goed gaat in de opvoeding. Schrijf dit op en hang het ergens op waar je het vaak ziet, bijvoorbeeld op de koelkast. Zo zie je iedere dag dat er genoeg dingen zijn waar je trots op mag zijn!
- Hoe zie jij jezelf als ouder? Wat wil je meegeven aan je kind en lukt dat? Mooie vragen om eens bij stil te staan. Je krijgt hierdoor inzicht in wat jij belangrijk vindt bij de opvoeding. En dit kan helpen om je beter te voelen over jezelf.
- Probeer wekelijks een momentje voor jezelf in te plannen. Dit hoeft niet lang te zijn, maar het is wel belangrijk dat er ruimte is voor jou als mens. Even een avondje sporten of weg met vrienden. Zo kan je weer even opladen en krijg je nieuwe energie voor de opvoeding en het ouderschap.
Wil je meer lezen over het welbevinden van jou als ouder? Bekijk dan de publicatie Welbevinden van ouders.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.