Van online flirten tot naaktfoto’s: wat is sexting?

Sexting is het sturen of krijgen van sexy berichtjes. Bijvoorbeeld foto's en video's waarop de verzender naakt te zien is. Als opvoeder kun je vragen hebben over sexting. Is het normaal? Of gevaarlijk? Hieronder vind je meer informatie over sexting en tips om hierover te praten met je kind.

Jongeren proberen dingen uit

Sexting hoort bij de normale ontwikkeling. Jongeren proberen namelijk dingen uit die te maken hebben met verliefdheid, relaties en seks. Denk hierbij aan de eerste keer zoenen of schuren op de dansvloer. Dit uitproberen gebeurt ook online. Een van die manieren kan sexting zijn. Waar je vroeger elkaar misschien spannende liefdesbrieven stuurde, gebeurt dit nu online. Je kunt het zien als een manier van digitaal flirten. Niet elke jongere voelt zich hier fijn bij. Het is een eigen keuze om wel of niet aan sexting te doen.

Is sexting gevaarlijk?

Sexting is op zich niet gevaarlijk. Maar het is niet volledig zonder risico. En dat maakt het ingewikkeld. Voor jou als ouder, maar ook voor je kind.

Sexting is voor de meeste jongeren een fijne ervaring. Sexting gebeurt namelijk vaak in vertrouwen. Ook ervaren jongeren het als een 'veilige' manier om hun seksualiteit te ontdekken. Maar als opvoeder kun je ook zorgen hebben over sexting. Dat is begrijpelijk. Want wat als je kind zich verplicht voelt om een sexy bericht te sturen? Of als foto's worden doorgestuurd?

Hoe start je het gesprek over sexting?

Praten over sexting is ook praten over seks. Dat kan ongemakkelijk zijn. Misschien is het een onderwerp dat je niet wil bespreken. Vanwege je eigen normen, waarden of mening over het onderwerp.

Wil je het liever algemener bespreken? Dan kun je ook met je kind praten over online ervaringen in het algemeen. Maar hoe start je zo'n gesprek dan?

  • Een gesprek hoeft niet meteen zwaar te zijn. Je hoeft het niet per se in te plannen en aan tafel te gaan zitten. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek beginnen tijdens het wandelen, koken of opruimen.
  • Je kunt ook humor gebruiken om relaties en sexting te bespreken. Hierdoor wordt het gesprek luchtiger.
  • Het kan helpen om te beginnen met vertellen wat je wilt bespreken. Bijvoorbeeld dat je wilt weten hoe je kind ergens over denkt. Of dat je graag je zorgen over iets wilt uitspreken.
  • Je kunt bijvoorbeeld een nieuwsbericht dat je hebt gelezen of gezien gebruiken: 'Ik hoorde iets over sexting of mediagebruik in het nieuws, wat vind jij daarvan?'
  • Probeer een balans te vinden tussen praten over de leuke kanten van sexting of online zijn in het algemeen en de risico's daarvan. Bijvoorbeeld door samen een lijstje van positieve en negatieve dingen te bedenken.  
  • Vermijd zinnen als 'Toen ik jong was…' of 'Ik zou niet weten waarom je dat zou doen'.

Probeer het gesprek niet op te dringen. Het is oké als het niet lukt. Vertel in elk geval dat je kind altijd bij jou terecht kan. Ook voor lastige onderwerpen. Of wanneer ze denken iets verkeerd te hebben gedaan.

Wil je veilige sexting benadrukken in een gesprek?

Bespreek het hebben van wensen en grenzen. Sommige jongeren voelen zich fijn bij het sturen van naaktfoto's. Anderen willen er niks van weten. Je kunt vertellen dat als iets niet goed voelt, het belangrijk is dat je mag aangeven dat je het niet wil doen. 

Je kunt hier tips lezen over veilige sexting. Die kun je bijvoorbeeld samen met je kind bekijken en bespreken.

Als het misgaat

Soms kan leuke sexting veranderen in ongewenste sexting. Bijvoorbeeld als berichten worden doorgestuurd aan anderen zonder toestemming. Of als iemand de ander onder druk zet om sexy berichten te sturen. Dit is strafbaar. Op onze website kun je meer informatie vinden over ongewenste sexting. Twijfel je of iets ongewenst is? Loop dan bijvoorbeeld samen met je kind de checklist langs. 

Krijgt je kind zelf naaktfoto's of -video's van een ander doorgestuurd? Op de website Hetstoptbijjou.nl lees je hoe je hiermee omgaat.

Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Seksuele ontwikkeling van pubersOnline weerbaarheid. Tips voor ouders over online weerbaarheid van kinderen

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders