Kinderen en jongeren brengen veel tijd online door. Vaak is dit een leuke manier om contact te leggen met vrienden, online spelletjes te doen of informatie te zoeken. Ook gaan kinderen online experimenteren met relaties en seksualiteit. Dit is heel normaal. Wel is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke risico's bij sexting.
Sexting
In de tienerjaren beginnen jongeren hun seksualiteit te ontdekken. Sommige jongeren vinden het leuk en spannend om sexy foto's of filmpjes te maken en deze online te delen. Dat heet sexting en is steeds gewoner aan het worden in het seksueel contact tussen mensen. Net als bij cyberpesten is niet precies bekend hoe veel jongeren aan sexting doen, en met wie het beeldmateriaal allemaal gedeeld wordt.
Cijfers over hoeveel jongeren aan sexting doen, variëren meestal rond de 10 procent, maar sommige studies rapporteren ook aanzienlijk hogere percentages. Een risico is dat jongeren foto's of filmpjes toegestuurd krijgen die ze helemaal niet willen ontvangen. Meisjes krijgen zulke beelden samen met ongewenste verzoeken wat vaker dan jongens, maar jongens krijgen ze ook.
Een ander risico van sexting is dat verstuurde foto's of filmpjes soms verder worden verspreid, bijvoorbeeld in WhatsApp-groepen van andere leerlingen, of dat jongeren worden gedwongen geld te betalen om dit te voorkomen.
Praat met je kind over dit soort risico's zoals je dat ook zou doen over de voor- en nadelen van fysieke seksuele contacten, en maak duidelijk dat het ongevraagd doorsturen strafbaar is, ook al is het voor de grap.
Lees ook onze uitgebreide tips voor ouders over mediagebruik van kinderen en jongeren
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.