Veel jongeren gamen en voor de meeste jongeren is het een leuke hobby. Maar sommige ouders valt het op dat hun kind wel heel veel achter het scherm zit om spellen te spelen. Vind je dit vervelend? Verdiep je dan eens in de gamewereld van je kind. Toon interesse in de games die je kind speelt. Wat is eigenlijk het doel van de spellen? Wat vindt je kind er zo leuk aan? Is het ook leerzaam?
Waarom gamen jongeren?
We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen. Voor de meeste jongeren is gamen gewoon een leuke hobby. Dit betekent dat je soms moet accepteren dat de jongere generatie meer tijd aan gamen besteedt dan jij als ouder zou willen. Slechts een kleine groep komt in de problemen door gamen. Dan gaat het om te veel tijd besteden aan gamen, te veel geld er aan besteden, of overmatig druk worden en schelden.
Problematisch gamen
Gamen is een probleem als de jongere de controle verliest en het niet lukt om te minderen. Dan kan hij of zij alleen maar aan gamen denken en besteedt er zoveel tijd aan dat school, werk, sociale contacten of slaap eronder lijden. De balans tussen gamen en andere dagelijkse activiteiten is dan verstoord.
Gamen kan problematisch worden doordat kinderen in de game verleid worden om extra aankopen te doen, waardoor ze sterkere spelers zouden kunnen worden. Veel games kun je online gratis spelen, maar om echt ver te komen moet je of heel lang spelen voor voldoende punten, of betalen om sneller hogerop de ladder te komen. In FIFA kun je bijvoorbeeld proberen sterke voetballers te kopen. De kansspelautoriteit vindt dat zulke game-onderdelen eigenlijk online gokkasten zijn, omdat je nooit zeker weet wat je echt krijgt, en die compulsief gamen versterken. Zulke 'loot-boxes' zijn dan ook verboden, hoewel veel game-ontwikkelaars ze toch blijven aanbieden.
Grof taalgebruik
Een laatste risico van games is dat kinderen er druk van kunnen worden en grof taalgebruik gaan bezigen. Vooral bij online games waar kinderen met en tegen elkaar spelen kan het er soms wild aan toegaan. Door de spanning en emoties vergeten kinderen soms dat je scheldwoorden eigenlijk niet hoort te gebruiken. En als iedereen in de game het doet, wordt het makkelijk een routine.
Voorkomen van problematisch gamegebruik
Om te voorkomen dat het gamen problematisch wordt voor je kind hebben we de volgende tips:
- Stel samen regels op over het gamen. Spreek af dat taken als schoolwerk of huishoudklusjes af moeten zijn, voordat je kind gaat gamen. Laat je kind zelf de regels voorstellen, daardoor is het makkelijker voor ze om zich er aan te houden.
- Spreek ook af wanneer je kind stopt, bijvoorbeeld bij het behalen van een next level, een safe point of een bepaald aantal punten. Dat werkt beter dan middenin een game moeten stoppen omdat het tijd is.
- Let op de PEGI leeftijdsclassificaties, die aangeven onder welke leeftijd een spel mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen.
- Bespreek of je het waard vindt om extra geld te betalen voor betere spelprestaties, en tot hoeveel je dan wilt gaan. Probeer je kind duidelijk te maken dat dit verdienmodellen zijn van de game-industrie en dat ze steeds opnieuw om geld zullen blijven vragen.
- Blijf in gesprek met je kind. Vraag naar wat het gamen zo leuk maakt, om te begrijpen waarom je kind zo graag speelt. Wat leert je kind ervan, waarom wordt hij of zij er blij van? Let er op dat gamen geen uitvlucht wordt voor negatieve gevoelens. Wat vindt je kind zelf van zijn of haar gamegedrag?
- Blijf je kind prikkelen en uitdagen om ook andere offline activiteiten te doen. Motiveer je kind om te sporten of om vrienden op te zoeken.
Ben je bezorgd dat het gamen problematisch is geworden en lukt het je niet om je kind hier uit te begeleiden? Kijk dan eens op de Infolijn van Trimbos, hier kun je anoniem vragen stellen aan medewerkers. Ook Jellinek, Tactus en Brijder bieden hulp voor jongeren en bezorgde ouders.