Gamen, leuke hobby of beginnend probleem?

Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. Gamet mijn kind niet te veel? Wat leert het er eigenlijk van? Kan het niet beter buitenspelen? Op deze pagina lees je wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen.

Waarom gamen kinderen?

Kinderen en jongeren vinden gamen leuk. En voor de meesten is gamen een hobby. Vooral wanneer games niet te makkelijk zijn, kunnen ze zichzelf er helemaal in verliezen. Gamen biedt voor kinderen veel mogelijkheden om zich zelfstandig en zelfverzekerd te voelen. Ze merken dat ze beter worden, doordat ze steeds moeilijkere levels halen. Ook zorgt gamen vaak voor contact met anderen. Het is voor hen een manier om vrienden te maken en af te spreken.

Wat maakt gamen zo aantrekkelijk? Bekijk onderstaande video.

Videobeschrijving

Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. In deze video leggen we uit wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen. Ook vertellen Louise en Coen, samen met hun kinderen Matthijs en Thomas, hoe zij dit als gezin aanpakken.

Heeft gamen voordelen?

Ja. Gamen kan verschillende voordelen voor je kind hebben. We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 • Sommige games kunnen de concentratie en aandacht van je kind verbeteren. Vooral games waarbij kinderen zich moeten focussen op een doel. Bijvoorbeeld een vijand verslaan.
 • Het is vaak sociaal. In multiplayer games kan je kind in contact komen met anderen. Het kan vriendschappen onderhouden of opbouwen. Ook oefent het met vaardigheden zoals samenwerken en leiding nemen.
 • Je kind leert doorzetten. Bij veel games wordt het niveau steeds moeilijker en soms verlies je. Hierdoor moet je kind steeds nieuwe vaardigheden leren en levels herhalen totdat het lukt.

Of je kind deze positieve effecten van gamen ervaart is afhankelijk van de soort games die je kind speelt, bekijk hiervoor de pagina Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?. Ook de balans met andere bezigheden moet goed zijn. Hoe je je kind hierbij kunt helpen lees je op Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?

Heeft gamen risico's?

Ja. Ondanks dat je kind veel kan leren van gamen kan het ook nadelen ervaren. Een kleine groep krijgt echt problemen door gamen. Dan gaat het vaak over teveel tijd of geld aan games besteden.

Enkele mogelijke risico's zijn:

 • Lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld te weinig bewegen door veel zitten en slecht slapen door alle prikkels.
 • Je kind kan in aanraking komen met nepprofielen of online pesten.
 • Je kind kan teveel geld uitgeven. Veel games kun je gratis spelen, maar om echt ver te komen moet je of heel lang spelen voor voldoende punten, of betalen om sneller hogerop de ladder te komen. In het spel FIFA kun je bijvoorbeeld proberen sterke voetballers te kopen, maar het is altijd een verrassing of je ze ook echt krijgt.

Negatieve effecten van gamen komen vooral voor als de balans met andere dingen verdwijnt. Bijvoorbeeld afspreken met vrienden, sporten en huiswerk maken. Tips voor deze balans lees je op Hoe leer ik mijn kind omgaan met media? Ben je bang dat het gamen problematisch wordt? Neem dan contact op met de Gamen Infolijn.

Tips voor verantwoord gamen

 • Stel samen regels op over het gamen. Spreek bijvoorbeeld af dat gamen mag als huiswerk af is. Of dat het juist na school even mag om te ontspannen. Laat je kind zelf de regels voorstellen, daardoor is het makkelijker voor ze om zich er aan te houden.
 • Spreek ook af wanneer je kind stopt, bijvoorbeeld bij het behalen van een next level, een safe point of een bepaald aantal punten. Dat werkt beter dan middenin een game moeten stoppen omdat de tijd op is.
 • Let op de PEGI. Deze score geeft aan onder welke leeftijd een spel mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen. Op Gamewijzer.nl vind je een overzicht van populaire games met daarbij de PEGI score. Ook vind je er informatie over de inhoud van de games, chatfuncties en of je er geld kunt uitgeven.  
 • Bespreek of je het waard vindt om extra geld te betalen voor betere spelprestaties, en tot hoeveel je dan wilt gaan. Probeer je kind uit te leggen dat dit manieren zijn voor de game om geld te verdienen. En dat ze steeds opnieuw om geld zullen blijven vragen.
 • Blijf in gesprek met je kind. Vraag naar nieuwsgierig naar wat het gamen zo leuk maakt. Wat leert je kind ervan, waarom wordt je kind er blij van? Let er op dat gamen geen uitvlucht wordt voor negatieve gevoelens.
 • Motiveer je kind om ook andere dingen te doen. Een avond koken, met vrienden afspreken, sporten of een instrument bespelen.

Wil je meer tips? Kijk dan eens op GAMENinfo.

Lees ook