Hulpverlening voor het hele gezin: wat kun je verwachten?

Ieder gezin heeft wel eens te maken met uitdagingen, zoals ruzies, ziekte of geldzorgen. Soms is het te veel om zelf op te lossen en is er hulp nodig van buitenaf. Problemen in een gezin hebben invloed op iedereen. Daarom is het belangrijk dat het hele gezin passende hulp krijgt en dat iedereen goed met elkaar samenwerkt. Dat noemen we integrale gezinshulp. Vaak zijn er dan meerdere hulpverleners betrokken. Hoe zorgen zij dat de hulp goed op elkaar aansluit? En wat kun jij als ouder verwachten?

Hoe werkt integrale gezinshulp?

Bij integrale gezinshulp werken hulpverleners samen met jouw gezin om uitdagingen thuis aan te pakken. Deze gezinshulp bestaat uit verschillende vormen van hulp en zorg, zodat jullie weer grip krijgen op de situatie. Jullie krijgen hiervoor bij voorkeur één vaste hulpverlener. Die helpt om overzicht te krijgen en zorgt dat alle betrokken mensen zo goed mogelijk samenwerken.

Het kan dat je bijvoorbeeld steun krijgt van familieleden voor taken in huis, een schuldhulpverlener, iemand die op school ondersteuning biedt en dat een gezinslid therapie volgt. Samen met de gezinshulpverlener kijk je wat er nodig is, aan welk probleem gewerkt moet worden, hoe je dit kunt doen en wie kan helpen. Soms moet je eerst de stress in het gezin en financiële problemen verminderen voordat jullie de rust hebben om aan andere problemen te werken.

Wat bespreek je met de gezinshulpverlener?

Een voordeel van een vaste gezinshulpverlener is dat je niet steeds opnieuw je verhaal hoeft te vertellen. Met jouw toestemming, kan de hulpverlener contact opnemen met andere betrokkenen. Om jullie goed te kunnen helpen, wil de gezinshulpverlener een aantal dingen van jullie weten. Bijvoorbeeld:

  • Wat gaat er op dit moment minder goed in het gezin?
  • Wat gaat er juist goed?
  • Op welke gebieden gaat het goed en waar zijn er zorgen? Denk aan gezondheid, werk of inkomen, schulden, school, mentale gezondheid, steun of de opvoeding.
  • Welke hulp krijgen jullie nu of hebben jullie eerder gehad?
  • Wat heeft in het verleden goed geholpen?
  • Wie vindt het belangrijk dat het goed met jullie gaat?
  • Zijn er mensen om jullie heen die kunnen helpen? Zoals vrienden, familie, kennissen of buren.
  • Wat moet er veranderen om weer tevreden te zijn met jullie gezinsleven? Hoe ziet dat er dan uit? Wat is er dan anders dan nu?

Je mag altijd iemand die voor jou belangrijk is bij de gesprekken uitnodigen. Het is soms fijn als een kennis, familielid of professional waar je een goede band mee hebt  meedenkt en je steunt.

Een plan maken

Familiegroepsplan

Bij de start van de hulpverlening stel je als gezin een plan op om de situatie te verbeteren. Dit heet een familiegroepsplan. Dit plan komt echt van jullie zelf. Hierbij kun je  vrienden, familie en andere  belangrijke mensen uit je omgeving betrekken. De gezinshulpverlener kan helpen bij het maken van het plan.

De gezinshulpverlener kijkt samen met je gezin van wie je welke hulp krijgt en wie er verder nog betrokken kan worden. Verder kan de gezinshulpverlener aanraden om bepaalde hulp tijdelijk niet in te schakelen, zodat het niet teveel wordt voor jou en je gezin. De gezinshulpverlener helpt om alle hulp goed op elkaar af te stemmen. 

Veiligheidsplan

Als het nodig is, maken jullie als gezin ook een veiligheidsplan. Daarin spreek je met elkaar af wat iedereen doet als jij of je kind zich onveilig voelt. Gaandeweg kan de hulpverlening aangepast wordt. Bijvoorbeeld dat jullie meer of minder ondersteuning krijgen of andere vormen van hulp nodig hebben. Het is belangrijk om met het hele gezin, de gezinshulpverlener en andere betrokkenen te bespreken of de hulp werkt en past bij wat jullie nodig hebben.

Ondersteuning voor je kind

Soms heeft je kind meer ondersteuning nodig dan je op dit moment zelf kunt geven. De gezinshulpverlener denkt met je mee en praat met je kind om te horen wat het nodig heeft. Wat vindt je kind van de situatie? Gaat het goed op school? Heeft het voldoende contact met andere kinderen? Dit is belangrijk om goed te kunnen bepalen wat er verder moet gebeuren. Denk aan meer ontspanning, hulp bij psychische problemen of begeleiding op school. Samen kiezen jullie de ondersteuning of hulp die bij jullie situatie past.

Wat mag je verder verwachten van de gezinshulpverlener?

De gezinshulpverlener helpt samen met de belangrijke mensen om je heen om het dagelijks leven weer op orde te krijgen. Denk aan praktische ondersteuning thuis, gesprekken over opvoeding of omgaan met stress. Jullie bepalen zoveel mogelijk zelf welke hulp jullie nodig hebben. Je gezinshulpverlener is je vaste aanspreekpunt, houdt het overzicht over alle hulp die je krijgt en blijft betrokken zolang als nodig is. Als het niet goed gaat, kan er extra hulp worden ingeschakeld.

Deze informatie is gebaseerd op de richtlijn Gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Deze richtlijn helpt professionals én ouders om samen te werken aan een betere situatie voor het hele gezin.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders