Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor kinderen, maar kan hoge kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld door dure trainingen of lessen, sportkampen, muziekinstrumenten of andere materialen. Niet elk gezin heeft daar het geld voor. Gelukkig zijn er organisaties die een bijdrage kunnen leveren in de kosten van lessen of materialen. Als professional kun je de mogelijkheden met gezinnen bespreken, en hen hiermee op weg helpen. Op deze pagina zie je bij welke organisaties je terechtkunt.
Fondsen
- Kinderhulp biedt financiële ondersteuning aan kinderen en jongeren, onder andere op het gebied van ontspanning en ontwikkeling.
- Jeugdfonds Sport & Cultuur biedt financiële ondersteuning aan kinderen en jongeren op creatief en sportief gebied. Bijvoorbeeld voor de huur van een instrument, de contributie voor een vereniging, of een bijdrage voor sportbenodigdheden.
- Leergeld stimuleert kinderen en jongeren om deel te nemen aan onder andere binnen- en buitenschoolse activiteiten zoals muziekles of schoolreisjes.
Bovenstaande drie organisaties werken samen in Sam& voor alle kinderen. Dit samenwerkingsverband zet zich in voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen. Elk fonds heeft zijn eigen aanmeldwijze. Bij sommige fondsen verlopen aanvragen via een professional of via de school. Bij andere fondsen kunnen gezinnen zelf de ondersteuning aanvragen.
Andere organisaties en voorzieningen
- Jantje Beton zet zich samen met kinderen en jongeren in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen.
- Iedereen onder de 18 jaar kan gratis lid worden van de openbare bibliotheek. Dit geldt voor zowel de online als de fysieke bibliotheek. Informatie daarover vind je bij de bibliotheek bij jou in de buurt.
Financiële bijdrage of subsidie aanvragen
Veel gemeenten hebben een regeling voor gezinnen die het niet breed hebben. Bijvoorbeeld om mee te betalen aan het sportabonnement of de dans- of muziekles van kinderen. Op de websites van gemeenten kun je bekijken welke regelingen er zijn, zie bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Groningen.
Informatie over regelingen kun je ook navragen bij de vereniging waar het kind graag lid van wil worden, bij de school van het kind, of bij andere professionals zoals de buurtsportcoach. Kijk voor meer informatie over buurtsportcoaches op Sportindebuurt.nl.
Meer informatie
- Op de pagina Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebt vind je meer tips over (bijna) gratis vrijetijdsbesteding voor gezinnen of kinderen in en rondom huis.
- Meer informatie over gezinnen die in armoede leven, vind je op de pagina's over Armoede.
- In de serie kindportretten van Kenniscentrum Sport & Bewegen zijn verhalen opgetekend van jongeren die in armoede leven. Zij vertellen over hun ervaringen met sport en bewegen.
